fbpx

Не рубками єдиними – нацпарк "Гуцульщина" почали забудовувати

Суспільство 20:46, 17.08, 2016

На території НПП "Гуцульщина" вирубали молодий бук на ділянці площею 14 соток. За версією працівників національного парку, дерева зрізали, щоб перенести лінію електропередачі. Селяни ж стверджують, що буки заважали новобудові, яку затіяв депутат обласної ради попереднього скликання Юрій Романюк.

Приблизно 35 га бука зрубали тиждень тому у Шешорах, де вся заліснена територія перебуває під охороною НПП "Гуцульщина".

1

У національному парку людям пояснили, що так енергетики розчищають заліснену ділянку для перенесення електролінії. А вирубані буки нібито розвезли по школах Косівського району на дрова.

Та ще не встигли прибрати молодий ліс, як поруч розпочалося будівництво. Місцеві мешканці обурюються, мовляв, саме через новобудову вирубали молоді буки.

Дерева заважають світлу

Директор філії ПАТ "Косівський РЕМ" Андрій Мельник відзначає, що на початку року енергетики планували роботи з розширення просіки для перенесення лінії електропередачі середньої напруги 10 кВт.

"Ми визначили для себе найбільш критичні місця лінії 10 кВт, які зарослі, внаслідок чого при  погіршенні погодних умов відбувається вимкнення. У жовтні минулого року майже половина району залишилася без світла внаслідок першого снігу", – розповів Мельник.

При цьому він визнає, що один з власників земельної ділянки у Шешорах звертався до РЕМу із заявою про перенесення електролінії.

"Ми видали технічні вимоги на розроблення проекту. Проект на сьогоднішній день є у філії на погодженні. Ми маємо погодити проект у всіх зацікавлених сторін, зокрема інших сусідніх землевласників. На основі лише погодженого проекту буде проводитися реконструкція, перенесення лінії. На сьогодні проект не погоджений",  наголошує Андрій Мельник.

Також, за його словами, РЕМ має укласти відповідний договір з НПП "Гуцульщина" і аж після того мали б розчищатися заліснені території.

"Щодо рубки – питання не до нас",  додає начальник Косівського РЕМу.

Фотографії зрубаних буків показуємо заступнику директора НПП "Гуцульщина" з наукової роботи Юрію Стефураку, який наразі виконує обов’язки директора парку.

"Я думаю, це не наша площа, в нас таке не може бути. Таке недопустимо і такого бути не може",  запевняє Стефурак.

Натомість порадив звернутися до сільської ради. Відхрещуються від рубки і представники сільради.

"Шешорська сільська рада не давала нікому дозволів, не наймала людей чи підприємства для вирубки деревини. Вся заліснена територія перебуває під охороною національного природного парку "Гуцульщина", – переконує секретар сільської ради Петро Крилюк.

Очна ставка

Тим часом на місці, де вирубали ліс, зібралися місцеві мешканці, туди ж запрошуємо представників сільської ради та національного парку.

Бачимо  на схилах свіжі пні від молодих буків.

2

На електричних стовпах, яким заважав ліс, вже зняті дроти.

3

Поруч з дерев’яних брусів на бетонних плитах зводиться будинок.

4

Біля нього вже є свердловини – вочевидь під палі для ще однієї будівлі.

5

Будівельники навідріз відмовляються розповідати, що будують та хто є замовником будівництва.

Заступник начальника Шешорівського природоохоронного науково-дослідного інституту Василь Соколюк на місці підтверджує, що територія, де вирубали ліс та будується будинок, є землями природно-заповідного фонду.

"Косівський РЕМ звернувся в область, область звернулася в Київ, Київ дав письмо у Міністерство і звідти дали дозвіл на розчистку для лінії електропередачі",  пояснює Соколюк.

Однак будівництво, яке розпочалося під лісом,  посадовець називає самозахопленням землі.

На вирубку лісу є лісорубний квиток, погоджений, за словами Соколюка, з Міністерством екології та природних ресурсів.

"Мені дали білет, я повинен рубати. Якби не було лісорубного квитка, я не маю права рубати. Лісорубний квиток дає національний парк по дзвінку чи по згоді Міністерства",  пояснює Василь Соколюк.

"Легше було лінію перенести, аніж розчищати ліс. А те, що будинок там виросте, це друга проблема",  визнає він.

 

"Чо ви домахалися?"

Секретар сільської ради Петро Крилюк розповідає, що ділянку, на якій ведеться будівництво, орендує приватне підприємство "Універсал-плюс".

"Ця земля колись належала лікувально-оздоровчого комплексу "Сріблясті водоспади" ЗАТ "Івано-Франківськтурист". "Універсал-Плюс" викупило будівлі. Для їх обслуговування надана земельна ділянка в оренду на 49 років",  розповідає Крилюк.

При цьому додає, що право на оренду  землі підприємство отримало через суд.

Як йдеться в рішенні суду, приватне підприємство "Універсал-Плюс" викупило у 2005 році у ЛОК "Сріблясті водоспади" ЗАТ "Івано-Франківськтурист" нерухоме майно в селі Шешори. Зокрема, два спальні та господарський корпуси, танцювальний зал, туркабінет, шість будиночків площею від 46 до 90 кв. м, склади і овочесховище, вбиральню, дизельну підстанцію, свинарник, а також каналізаційні та водомережі.

На сьогодні майже всі будівлі зруйновані, деякі без дахів, а стіни тримаються на чесному слові.

6

У 2008 році Шешорівська сільська рада дала дозвіл підприємству на виготовлення проекту відведення земельної ділянки для обслуговування будівель і споруд. Через рік сільрада затвердила проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду ПП "Універсал-Плюс" загальною  площею 1,6264 га.

Однак у травні 2010 року сільська рада визнала останнє рішення таким, що втратило чинність. А відтак прийняла рішення передати землю в оренду ПП "Універсал-Плюс" терміном на п’ять років.

Підприємство оскаржило рішення сільради у суді. Так, господарський суд Івано-Франківської області скасував рішення сесії, визнав за приватним підприємством "Універсал-Плюс" право на користування земельною ділянкою площею 1,6264 га в селі Шешори та зобов’язав сільську раду укласти з підприємством договір оренди на 49 років.

Рішення суду першої інстанції підтвердили апеляційний та вищий господарський суди.

Засновником приватного підприємства "Універсал-Плюс" є Світлана Романюк – дружина депутата обласної ради попереднього скликання Юрія Романюка.

Саме він, за словами селян, господарює у селі – купив у Шешорах дачу, почав займатися зеленим туризмом, викупив приміщення колишнього ЛОК "Сріблясті водоспади" і будує.

Сам Юрій Романюк ситуацію коментує, м'яко кажучи, емоційно. Чомусь він переконаний, що його хочуть використати у боротьбі за посаду директора НПП "Гуцульщина".

"Я до того всього дебілізму, про який вам там люди наговорили, не маю жодного відношення",  запевняє він.

За його словами, ліс вирубили через те, що  електрики проводять щоденну рутинну роботу:

"Електрики обрізали лінію, зняли дроти – це їхня внутрішня відомча господарська робота. Чого туди хтось влізає? Ну чо дураки влізають туди, куди їх ніхто не просить і чо мене преса заставляє туди влізати?"  обурюється екс-депутат облради.

Він переконує, що будівлі знаходять "у зоні повалення лісу".

"Дерева падали, руйнували ті будівлі, пробивало шифер. Дерева ламали споруди, хоч в аварійному стані, але яка різниця?"  обурюється Юрій Романюк.

Однак коментувати нове будівництво агресивно відмовляється.

"До чого тут будова?! Пишіть про всі тисячу будов в Івано-Франківській області! Чо ви домахалися до одної будови?! В Шешорах одночасно будується 100 будов, пишіть про всі 100  – і моя буде 101. От коли ви про всі напишете, я вам дам коментар по 101-ій будові",  злиться екс-депутат облради.

До слова, за зверненням мешканців вирубкою бука на території НПП "Гуцульщина" вже зацікавилася прокуратура.

"Розпочато розслідування за фактом рубки лісу на території НПП "Гуцульщина". Косівським відділом прокуратури здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ст. 246 (Незаконна порубка лісу) КК України. Йдеться про виявлену рубку дерев породи бук в межах Шешорської сільської ради в лісовому масиві НПП "Гуцульщина". В ході першочергових слідчих дій проведено огляд місця події, у встановленому законом порядку отримано тимчасовий доступ на вилучення документів у НПП "Гуцульщина" та філії ПАТ "Косівський РЕМ" щодо оформлення відводів і виписання лісорубних квитків", – інформує прес-служба обласної прокуратури.

Також у прокуратурі відзначили, що до розслідування залучили спеціалістів Державної екологічної інспекції у Івано-Франківській області.

"Окрім того, в ході розслідування перевіряється законність здійснення будівництва на цій території",  повідомили у прокуратурі.

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: