fbpx

Чому бійці АТО на Івано-Франківщині не можуть отримати обіцяні безкоштовні ліки?

Суспільство 21:33, 18.02, 2016

Учасник АТО з Надвірнянщини, комісований за станом здоров'я, не зміг отримати в аптеці безкоштовні медикаменти за рецептом лікаря.

Бійцю відмовили, посилаючись на те, що “договір не підписаний”. Про це в соцмережі Фейсбук повідомила франківська волонтерка Вероніка Дичковська.

“Бійця виписали з лікарні і прописали йому піврічний курс специфічних ліків загальною сумою більше ніж на 5000 грн. Тобто 1000 грн щомісячно тільки на таблетки. Бійця комісують, півроку він рухатись і шукати роботу не зможе – настав час скористатись пільгами. І ось – тадам!”  зазначила Вероніка.

Відмовили бійцю в аптеці №100 Центральної районної лікарні Надвірної, яка є в списку аптечних закладів, що з ними укладені угоди (договори) на обслуговування пільгових категорій населення за рецептами лікарів, в тому числі учасників АТО. Список із 28 аптечних закладів, які мають такий обов’язок, – а це місто Франківськ і всі райони області,  був у вересні 2015 року розміщений на сайті ОДА.

КУРС перевірив, чи відпускають ліки за безплатним рецептом у Івано-Франківську. І побував в аптеці №1, що на вулиці Чорновола, 47, від КП “Обласний аптечний склад”.

Фармацевт повідомила, що ця аптека, як і інші аптеки від КП ОАС – аптека №2 на Богдана Хмельницького, 57 та аптечний пункт №1 на Франка, 30,  отоварюють безплатні рецепти пільговиків. В тому числі і учасників АТО.

1

Нам показали зразки рецептів та журнал їх реєстрації. Фармацевт пояснила, що це – документи суворої звітності. Наприкінці кожного місяця вони передаються під звіт установі, з якою укладена угода, для подальшої оплати.

2

Угоди на обслуговування пільговиків аптеки укладають з лікувальними закладами (поліклініками), де виписують ці рецепти. А в поліклініки пільговики звертаються за місцем проживання. Так виходить, що три аптеки КП “Обласний аптечний склад” обслуговують у Франківську міські поліклініки №1, 2, 3, 4 та ОПНЛ №3.

Разом із КП ОАС поліклініки №2 та 4 обслуговують також аптеки фірми “Іва-Фарм”  №4 на Вовчинецькій, 188; аптека на Довгій, 42 та аптечний пункт №10 на Вовчинецькій. “Іва-Фарм”, як з’ясувала сама волонтерка Вероніка Дичковська, також має підписану угоду з поліклініками.

Договори “Про відшкодування вартості ліків, відпущених за безкоштовними та пільговими рецептами” у Франківську були укладені в другій половині січня.

3

В цьому випадку йдеться про виконання державної програми забезпечення ліками пільгових категорій населення, в тому числі учасників АТО. Відтак і відшкодування за відпущені ліки аптеки отримують з державного бюджету. Гроші приходять в казначейство, їх перераховують поліклінікам, а ті “віддають” аптекам, з якими мають угоди.

В районах ця схема працює інакше, з’ясували ми у Олега Овчара, заступника начальника Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА з економічних питань.

Пільгові і безплатні рецепти в районах виписують в поліклініках при Центральних районних чи міських лікарнях або районних Центрах первинної медико-санітарної допомоги, відтак і обслуговують ці рецепти Центральні районні аптеки або комунальні аптечні заклади.

Медичний заклад з яким аптечним закладом укладена угода – назва чи номер аптеки, адреса розміщено (фактична)
Богородчанська ЦРЛ Богородчанська центральна районна аптека №13, вул.Шевченка,47, смт.Богородчани
Верховинська ЦРЛ КП Обласний аптечний склад  №3

смт. Верховина вул..Невестюка, 2

КЗ «Галицька ЦРЛ» КЗ Галицька центральна районна аптека №12,

м.Галич вул.Коновальця, 19

Городенківська центральна районна лікарня Комунальне підприємство ЦРА №25,

вулиця  Шевченка 79 , місто Городенка

КЗ ГРР «Городенківський районний центр ПМСД» Городенківська центральна районна аптека №25

Адреса: 78103, м. Городенка,

вул. Шевченка,79

Долинська ЦРЛ Комунальне підприємство «Долинська центральна районна аптека № 18»

м.Долина, вул. Незалежності, 8а

Болехівська ЦМЛ КП «Долинська ЦРА №18»

м.Долина, Проспект Незалежності, 8а

ТзОВ «Аптека № 20»

м.Болехів, Площа І.Франка, 1

Калуська ЦРЛ КЗ «Аптека № 174»м.Калуш, вул.Медична,6
КЗ “Районна лікарня Калуської районної ради» КЗ «Аптека №174» м. Калуш, вул. Медична, 6  (Калуська ЦРЛ, 2-й поверх)
КМЦ ПМСД ПП «Медико»,

м. Калуш, вул.Винниченка,8,

вул. В.Стуса.1

КМЦ ПМСД КЗ «Аптека № 174»,

м. Калуш, вул. Медична, 6

Комунальний заклад Коломийської міської ради «Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Центральна районна аптека № 31,

м. Коломия, вул. Січових Стрільців, 23

тел. (03433) 2 08 68

КЗ КРР «КРЦ ПМСД» Центральна районна Аптека №31

м.Коломия вул. С.Стрільців 23

Косівська ЦРЛ Комунальне підприємство «Косівська центральна районна аптека №40»

Косів , провулок Шевченка, 1а

Центральна районна лікарня Надвірнянського району Аптека №100

м. Надвірна

вул. Грушевського, 14

Рогатинська  ЦРЛ Рогатинська  центральна  районна

аптека  № 47

77000,  Україна

Івано-Франківська  область

м. Рогатин,  вул.. Галицька,119

тел.. (03435)  21-136

Рожнятівська ЦРЛ Рожнятівська ЦРА № 22

вул. Шкільна,16

Снятинська ЦРЛ КЗ СРР Снятинська центральна районна аптека № 52, м. Снятин, вул. Стефаника, 1
Комунальний заклад Снятинської районної ради «Снятинський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги» КЗ СРР Снятинська центральна районна аптека № 52, м. Снятин, вул. Стефаника, 1
Лисецька ЦРЛ, Тисменицька МЛ, Єзупільська МЛ

м.Тисмениця  вул. Галицька,20 ,  аптека №17

Тлумацька ЦРЛ Комунальна аптека № 14, вул Винниченка 47
Яремче ЦМЛ Аптека №56

М.Яремче

Вул.Свободи,313

Таке відшкодування на 2016 рік в районному бюджеті Надвірнянщини не передбачено, відтак учасникам бойових дій та учасникам АТО, мешканцям району, в аптеках справді не отоварюватимуть безплатні рецепти.

Центральні районні та центральні міські поліклініки в районах так само укладають угоди з аптеками. Однак фармацевти отримують гроші за пільгові і безкоштовні рецепти з районної скарбниці  в межах сум, закладених в районному бюджеті. З районного бюджету фінансуються поліклініки, а вони вже перераховують відшкодування на рахунки аптекам.

В січні 2015 року головний лікар Надвірнянської ЦРЛ звертався з листом до голови Надвірнянської районної ради, в якому просив закласти в районному бюджеті таке відшкодування, зазначив Олег Овчар. Йшлося про 289 учасників АТО району, на ліки для яких при амбулаторному лікуванні мали передбачити 28,9 тис. грн. Рішенням сесії Надвірнянської районної ради від 15 січня 2016 року про уточнення районного бюджету в п. 13 заклали видатки у 180 тис. грн. Вся сума – для відшкодування за безплатними та пільговими рецептами “для окремих дітей пільгових категорій”. Всіх інших пільговиків, у тому числі учасників АТО, лишили за бортом.

“Оскільки коштів у районному бюджеті на цю статтю видатків не передбачили, Надвірнянська ЦРЛ не уклала відповідної угоди з аптекою на 2016 рік”,  пояснив факт порушення Олег Овчар.

Завтра, пообіцяв він, Департамент охорони здоров’я матиме інформацію по кожному з районів області. І поділиться нею з читачами КУРСу. Адже під постом Вероніки Дичковської на те, що учасникам АТО відмовляють у ліках за безплатними рецептами, поскаржилися також і мешканці Калуша.

“Проїзди” доведеться виправляти. Саме так налаштовані і прикарпатські волонтери, і представники Асоціації учасників АТО. Як саме – вирішувати усім зацікавленим і відповідальним сторонам.

Як варіант, можна переглянути статті видатків обласної та районних програм з соціального захисту та допомоги учасникам АТО та їхнім сім’ям і скерувати частину коштів на відшкодування бійцям за ліки.

КУРС відслідковує ситуацію.

Наталія Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: