fbpx

Кров і любов

Суспільство 12:27, 16.05, 2014

Бюджет ні при чому: напад на головного прикарпатського податківця Віктора Рахміля замовляв чоловік-ревнивець.

Екстраординарний випадок, коли серед білого дня в Івано-Франківську двоє невідомих побили голову державної податкової служби в Івано-Франківській області Віктора Рахміля, свого часу викликав чималий резонанс. Напад на головного податківця області трапився наприкінці 2011 року і став предметом обговорення на підсумковій прес-конференції тодішнього голови ІФ ОДА Михайла Вишиванюка. «На Рахміля підступно і підло напали», — прокоментував цей злочин прикарпатський губернатор, припустивши, що мотивом злочину могла бути службова діяльність податківця. «Він комусь надто сильно наступив на пальці щодо сплати податків у державний бюджет», — зауважив Вишиванюк.

Однак версію про те, що нападники, які нанесли Віктору Рахмілю кілька ударів дерев’яними битами, помстилися йому за принциповість у зборі податків, не підтверджують матеріали кримінальної справи, яку минулого року завершив розглядати Івано-Франківський міський суд. Як зізнався на судовому процесі організатор нападу, цей злочин йому замовила невстановлена слідством особа, «бажаючи провчити потерпілого у справі за підтримання стосунків з його дружиною».

Підсудний, якого звинуватили в організації цього злочину, частково визнав свою вину, але запевнив суд, що йому було невідомо посадове становище потерпілого, оскільки він тільки весною 2011 року приїхав до Івано-Франківська, щоб займатися підприємницькою діяльністю. Звинувачений не надав інформації про особу ревнивого чоловіка, повідомивши тільки, що перебуває з ним у дружніх стосунках і не отримав за замовлення жодної плати. Здійснити напад він попросив свого підручного, який допомагав йому в бізнесових справах, а той залучив до нападу свого приятеля.

Отримавши від організатора злочину інформацію про місце проживання та автомобіль, яким користується жертва, нападники вистежили Віктора Рахміля, коли він виходив із магазину електротоварів і саме підходив до припаркованої поруч «Хонди». Вони підбігли до нього і кількома ударами дерев’яних бит звалили на землю, після чого продовжували бити лежачого чоловіка, який намагався захиститися від ударів голими руками. Хуліганський напад серед білого дня привернув увагу перехожих, тож нападники облишили свою жертву (один при цьому загубив свою палицю) і терміново втекли з місця пригоди. Потерпілий сів за кермо свого авта і самотужки дістався до лікарні, де йому надали першу допомогу, діагностувавши закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку та забої на руках.   

Напад на податківця спершу було розцінено як замах на вбивство, але під час судового процесу дії злочинців були перекваліфіковані на умисне спричинення тілесних ушкоджень середньої тяжкості та хуліганство. Оскільки під час обшуку у виконавців злочину були виявлені кастети, а в одного з них ще й марихуану, їм також було пред’явлено звинувачення у незаконному зберіганні холодної зброї та наркотичних засобів.

За вироком Івано-Франківського міського суду організатора нападу на головного податківця області засуджено до 2 років 8 місяців обмеження волі. Безпосередній виконавець злочину проведе 3 роки у місцях позбавлення волі, а його напарник засуджений до 4 років 6 місяців обмеження волі. 

НОРВАКС

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: