fbpx

Люди і зброя: скільки стволів на руках у прикарпатців

Суспільство 11:56, 18.10, 2017

КУРС з'ясував, скільки зброї у мешканців Івано-Франківщини та яка саме користується найбільшою популярністю.

За даними обласного управління Нацполіції, на руках у прикарпатців приблизно 25 тисяч одиниць легальної зброї.

На інформаційний запит КУРСу обласне управління Національної поліції повідомило, скільки станом на 1 вересня 2017 року мешканці Івано-Франківської області мають дійсних дозволів на право носіння та зберігання зброї.

Найбільше дозволів – 14 717 – видано на мисливську гладкоствольну зброю, на мисливську нарізну зброю – 3452 дозволи, на травматичну зброю – 2334, на холодну зброю – 92, на пневматичну – один.

1

Як бачимо, на пневматичну зброю виданий лише один дозвіл. Справа в тому, що в Україні дозволи для придбання пневматичної зброї потрібні лише, якщо її калібр більший 4,5 мм і швидкість польоту кулі перевищує 100 метрів за секунду.

Ще понад 300 дозволів видано на придбання зброї. З них 45  на травматичну зброю, 66 – на мисливську нарізну зброю та 235 – на мисливську гладкоствольну зброю.

Щоб отримати зброю, потрібно отримати два дозволи – спершу на її придбання, а відтак – на її зберігання та носіння.

За законодавством, придбати мисливську гладкоствольну зброю можуть громадяни, які досягли 21-річного віку, мисливську нарізну – від 25 років, пневматичну та газову зброю – від 18 років.

Отже, щоб отримати дозвіл на придбання зброї, треба купити сейф для її зберігання. Потім пройти медкомісію, спеціальне навчання і скласти іспит з матеріальної частини зброї, правил поводження з нею і застосування. Після того слід зібрати цілий пакет документів, серед яких і медична довідка, і довідка про відсутність судимостей, і договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути випадково заподіяна третій особі, та подати їх до підрозділів дозвільної системи Нацполіції. Через місяць, після успішної перевірки, можна отримати дозвіл на купівлю зброї.

З моменту отримання цього дозволу заявник має три місяці на вибір і придбання зброї. Якщо цього часу не вистачило, то потрібно або здати дозвіл, або його продовжити.

Після купівлі зброї у відділі дозвільної системи звіряють номери на зброї і в документах, і аж після того видають пластиковий дозвіл на право носіння та зберігання зброї.

А от оформити дозвіл на носіння та зберігання травматичної зброї мають право лише судді, прокурори, працівники поліції та СБУ, журналісти, народні депутати, члени громадських формувань, залучених для охорони громадського порядку та державного кордону.

За українським законодавством, дозвіл на вогнепальну зброю отримати набагато простіше, ніж дозвіл на травматичну зброю, яка стріляє гумовими кулями.

КУРС просив Нацполіцію надати інформацію про видані дозволи на зброю з 2013 року. Проте, посилаючись на реформування Нацполіції, нам надали статистичні дані лише з 2015 року.

Окремо ми просили надати інформацію про кількість зброї, яку прикарпатці здають під час добровільних місячників здачі зброї.

Станом на 1 вересня маємо таку статистику:

З 1 жовтня, коли розпочався добровільний місячник здачі зброї, жителі області здали ще 98 одиниць різних видів зброї та 12 спецзасобів. Серед них – 60 одиниць мисливської гладкоствольної, 22  мисливської нарізної, 2 одиниці армійських зразків та 14 одиниць холодної зброї.

Крім цього, прикарпатці добровільно здали 812 шт. боєприпасів до зброї армійських зразків та мисливської нарізної зброї.

До речі, під час місячника добровільної здачі зброї власники незареєстрованої зброї не лише звільняються від відповідальності за її незаконне зберігання, а й можуть її зареєструвати.

Для чого людям зброя

Хоча найбільше на руках у прикарпатців мисливської зброї, далеко не всі її власники займаються полюванням. Хтось просто її колекціонує, хтось купує для самозахисту, а хтось – для, скажімо так, самоствердження.

В обласному управлінні лісового та мисливського господарства КУРСу повідомили, що станом на 1 вересня 2017 року прикарпатцям видано 13 950 посвідчень мисливця (управління видає посвідчення з 1997 року).

З 2013 до 2016 років мисливці Івано-Франківської області щорічно обмінюють приблизно 2900-3300 контрольних карток обліку добутої дичини. Ця картка, яка є додатком до посвідчення мисливця, дійсна протягом мисливського сезону, і її необхідно обмінювати кожен рік.

Втім, за словами головного спеціаліста сектору мисливського господарства Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Олега Проціва, кількість мисливських посвідчень не варто порівнювати з кількістю зброї. Якщо ви маєте права водія, це не означає, що ви маєте автомобіль”, – наводить приклад Проців.

За його словами, не кожен мисливець має зброю, а не кожен власник зброї є мисливцем. Окрім того, один мисливець може мати кілька одиниць зброї.

Щоб отримати посвідчення мисливця, треба написати в обласне управління лісового та мисливського господарства заяву, здати тести і заплатити 70 грн за посвідчення.

“Ми видаємо посвідчення з 1997 року. З того часу вже багато мисливців померли. За цей час був лише один чи два випадки, коли мисливець помер, а його посвідчення принесли і здали. Але це законом не регулюється – якщо людина померла, посвідчення залишається”,  розповідає Проців.

Окрім контрольної картки обліку добутої дичини і порушень правил полювання, мисливці мають отримати картку відстрілу дичини на тій території, де мисливець планує полювати, – у лісгоспах або в місцевих відділеннях Українського товариства мисливців та рибалок (УТМР).

Щороку на території області, розповідає Олег Проців, фіксують приблизно двісті порушень правил полювання. Браконьєри, до речі, теж часто мають мисливські квитки і дозволи на зброю.

Нагородна зброя

Окремої уваги заслуговує нагородна зброя, яку можна отримати від Президента чи від силових відомств. Власникам такої зброї не треба проходити спеціального навчання та доводити медичними довідками придатність до володіння зброєю.

КУРС просив ГУ Нацполіції надати дані, скільки прикарпатців володіють нагородною зброєю, та вказати, скільки з них отримали її як відзнаку Президента України “Іменна вогнепальна зброя” чи як відомчу нагороду від Міністерства оборони, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ.

Однак відповідь отримали дуже коротку: “Мешканці Івано-Франківської області є власниками 38 одиниць нагородної зброї”.

Правозахисники та журналісти кілька років намагалися отримати імена нагороджених у Міністерстві внутрішніх справ. Там це воліють тримати у таємниці, посилаючись на захист персональних даних.

Проте на початку цього року журналістам “Української правди” вдалося отримати прізвища тих, кого нагородив зброєю міністр Арсен Аваков у 2014-2015 роках. У липні 2016 року міністр зізнався, що “роздарував” більш як тисячу стволів.

У списку нагороджених за 2014-2015 роки знаходимо і прізвища прикарпатців. Серед них віце-президент Федерації боксу Івано-Франківської області та Федерації боксу України Іван Данилишин, який отримав від Авакова “Форт 17-03” у 2015 році.

Після Майдану у 2014 році такими ж пістолетами Аваков нагородив тодішнього заступника голови Косівської районної ради Івано-Франківської області Олега Соломченка та функціонера виконавчого комітету “Самооборони Майдану” Василя Ленюка.

По “Форту 17” отримали два “свободівці” – Олексій Кайда, заступник міського голови Івано-Франківська, та голова облради Олександр Сич, який тоді обіймав посаду віце-прем’єр-міністра України.

2

“Форт 17”
 

Також нагородну зброю від міністра отримали і три його однопартійці. Так, у 2014 році Аваков нагородив пістолетом “Форт 17 03” Михайла Ноняка як функціонера виконавчого комітету “Самооборони Майдану”. Згодом Ноняк балотувався у Франківську від “Народного фронту” до Верховної Ради, а нині очолює Державну службу України з безпеки на транспорті. Ще двоє – нинішні нардепи: Юрій Тимошенко, нагороджений пістолетом “Форт 17”, та Володимир Шкварилюк, який отримав від Авакова “Форт 17 03”.

Нелегальна зброя

Скільки на руках у прикарпацтів нелегальної зброї, не знає ніхто.

У звіті начальника ГУ Нацполіції в області йдеться про те, що за півроку на Прикарпатті задокументовано 116 кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом зброї, у тому числі 23 – вогнепальної.

У відповідь на запит у поліції надали таку статистику щодо вилученої з незаконного обігу протягом 2015-2017 років зброї.

Нелегальний обіг зброї значно збільшився з початку війни. За підрахунками Української асоціації власників зброї, до війни на руках в українців було 3-3,5 млн одиниць нелегальної зброї, за час АТО ринок нелегальної зброї в Україні зріс приблизно на 1,5 млн одиниць, і зараз ми можемо говорити про 4,5-5 млн одиниць нелегальної зброї – від пістолетів Макарова і ТТ до автоматів Калашникова різних модифікацій.

Про нелегальні потоки зброї із зони АТО час від часу звітують і правоохоронці.

КУРС писав про мешканця Верховинщини, в якого у червні 2015 року вилучили арсенал зброї, привезеної із зони АТО.У Тисмениці місцевий мешканець перевіз із зони проведення АТО вогнепальну зброю, бойові припаси, вибухові речовини та холодну зброю в загальній кількості понад 2 тисячі одиниць.

Деякі “сміливці” посилають зброю додому поштою. Нагадаємо, рік тому на Донеччині поліція затримала 29-річного молодика, який намагався переправити гранати, набої, сигнальні ракети та запали до Коломиї.

Також у зведеннях правоохоронців час від часу з’являється інформація про зброю, яка зникла у лютому 2014 року із обласного управління СБУ під час штурму активістів. Тоді у СБУ повідомляли, що із приміщення винесли понад 200 пістолетів різних марок, 20 автоматів Калашникова та боєприпаси. Ця зброя дотепер виринає у різних кримінальних провадженнях.

Час від часу у судових реєстрах з’являються вироки й за володіння електрошокерами. Їх, за нашим законодавством, мають право носити лише правоохоронці. Однак шокери без проблем можна купити через інтернет та отримати поштою. Їх вартість від 200 до 32 000 гривень. За володіння електрошокером можуть притягнути до адміністративної відповідальності, а за застосування – й до кримінальної.

Так само в інтернеті можна купити й холодну зброю, на яку потрібні дозволи: кастети, кинджали чи фінські ножі. 

Без закону

Спеціального закону, який би регулював обіг зброї, в Україні немає. Дискусії щодо вільного володіння зброєю в Україні тривають кілька років: йдеться про короткоствольну вогнепальну зброю.

Наприкінці 2014 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект “Про цивільну зброю і боєприпаси”, який розширить можливості володіння вогнепальною зброєю цивільними особами. Якщо закон ухвалять, то офіційно купувати, продавати і володіти зброєю зможе будь-який українець від 18 років і застосовувати цю зброю для самозахисту у випадку незаконного проникнення у житло.

Прихильники цього законопроекту впевнені, що його прийняття приведе до зниження рівня злочинності та зменшення незаконного обігу зброї. Противники переконують, що в країні відсутня культура поводження зі зброєю, тому із легалізацією зброї, навпаки, рівень злочинності зросте.

Правда, напевно, десь посередині. А доки нема закону про обіг зброї, кожен, хто хоче її мати, добуває стволи на “чорному ринку”.

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: