fbpx

Даруся раз, два, три, чотири

Суспільство 15:45, 27.05, 2016

Чотири юні акторки зіграли головну героїню у культовій виставі Івано-Франківського облмуздрамтеатру "Солодка Даруся".

24 травня у Києві вистава Івано-Франківського обласного муздрамтеатру ім. Івана Франка "Солодка Даруся" була поставлена у двохсотий раз. Цей ювілей театральної постановки відзначили в присутності автора – письменниці Марії Матіос, а також акторів, які свого часу грали у виставі.

"Солодка Даруся" йде на сцені ось уже 8 років. І природно, що за такий тривалий час акторський склад зазнав змін. Зміни торкнулися передовсім дитячої ролі. Дарусю в дитинстві зіграли чотири акторки з Івано-Франківська. Першою вийшла на сцену Яринка Стринаглюк.

Яринка прийшла у виставу в 2007 році, коли вчилася у 4-му класі Католицької школи св. Василія Великого. На той час дівчинка разом зі своїми однокласниками вела дитячу радіопрограму "Веселий гармидер", і якось її запросили озвучити роль в аудіоверсії роману Марії Матіос. Тоді аудіороман транслювався в ефірі Івано-Франківського обласного радіо. Так відбулося її перше знайомство з твором.

А потім у Ростислава Держипільського, на той час ще тільки викладача Інституту мистецтв Прикарпатського університету ім. В. Стефаника і актора Івано-Франківського драмтеатру, визріла ідея зробити театральну постановку "Солодкої Дарусі" як дипломну роботу студентів його курсу. Серед випускників були Галина Баранкевич, Олеся Пасічняк, Надія Левченко, Олексій Гнатковський, Роман Луцький – зірковий склад обласного муздрамтеатру.

Головну героїню твору Марії Матіос грала Галина Баранкевич  струнка світловолоса дівчина. Тож коли стали думати, хто ж зіграє її "в дитинстві", одразу пригадалася Яринка Стринаглюк, така ж русява тендітна дівчинка з гарною дикцією і акторським даром.  До школи Яринка займалася спортивною гімнастикою, потім захопилася танцями, вчилася в музичній школі і часто виступала на сцені як музикант, танцюристка і ведуча шкільних свят. Плюс досвід роботи на радіо. Вона як ніхто інший підходила на роль маленької Дарусі.

1

Коли їх з Галиною Баранкевич обох заплітали "в колосок", акторки виглядали як сестрички: однаковий розріз очей, подібні риси обличчя. Галя полюбила Яринку, а дівчинка була зачарована молодою актрисою, яка ще й до того дуже гарно співала.

Яринка Стринаглюк пригадує, як після уроків бігала на репетиції в Інститут мистецтв, де готувалася "Солодка Даруся". Працювати з молодими акторами було цікаво і зовсім не страшно, бо ж вони – просто студенти, ну, трошки старші за неї, але в душі – такі ж діти, відкриті й безпосередні. Всі подружилися і дуже серйозно готувалися до прем’єри.

2

У квітні 2008 року Ростислава Держипільського призначили директором Івано-Франківського облмуздрамтеатру ім. Івана Франка. Прем’єру "Солодкої Дарусі" у червні він поставив на сцені уже свого театру.

Для Яринки то був найбільш хвилюючий момент. Зовні вона виглядала дуже спокійною і зібраною. Всі актори і працівники сцени дивувалися, що вона зовсім не хвилюється, поводить себе як доросла. А вже потім після прем’єри з’ясувалося, що в дитини відкрилися дві виразки дванадцятипалої кишки. Під час літніх канікул, коли у театрі вистав не було, Яринка пройшла серйозне лікування.

Почалася осінь 2008 року, новий театральний сезон, і вистава за виставою. "Солодка Даруся" постійно збирала аншлаги. Сотні людей приїздили до Івано-Франківська, щоб побачити цю самобутню, ні на що не схожу постановку  з живим автентичним співом і багатьма оригінальними ходами метафоричного "курбасівського" театру.

Колишні студенти театрального відділення стали провідними акторами театру Ростислава Держипільського, почалася праця над новими цікавими постановками, в тому числі й над ще одним твором Марії Матіос "Нація".

Упродовж двох років Ярина Стринаглюк грала роль маленької Дарусі. Разом із театром вона побувала на гастролях у Києві, Львові, Полтаві, Кіровограді  зіграла у 50 постановках. За цей час підросла. У виставі, коли енкаведист питає Дарусю: "Скільки тобі років, дівчинко?", вона, облизуючи солодкого півника, відповідає: "У місяць по Стрітенню минуло десять". У 2010 році 13-річна Яринка вже виросла з ролі і їй почали шукати заміну.

Актори і режисер, а також авторка твору Марія Матіос влаштували Яринці грандіозне прощання з роллю на сцені Львівського академічного театру ім. Марії Заньковецької. На сцену з вітанням вийшов Федір Стригун, а його дружина Таїсія Литвиненко подарувала дівчинці ляльку-мотанку. Яринка досі береже цей цінний, пам’ятний і символічний подарунок. На той час Яринка вже мала іншу театральну роль – у виставі "Нація".

Наступною виконавицею ролі маленької Дарусі стала Катруся Яцків. Вона зіграла у понад сотні постановках. 

3

Прийшла на роль у вересні 2010-го у неповних 8 років, а завершила грати Дарусю аж у 2015 р. Це вона – Катруся Яцків – їздила з нашими акторами в Канаду і Америку, побувала на гастролях у Польщі. Після ролі Дарусі Катеринка також продовжила грати в театрі. У неї були епізодичні ролі у виставах "Маруся Чурай" та "В неділю рано зілля копала". А зараз дівчинка грає китаянку Сандрін у постановці "Оскар і Рожева Пані". Вчиться Катруся Яцків у 7-му класі Івано-Франківської ЗОШ № 25.

Паралельно з нею роль маленької Дарусі упродовж 4 років (з грудня 2010-го по жовтень 2014-го) грала учениця 21-ї школи Анастасія Мошура, зараз 7-класниця. Їй судилося багато мандрувати по Україні: була на гастролях у Черкасах, Тернополі, об’їздила села і містечка Івано-Франківської області зі спеціальним театральним туром восени 2014 року. Після "Солодкої Дарусі" акторка отримала роль в "Марусі Чурай", зараз часто виступає у школі, на міських і обласних заходах, задіяна у постановках Івано-Франківського театру фольклору, народних свят і видовищ, де режисером-постановником є її мама Іванна Мошура.

4

Від мами дівчинці передалася любов до поетичного слова, яке вона залюбки декламує зі сцени (в тому числі і мамині вірші). А ще Настя дуже любить малювати, співає в шкільному ансамблі, закінчила Балетну школу Лариси Медвєдєвої, танцювала в Школі Влада Ями. Постійно відвідує театр, слідкує за всіма прем’єрами.

Завзятою театралкою є і наймолодша з усіх Дарусь, теперішня виконавиця ролі – 9-річна Юля Крюкова. Свою першу виставу вона зіграла в Одесі на фестивалі "Молоко" у серпні 2015 року. Відтоді щомісяця грала Дарусю на рідній сцені в Івано-Франківську.

5

24 травня в неї відбувся важливий дебют на столичній сцені – у 200-ій ювілейній виставі.

Перш ніж взяти участь у кастингу на цю роль, Юля впродовж року займалася в театральній школі "Живбувпес" Ігоря Захарчука. Продовжує вчитися там і зараз, грає роль Пеггі Блу в постановці "Оскар і Рожева Пані", а ще ходить на танці у Школу Влада Ями, навчається в 3-му класі ЗОШ № 11. З усіх теперішніх вистав Івано-Франківського театру найбільше любить "Енеїду", але відвідує всі вистави, в яких грають знайомі їй актори.

За 8 років на сцені роль маленької Дарусі зіграли чотири юні актриси: Ярина Стринаглюк, Катерина Яцків, Анастасія Мошура, Юлія Крюкова. У кожної з них – своя історія і власне переживання цієї складної, драматичної ролі маленької дівчинки, якій зламав долю радянський окупаційний режим. Маленька Даруся, донька простого буковинського Ґазди Михайла Ілащука, уособлює долі тисяч українських дітей, які залишилися сиротами на своїй рідній землі, зазнали невимовних душевних і фізичних страждань.

Ці жорстокі уроки української історії мають назавжди залишитися в минулому. І тільки такі вистави як "Солодка Даруся" повинні нагадувати про них все новим і новим поколінням українців.

Яна Козак, одинадцятикласниця,

Івано-Франківськ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: