fbpx

Для кого співає Вуйцьо: за два роки "благодійники" не передали пологовому і сиротам жодної копійки з обіцяної допомоги

Суспільство 15:43, 01.08, 2017

Фонд "Гордість України" та ПП "Фостер" другий рік поспіль з весни до осені майже щодня влаштовують концерти у центрі Івано-Франківська, на яких збирають кошти начебто на благодійність. Проте задекларовані адресати так і не отримали з обіцяного жодної копійки.

Шляхетна мета

Навесні минулого року в центрі Івано-Франківська розпочалися благодійні концерти. Ведучі закликали перехожих кидати гроші, які підуть на допомогу діткам з Містечка милосердя святого Миколая у Крихівцях.

Незабаром на цих концертах почали збирати й кошти, як заявили організатори, на придбання нового обладнання для відділення інтенсивної терапії для новонароджених в обласному перинатальному центрі.

"Ось ви бачите перед собою дві скриньки, туди ви можете кинути хоча би одну, дві, п’ятдесят або сто гривень – і ви допоможете новонародженим дітям, які потребують реанімації в обласному перинатальному центрі, які потребують вашого милосердя та фінансової допомоги",  щодня закликали ведучі концертів з Вічевого майдану з весни до пізньої осені.

Взамін перехожим пропонували пісні у виконанні маловідомих місцевих виконавців. "Хедлайнером" цих концертів став співак Вуйцьо, якого ведучі представляли двоюрідним чи зведеним братом популярного Дзідзя.

Вуйцьо по кілька годин переспівував пісні Дзідзя, наслідуючи його мову та поведінку.

Уривки з кількагодинних щоденних концертів викладає у мережі Ютуб користувач "Соавтор Реальний". В описі до кожного відео йдеться про те, що концерти проходять у рамках соціального проекту "Україна – це Я  Благодійний марафон Територія Милосердя".

"Основною ідеєю Благодійного марафону є гуманне бажання юних артистів, вік від 4 до 15 років, та гостей наших концертів своїм талантом та творчістю зібрати кошти для своїх ровесників, які зараз потребують невідкладної допомоги, а жителі та гості м. Івано-Франківська, які відвідають концерти, можуть своїм меценатським вкладом посприяти цій шляхетній ідеї та підтримати і реально бути співучасниками хорошої справи",  йдеться в описі до кожного відео.

Там також вказано, що організатори проекту – продюсерський центр "Фостер", генеральний продюсер Володимир Федоришин та благодійний фонд "Гордість України".

Зауважте, що ні про Містечко милосердя святого Миколая, ні про обладнання для перинатального центру нічого не згадується.

А щоденний одноманітний спів містечкових виконавців важко витримувати мешканцям навколишніх будинків та працівникам офісів. Але ж гроші збирають на благородні цілі, то люди терпіли…

 

Без афіш та… звітів

За два роки ведучі так званих благодійних концертів жодного разу не звітували, скільки коштів їм вдалося зібрати та передати у Містечко милосердя святого Миколая чи у перинатальний центр. Тому КУРС поцікавився в адресатів, яку ж допомогу вони отримували з благодійних концертів.

Настоятелька Містечка милосердя святого Миколая сестра Марія Неустанної Помочі розповіла, що ніякої допомоги ні "Фостер", ні фонд "Гордість України" дітям з притулку не надавали.

"Вперше чую, що для нашого закладу таке робили. Ніхто з нами не говорив",  відзначила настоятелька.

Головний лікар Івано-Франківського обласного перинатального центру Ігор Вакалюк про таких благодійників теж ніколи не чув.

До речі, благодійний фонд "Гордість України", за даними YouControl, зареєстрований 6 липня минулого року. Втім, вже кілька місяців до того проводив благодійні концерти.

Офіційного сайту, де б розміщалася інформація про надходження благодійних коштів та їх використання, фонд не має.

1Його засновником є Володимир Федоришин. Він же – засновник та керівник приватного підприємства "Фостер", яке називає себе продюсерським центром.

ПП "Фостер" створене 8 вересня 1994 року, основний вид діяльності підприємства  діяльність концертних та театральних залів.

ПП "Фостер", на відміну від благодійного фонду "Гордість України", має свій сайт, на якому вказано, що підприємство з 1994 року проводить різноманітні конкурси краси. Про благодійність – ні слова.

Запитання журналіста про зібрані на концертах кошти керівника ПП "Фостер" та БФ "Гордість України" Володимира Федоришина чомусь обурило.

"А це обов’язково афішувати цю інформацію? Можливо, ми хочемо давати гроші так, щоб ніхто про це не афішував. Нам не треба ніякої реклами для того, що ми займаємося благодійною діяльністю. По-перше, ми робимо для того, що в нас виступають наші артисти, – це перш за все. І по-друге, ми робимо хорошу благодійну справу",  говорить Федоришин.

"Хороша благодійна справа", за його словами, це постійні концерти для перехожих на площах, зібрані кошти з яких, як він переконує, надходять в перинатальний центр. Тільки афішувати це Федоришин начебто не хоче.

Коли ж зазначаємо, що афішувати – це одне, а звітувати – то інше, Федоришин відрізає:

"Ми звітуємо у податкову інспекцію згідно із законом України".

За кілька хвилин після розмови Федоришин сам перетелефонував і повідомив, що гроші будуть офіційно передаватися перинатальному центру в обласній філармонії у жовтні – "у міжнародний день перинатальних центрів". До речі, такого свята у календарі не існує. 

Втім, є такий день чи нема, поки що точно відомо одне – за два роки співаки-благодійники не передали ані сиротам, ні на немовлят жодної обіцяної копійки.

 

Нема управи

Ні міська влада, ні правоохоронці відповідно до законодавства не мають управи на таких діячів.

Начальник відділу внутрішньої політики виконкому Івано-Франківської міської ради Ігор Кінаш зазначає, що всі громадяни мають право на мирні зібрання відповідно до ст. 39 Конституції України. Про такі акції організатори просто повідомляють міську владу листом.

"Вони збираються мирно, нікому не загрожують – ні національній безпеці країни, ні здоров’ю мешканців", – зазначає Кінаш.

Заборонити такі зібрання може лише суд. Для цього треба довести, що масові зібрання можуть призвести до злочинів, загрожуть здоров'ю населення або ж інтересам національної безпеки.

"Він знає, що з ним (Володимиром Федоришиним – КУРС) ніхто судитися не буде, бо наміри задекларовані благі і правильні", – каже Ігор Кінаш.

Відтак, чи справді кошти йдуть на благодійність, розповідає чиновник, мають право спитати лише органи Державної фіскальної служби.

Ба більше, якщо у міськвиконком надходять листи про масові зібрання, міська влада зобов’язана повідомити про це поліцію для забезпечення громадського порядку.

Також Ігор Кінаш зазначає, що заявки на ці концерти приходили на довготривалий термін, а останнім часом вже не надходять.

Справді, концерти на Вічевому майдані припинилися. Натомість "мегапопулярний" Вуйцьо почав виступати на стометрівці біля стоматологічного корпусу медуніверситету та на площі Ринок. Вже без дозволів, але з тими ж скриньками для благодійної допомоги.

2

"Якщо вони не мають дозволів, то поліція має скласти акт про адміністративне правопорушення", –  нагадує Ігор Кінаш.

А щоб притягнути пройдисвітів до кримінальної відповідальності, повинні бути потерпілі. 

Так, через недосконале законодавство шахраї можуть ховатися за логотипами благодійних фондів та прикриватися шляхетними цілями.

До речі, в Івано-Франківську є багато вуличних музикантів. Хтось з них збирає великі аудиторії, а когось пішоходи пошвидше минають. Але нікому з них досі не спало на думку виманювати гроші, обманюючи, що вони йдуть на сиріт чи порятунок немовлят.

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: