fbpx

Ірина КУЛИНИЧ: "Медикам в Івано-Франківську недоплачують в середньому по 500 гривень"

Політика 18:54, 22.09, 2015

Працівникам медичної галузі в Івано-Франківську не індексують зарплати і не виплачують частину законно зароблених грошей. Про це ми спілкуємося з Іриною Кулинич. Нагадаємо, нещодавно з'їзд партії "Самопоміч" виніс на громадське обговорення кандидатуру пані Ірини як претендента на посаду міського голови Івано-Франківська.

– Ірино Вікторівно, чому так гостро ви піднімаєте саме цю проблему?

Нещодавно я зустрічалась із працівниками медичної галузі. Ми обговорювали різні питання і проблеми, але зачепили і питання заробітних плат. І тут посипалось… Виявилось, що заробітну плату за серпень медики отримали без індексації, а це дуже значні кошти для бюджету кожної сім’ї. Почали розбирати ситуацію та з’ясували, що міські установи охорони здоров’я не доплачують заробітну плату працівникам в розмірі індексу інфляції ще з березня цього року. Натомість працівники інших бюджетних галузей отримують зарплату з індексацією.

– Що Ви маєте на увазі?

Працівники медичної галузі – це не лише лікарі, а й медсестри, санітарки, бухгалтери, водії, прибиральниці… Кожному з них щомісяця відповідно до їхньої тарифної сітки не доплачують в середньому  по 500 гривень. Як можна забирати у людини 500 гривень зарплати?

– Гроші й насправді чималі. Хто винен у цій ситуації?

Чому з міського бюджету не виділили кошти на індексацію заробітної плати для цієї групи працівників, питання насправді риторичне. У цьому році міські бюджети у багатьох містах України отримали додатково величезні кошти. В тих містах, де влада на своєму місці, цієї проблеми в принципі не існує, а, навпаки, намагаються та шукають можливість збільшити зарплату працівникам. В Івано-Франківську загальна сума надходжень до міського бюджету у 2014 році склала 980 млн грн, а у першому півріччі 2015 року вже надійшло 622 млн грн. Відчуваєте різницю? Тому при перегляді  міського бюджету за перше півріччя 2015 року, який було перевиконано більше ніж на 100 мільйонів гривень, гроші слід було в першу чергу направити на збільшення зарплат. Для індексації зарплат гроші у міському бюджеті є. Вважаю, що міська влада мала б виплатити людям кошти, які їм належать згідно із законом, і не чекати вказівок з центру. Все одно ці зарплати залишать в місті: в аптеках, магазинах, на ринках, і відповідно, частина цих коштів через податки повернеться до місцевого бюджету.  Вважаю, якщо не закриті питання заробітних плат, планувати будь-які видатки – безвідповідально. 

– То що робити далі?

Провести індексацію і виплатити її працівникам медичної сфери. Хочу зазначити, що індексація є складовою частиною заробітної плати, а її невиплата розглядається як грубе порушення трудового законодавства. Упевнена, ми зможемо повернути ці кошти людям, і тут є два варіанти розвитку подій: або ми змусимо місцеву владу зробити це негайно, або зробимо це самі одразу після місцевих виборів, адже іншого шляху немає. Мої опоненти можуть стверджувати, що ці кошти мають бути виділені з державного бюджету. І частина коштів вже прийшла в регіони. Але від питання міжбюджетних трансфертів не повинні страждати люди.

– Який стан справ у цій галузі в інших містах України?

В інших містах працівники медичної сфери отримують не лише індексацію, а й одноразову матеріальну допомогу в розмірі середньомісячної зарплати. Я можу про це говорити, бо добре знаю ситуацію у Львові. Там з січня цього року індексація нараховується і виплачується вчасно й у повному обсязі. Подібна ситуація й у Вінниці та інших містах. При такому значному перевиконанні міського бюджету працівники саме медичної галузі не повинні і не можуть бути обділеними.

Розмовляв Микола Гурак,

на правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: