fbpx

«Нафта» обирає ректора: що обіцяють університету кандидати

Суспільство 18:44, 05.09, 2017

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу завтра, 6 вересня, обиратиме нового керівника. На посаду ректора претендують Євстахій Крижанівський, Олександр Петровський і Дмитро Вольченко.

Виборча система

6 вересня в ІФНТУНГ обиратимуть ректора, який буде керувати університетом п’ять років.

Виборчі правила такі. Право голосу мають 1357 виборців. З них 1017 – всі педагогічні, наукові та науково-педагогічні працівники (75% від загальної кількості виборців), 124  інші штатні працівники (10%), 216 –студенти (15%), яких делегували на студентських зборах.

Для перемоги кандидату потрібно набрати більш як 50% голосів. Якщо жоден з кандидатів не набере більш як 50% – призначається другий тур виборів, у який виходять два кандидати, що набрали найбільше голосів у першому.

Вибори вважаються такими, що не відбулися, у випадку явки нижче 50% виборців.

 

Кандидати

На цих виборах за посаду ректора ІФНТУНГ змагаються три кандидати. 

Перший і, очевидно, фаворит виборів  незмінний протягом останніх 24 років ректор ІФНТУНГ, професор, академік НАНУ, заслужений діяч науки і техніки України Євстахій Крижанівський.

Його конкуренти – професор, доктор фізико-математичних наук, почесний розвідник надр України, засновник і керівник науково-технічної компанії "ДЕПРОІЛ ЛТД" Олександр Петровський та доктор технічних наук, професор Дмитро Вольченко.

Кандидати зустрічалися з колективами підрозділів ІФНТУНГ, Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій, Коледжу електронних приладів університету, Бурштинського енергетичного коледжу.

Вчора, 4 вересня, претенденти представили свої програми студентам ІФНТУНГ. Захід не викликав особливого зацікавлення. Послухати кандидатів в актовому залі зібралися до півсотні студентів та викладачів, половина з яких не досиділа до завершення.

1

"Хотів би, аби щось помінялося, але, напевно, буде ректор", – на питання про ймовірні результати виборів прогнозує перемогу чинного ректора один зі студентів.

І, схоже, це  загальний настрій у колективі.

 

Петровський

Першим на зустрічі зі студентами виступав Олександр Петровський.

2

Він побудував програму на жорсткій критиці чинної адміністрації вишу. За його словами, нинішнє керівництво ІФНТУНГ протягом останніх 24 років «спрямовувало свої зусилля на встановлення особистої необмеженої влади…, що призвело до знищення нафтогазоваї науки і освіти». Петровський заявив, що його мета  перетворити ІФНТУНГ у справжній національний дослідницький університет з комфортними умовами для викладачів та студентів.

Виступ перед студентами Петровский розпочав з біографічної довідки про наукові досягнення, навчання в університеті та здобутки під час керування кафедрою "Польової нафтогазової геофізики", яку закрили у 2015 році.

При кафедрі було засновано студентську спілку Американської асоціації геофізиків-розвідників (SEG), яка дала можливість студентам взяти участь у міжнародних конференціях та професійних заходах.  Петровський організував три міжнародні науково-практичні конференції "Нафтогазова геофізика" у 2011, 2013 та 2015 роках, що дозволило залучити в університет компанії Shell, Chevron та інших фахівців, які працювали в Україні.

"Тепер склалась ситуація, коли нафтогазові підприємства України не звертаються за науковими послугами до університету, тому що не бачать ні розуміння з боку адміністрації університету, ні необхідного наукового обладнання, ні умов для їх виконання",  окреслив нинішню ситуацію у виші Петровський.

Чинна система управління університетом не сприяє зміні цієї ситуації до кращого і веде до повної руйнації нафтогазової освіти і науки та в найближчий час де-факто, а пізніше де-юро втрати статусу "університету нафти і газу", застеріг Петровський.

Щоб зупинити деградацію, зберегти університет і вивести його на світовий дослідницький та навчальний рівень, Петровський пропонує невідкладні реформи:

  • Відсторонити від управління керівництво університету, яке 24 роки зневажало і руйнувало розвиток нафтогазової освіти і науки в ІФНТУНГ.
  • Запровадити прозоре управління і використання фінансових ресурсів університету.
  • Скасувати положення про преміювання працівників університету як таке, що не відповідає задачам розбудови нафтогазового дослідницького університету, містить в собі корупційні складові.
  • Розробити нове положення про преміювання працівників університету, яке буде враховувати всіх працівників без винятків у залежності від фінансових результатів діяльності університету та з врахуванням внеску кожного структурного підрозділу і кожного працівника у формування цих фінансових результатів.
  • Ліквідувати багаторазовий розрив в оплаті праці між працівниками кафедр та адміністрацією інститутів та університету.

Ці кроки дозволять перетворити ІФНТУНГ на справжній національний дослідницький університет, допоможуть інтегрувати його у світовий освітньо-науковий простір та отримати визнані в Україні і світі наукові здобутки,  забезпечити гідні умови для навчання студентів, аспірантів та докторантів.

Олександр Петровський обіцяє змінити підхід до навчального процесу. Основна увага приділятиметься науково-технічним дослідженням та участі студентів у міжнародних програмах. Також обіцяє обов’язкове викладання дисциплін англійською мовою та лектуру провідних працівників нафтогазового комплексу та інших галузей.

"Все, що я зроблю для університету, буде для студентів. Ви пришли у цей храм науки не для того, щоб посидіти і отримати в кінці диплом. Ви прийшли, щоб отримати якісну високооплачувану роботу. Я хочу, щоб у нас був високий рівень науки, щоб він продукував високий рівень освіти і ви мали можливість вийти звідси фахівцем".

 

Крижанівський

Євстахій Крижанівський керує університетом вже 24 роки, але вирішив балотуватися ще на один термін.

3

Він наголосив, що ІФНТУНГ є базовим нафтогазовим університетом в Україні та єдиним технічним в Івано-Франківській області.

"За останні 7 років молодими працівникам університету захищено 30 докторських дисертацій і понад 150 кандидатських", – розповів ректор про наукові здобутки.

Ректор також похвалився підписаним у 2016 році меморандумом про співпрацю з Міністерством енергетики та вугільної промисловості і роботою науковців над комплексною програмою "Науково-організаційні засади нарощування видобутку вітчизняних нафти і газу диверсифікації постачання для енергетичної безпеки України".  

"Ці речі говорю, щоб було відчутно вагу і вплив нашого університету на такі стратегічні програми. Без реалізації цього, звичайно, статусу дослідницького ми не зможемо досягти",  сказав Крижанівський.

Пріоритетом на наступний термін у разі обрання Крижанівський називає покращення змісту і форми навчання студентів, щоб випускники почували себе впевнено на внутрішньому і зовнішньому ринках праці.

Щоб втримати науковців в університеті, цього року придбали дві квартири для докторів наук, які захистили дисертації, нагадав Крижанівський.

Для студентів запровадили програми подвійних дипломів з іноземними університетами та можливість участі у програмі академічної мобільності студентів ЄС Erasmus+.

Програму розвитку університету на наступні 5 років Крижанівських розділив на 4 напрямки: освітня діяльність, наукова та інноваційна діяльність, розвиток міжнародної співпраці та соціальний розвиток і покращання матеріально-технічної бази.

 

Вольченко

Дмитро Вольченко  наймолодший з претендентів на ректора ІФНТУНГ. В університеті з 1993 року, коли став студентом. Навчався в аспірантурі, а з 2006 року працює в Інституті нафтогазової інженерії, доктор технічних наук, професор.

4

На посаді ректора обіцяє зберегти "славні традиції, примножити здобутки та побудувати модель світового університету".

Першочерговим завданням на посаді Вольченко бачить збереження кваліфікованих кадрів, "які б не думали про те, як найшвидше отримати біометричний паспорт".

Програму кандидат побудував з шести напрямків: реформа системи управління університету, освітньої діяльності, науково-дослідної та інноваційної діяльності, кадрової політики, міжнародної діяльності та соціальної сфери.

Для зміни системи управління обіцяє запровадити демократичність, публічність та колегіальність у прийнятті рішень. Сформувати зрозумілі та прозорі критерії нарахування заробітної плати, створити  прозору систему мотивації та матеріальних стимулів за творчі досягнення та особистий внесок. Провести децентралізацію бюджетів на інститути та кафедри.

У навчальний процес мають бути впроваджені інноваційні технології. Для студентів створені комп’ютиризовані навчальні місця, лектори  забезпечені інтерактивними дошками.

Вольченко обіцяє ефективно і недорогого модернізувати матеріально-технічну базу кафедр.

"Для студенів спеціальності "автомобільний транспорт" можемо купити підйомник, за пару сотень доларів  машину на литовських номерах, щоб студенти вивчали будову автомобіля, як що працює. З інших спеціальностй є безліч таких прикладів".

До керівництва університетом кандидат планує залучати креативну молодь, здатну мислити неординарно.

"Коли Євстахій Іванович прийшов на пост ректора університету, він теж не мав досвіду. Я володію англійською мовою, трохи краще знаю молодь, у мене старшій дитині 8 років, у Євстахія Івановича внуки старші від вас. Я вважаю, що це дуже велика різниця, і такої різниці не має бути",  сказав студентам претендент.

Завершив свій виступ Вольченко запевненням, що він не технічний кандидат та балотується "від народу".

 

Корупція і як з нею боротися

Єдине запитання до всіх трьох кандидатів стосувалося корупції в університеті.

"Як ви плануєте боротися з корупцією? Розумію, що після революції були якісь кроки, але зараз ця проблема залишається і є однією з найважливіших", – поцікавився у кандидатів на посаду ректора один зі студентів.

5

Євстахій Крижанівський нагадав, що в університеті працює спеціальний орган із запобігання корупції, та похвалився звільненням п’ятьох викладачів. Додав, що без підтримки студентів боротьба з корупцією не може дати результатів.  

Дмитро Вольченко пообіцяв радикальні методи боротьби з корупцією, але які саме – не розповів, "щоб не налякати багатьох людей".

Олександр Петровський назвав всю діяльність університету корумпованою, а саму боротьбу з корупцією у виші неефективною.

"Все, що робиться, має за собою конкретні інтереси, конкретних людей. Немає у нас того, про що говорив Євстахій Іванович, – про антикорупційний орган, антикорупційну програму. Це лише слова, за якими немає реальних дій, на жаль".

Звільнення спійманих на корупції працівників, за словами Петровського, неефективне і є боротьбою з наслідками, а не причинами.

"Скажіть мені, будь ласка, за які кошти викладачі будують будинки, купують квартири, шикарні автомобілі, не займаючись науковою діяльністю, не працюючи ніде, крім університету? Заробітна плата, коли я працював завідувачем кафедри, будучи доктором наук, була 6400 грн. Як директор компанії, яка займається геофізикою, я заробляю біля мільйона гривень у рік. За мільйон можна працювати, придбати житло, машину. Але за 6 тисяч гривень це зробити неможливо, значить, у людей є якесь джерело фінансування".

Для подолання корупції Петровський обіцяє створити в університеті такі умови, коли корупція буде непотрібна.

"Викладач має отримувати таку заробітну плату, щоб йому не потрібно було вимагати від студентів якісь "подяки".

Василь КРАЙНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: