fbpx

«Досить гратися у войнушки!»: прикарпатський батальйон рветься на Схід

Суспільство 12:15, 19.06, 2014

Попри панічні настрої місцевих депутатів і чиновників, бійці 5-го батальйону територіальної оборони Івано-Франківської області просять відправити їх для участі в антитерористичній операції на Сході.

6 червня на сесії Івано-Франківської обласної ради депутати та громадські активісти розкритикували стан матеріально-технічного забезпечення прикарпатського батальйону. Обранці заявили, що військовослужбовці зовсім не готові до бойових дій, а обласного військового комісара Ігоря Павлюка взагалі вимагали судити. Розповідали про військові черевики, які рвуться за лічені дні. Про військову форму, яка втрачає колір після першого прання. Про неякісні дешеві ремені довжиною до 80 см, закуплені по 50 гривень за штуку…

Зрештою, після критичного виступу громадського активіста Олександра Сінкевича обласна рада вирішила створити робочу групу з перевірки законності придбання і якості матеріально-технічних засобів для 5-го батальйону територіальної оборони. Сінкевич тоді також зауважив, що матеріально-технічне забезпечення – не єдина проблема. Є питання до моральної і фахової підготовки батальйону.

На першому ж засіданні робочої групи пересвідчилися, що проблеми таки є. Придбанням і формуванням матеріально-технічної бази батальйону займається Рада оборони області. Ця структура поділена на декілька секторів. За закупівлю відповідає сектор матеріально-технічного та фінансового забезпечення Координаційного центру з питань мобілізації і цивільного захисту Ради оборони області. І виявилося, що саме Олександр Сінкевич, який так завзято критикував батальйон, є заступником керівника цього сектору і якраз його підпис стоїть під рішеннями про закупівлю сумнозвісної військової форми, взуття і поясів…

Робоча група з’ясувала, що рішення про закупівлю речей для військових приймали без якісних характеристик товару. Рада оборони не бачила, що купує, а просто вірила слову самих же членів ради. Тому труси для бійців виявилися синтетичними, а шкарпетки – одноразовими. Винних не шукали. Вирішили продовжити засідання робочої групи на території батальйону.

Прикрити спини

420 бійців 5-го батальйону територіальної оборони області зараз базуються у колись таємному військовому містечку поблизу Делятина. Після скандалів на сесії та в ЗМІ ряди батальйону спочатку порідшали. Було звільнено 11 офіцерів. Ще 57 осіб звільнили за службову невідповідність. Тобто вони просто відмовилися служити. Але вже в суботу минулого тижня батальйон був повністю доукомплектований добровольцями. Їх тут оформили як мобілізованих. Це дає солдатам більшу державну підтримку та соціальні пільги.

«Після понеділка минулого тижня охочих і добровольців стільки було, що ми всіх і не змогли прийняти. Новобранці з першого дня займаються в складі своїх підрозділів, проводять стрільби, тренуються кидати гранати, стріляють з гранатомета», – розповів робочій групі з числа депутатів і чиновників заступник обласного військового комісара полковник Юрій Верановський.

Вже завтра, 20 червня, прикарпатський батальйон повинен відбути на Схід – у третій ешелон антитерористичної операції. Дислокуватиметься він у Харківській області, за 50 кілометрів від зони АТО, і охоронятиме блокпости. Там бійці набиратимуться досвіду близько місяця. Їх поділять на три роти. Одна чергуватиме на блокпостах, друга відпочиватиме, а третя забезпечуватиме охорону. Все це працюватиме в ротації. Як тільки бійці адаптуються і отримають 100% забезпечення бронежилетами, батальйон перейде в другий ешелон, ближче до активної зони АТО.

Як пояснив полковник Юрій Верановський, 5-ий батальйон територіальної оборони повинен зайняти позиції чернігівського батальйону, який зараз виконує бойові завдання в другому ешелоні. Поки військовослужбовці тут, їхні товариші в зоні АТО без «прикритої спини».

Заступник обласного комісара запевняє, що батальйон вже забезпечений найнеобхіднішим. Величезний внесок зробили небайдужі підприємці, громадські організації та районні державні адміністрації. Дарували все – від харчів до одягу. Тим часом гроші, виділені Радою оборони, застрягають на рахунках Держказначейства. Навіть одноденний заробіток, який держслужбовці області перерахували на потреби військових, досі до батальйону не дійшов.

Юрій Верановський визнає, що залишається потреба в бронежилетах та деяких побутових речах. Наприклад, бракує дистильованої води в 5-літрових бутлях, кольорового скотчу, яким військовослужбовці маркують «своїх», та навіть станочків для гоління.

«Треба їхати вже»

«Наш батальйон з усіх батальйонів найкраще зібраний і укомплектований. Сусідні батальйони не мають навіть взуття. Спальників не мають. Хоча, звичайно, можна і ще краще підготуватися. Наш батальйон – це обличчя області, – розповів полковник Верановський. – Ми зіткнулися з проблемою інструкторів. У міліції їх немає, СБУ не дає. Звернувся до ректора університету нафти і газу, той відмовив. Складається враження, що в одних структурах патріоти є, а в інших – ні. Допомогли нам афганці, ветерани, фахівці із охоронних структур. Проблема була серйозна».

Та, попри усі труднощі і нарікання, бойовий дух батальйону високий і бійці готові їхати на Схід, запевнив заступник обласного комісара. Його слова підтвердили і прості рядові на зустрічі з робочою групою.

«Я ще раз повторюю, якщо це поможе, щоб ми поїхали. Я повторюю думку нашої роти і усього батальйону: треба їхати вже, бо там так само стоять хлопці, так само мобілізовані, як ми, які чекають, щоб ми їх поміняли, які теж хочуть додому, бо вони там вже третій місяць. А ми бавимося тут у «войнушки». Досить! Ми постріляли тут на полігоні, все згадали, всі готові і морально, і фізично. Додому ніхто не хоче. Хто хотів, тих вже відправили. З бойовим  духом проблеми немає, тільки з бронежилетами від облради проблеми є… Не гальмуйте нас, пора вже їхати. Досить сліз. Там теж мами плачуть. От бортмеханік літака, який збили, мій товариш з Коломиї, Сашко. Мій товариш! Так що відправляйте нас швидше», – впевнено заявив боєць батальйону територіальної оборони, який представився Богданом. Його підтримали товариші, які наввипередки доводили депутатам, що готові захищати Батьківщину. Бійці обурені і ображені, вони вважають, що на сесії облради їхній батальйон просто облили брудом.

Зараз військові справно отримують зарплату в межах 1,5-2 тисячі гривень. Полковник Юрій Верановський каже, що потрібно зробити все, аби зберегти батальйон і після завершення АТО. 60% бійців уже виявили бажання продовжити службу за контрактом. Із 42 офіцерів 18 готові й далі служити Україні. Для цього облрада повинна звернутися до Міністерства оборони.

Що ж, приймати заяви і звернення – це якраз те, що добре вміють робити обласні депутати. Тим часом бійці 5-го батальйону територіальної оборони області 20 червня їдуть виконувати свій військовий обов’язок. Без сумнівів і вагань. 

 

Володимир Кушніренко,

фото Тараса Греня

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: