fbpx

Небезпечні ігри у Франківську: як уберегти дітей від загроз у соцмережі

Суспільство 19:21, 15.02, 2017

Дітям і підліткам у соцмережах пропонують ігри, які доводять учасників до самогубства. До однієї з таких ігор – "Синій кит" – приєдналися кілька франківських підлітків. Як вберегти дітей від цього лиха? КУРС зібрав поради психологів і правоохоронців.

Коли ситуація набула розголосу, з’ясувалося, що коло захоплених небезпечними флешмобами значно ширше і однією грою не обмежується. Чим приваблюють дітей такі розваги в інтернеті і як дорослим розпізнати небезпеку?

 

Літаючі кити і Єсенін

Серед учасників так званих "груп смерті" та он-лайн ігор, які несуть небезпеку життю, дуже мало дітей з неблагополучних сімей. Переважна більшість учасників – освічені, допитливі, активні діти, які цікавляться кіно і музикою, читають книги, розповідає Алла Бойчук, керівник ювенальної превенції обласного управління поліції. В Івано-Франківську всі семеро підлітків, що приєдналися до суїцидальної мережевої гри "Синій кит", саме такі – діти з добрих родин, які добре вчаться у школі.

В одній з елітних шкіл міста навчається 13-річна дівчинка, на руці якої у лікарні побачили вирізаний чимось гострим напис "Синій кит 10.02 4.20". Медики повідомили поліцію у справах дітей, ті потягнули за ниточку і розмотали клубок – вийшли на групу підлітків, захоплених небезпечною грою.

Дівчинка розповіла, каже Алла Бойчук, що є учасницею спільноти, отримує і виконує завдання – в тому числі і наносити собі порізи. Мовляв, вона просто так грається і не має наміру зводити порахунки з життям. А в групі спілкується з людьми, які так само, як і вона, відчувають і сприймають світ. Наприклад, люблять поезію російського поета Сергія Єсеніна.

Під час зустрічі дитина була дуже імпульсивна, агресивна, час від часу тікала з кабінету і поверталася, не могла означити свій стан, повторювала, що ненавидить людей. З’ясувалося, що в сім’ї таки є проблема – у дівчинки конфлікти з мамою через вітчима. Дитина ображена на матір і винить її у всіх непорозуміннях. Поліцейські скерували маму з дочкою до психолога. Спеціаліст прийшов до висновку, що дівчинка в певний момент, – якщо перебуватиме в збудженому стані чи після конфлікту з батьками або друзями, – здатна покінчити з життям. Зараз родина – під опікою психолога.

Поліцейські розшукали ще шістьох підлітків, учасників спільноти "Синій кит" у ВКонтакте. А також вийшли на "куратора" групи. "Куратор" щодня направляла дітям інструкції і приймала звіти про виконання завдань. На зв’язок із куратором підлітки повинні були виходити вночі – о 4.20. Кити, що парять у небі,  емблема групи і ознака гри,  ілюстрували їхні акаунти у мережі. 

На цей час сторінки підлітків заблокувала кіберполіція.

Також поліція перевіряє всі випадки самогубства дітей на Прикарпатті, які сталися минулого року. Всі семеро дітей, що пішли з життя, були зареєстровані у ВКонтакте. Правоохоронці хочуть упевнитися, що їх не спровокували на суїцид.

 

Доведення до самогубства чи сплановане вбивство?

"Важливо, щоби батьки звернули увагу на сторінки своїх дітей у мережі – які меседжі вони поширюють. Специфічі картинки, хештеги, заклики – це перша ознака того, що дитину вже залучили до гри", – каже Алла Бойчук.

Після того, як у франківських соцмережах поширили інформацію про смертельну гру, поліція почала отримувати повідомлення від батьків інших дітей та з інших міст Прикарпаття. Днями до Алли Бойчук звернулася мешканка міста Калуша – повідомила, що її доньку-школярку запрошувала в гру "Море китів" знайома зі Львова. Львів’янка писала, що гра її "пре", а як саме – обіцяла розказати "в лічку".

Друзі з Києва пропонували приєднатися до "вільних китів" 12-річній дівчинці з Долини, повідомила її мама. Батько хлопчика з Франківська розповів у мережі, що його сину запрошення в гру "Синій кит" прийшло з оновленням "Контр Страйку". На додачу 14-річному підлітку пропонували фільм про "яскравий перехід".

Обговорення проявило і різні ситуації у франківських школах. Так, у паралелі 8-х класів школи №23 дівчинка розповіла хлопчику, нібито входить до спільноти "Синій кит" і запрошувала приєднуватися. Про цей випадок поінформували батьків та дирекцію, з дітьми працює шкільний психолог.

"Люди, батьки, рідня! Прислухайтесь до цієї інформації, це все правда! П’ять років тому я втратила сина. Він весь останній час сидів в інтернеті вдосвіта. Якщо можете, то спасайте своїх дітей. І ще зверніться до Бога з молитвою, він вам підкаже, що робити!" – відверта в мережі Богдана Гураль з Богородчанського району.

Суїцидальна спільнота, про яку мова, в мережі має різні назви: "Синій кит", "Море китів", "Тихий дім". У всіх їхніх прихильників на особистих сторінках є відео або малюнки з літаючими китами, акцентує Департамент кіберполіції Національної поліції України. Китів як символ злочинці обрали, оскільки, як дослідили науковці, ці тварини можуть зводити рахунки з життям.

До груп залучають дітей і підлітків – від 9 до 15 років. З ними працюють дорослі – системно, планомірно і чітко, крок за кроком підштовхують до самогубства. На дітей впливають з урахуванням їхніх інтересів і захоплень, використовують їхню лексику і субкультуру. Маніпулюють: дівчаткам пропонують сценарії "тебе ніхто не розуміє", "ти нікому не потрібна", наголошують, що вони товсті чи негарні. Хлопчикам утовкмачують, що вони "лузери" цього несправедливого світу. І тільки в іншому світі – світі "для вибраних" – знайдеться звільнення від проблем та образ. При цьому проблеми й образи перебільшуються і роздуваються.

Підліток на гачку отримує "особливе" запрошення в закриту спільноту. Для того, щоби вступити в неї, пише певний текст у себе на сторінці. Приймають не всіх, експериментували в кіберполіції. Адміністратори перевіряють історію кандидатів – аккаунти з метеликами і квіточками не проходять. Інша справа – специфічний "темний" погляд на світ. Затверджують учасників після спілкування у відеочаті. Перше завдання – ініціація.  

Виконання кожного завдання – а пропонується до 50 квестів – фіксується на фото чи відео і надсилається "куратору". Якщо попервах учасник не встигає їх виконувати або порушує умову щоденного спілкування, то його виключають з групи. Пізніше вмикають примус – під страхом насильства над близькими чи шантажу (а серед квестів бувають завдання інтимного характеру) діти роблять усе, що від них вимагають. Відкриття особистих даних також є умовою участі в грі.

Майже всі квести передбачають заподіяння собі болю. Завдання надходять щоночі після "накачки": суїцидальна література, депресивна музика, жорстокі й криваві відео, апеляція до містики. Про те, що відбувається, забороняється розповідати будь-кому – це теж умова гри. У такий спосіб впродовж тривалого часу дитину доводять до фізичного і емоційного виснаження.

Коли адміністратор групи впевнений, що дитина втратила опір, стала цілком керованою, їй вмикають "зворотний відлік часу". Фінальне завдання – покінчити життя самогубством та зафіксувати момент смерті на камеру в режимі online. Такі відеозаписи в подальшому продаються в закритих групах "для дорослих".

 

Забави на межі

"Синій кит" живе тільки ВКонтакте. Гра прийшла з Росії – ще два роки тому вона підняла там хвилю. На сьогодні відомо про більш як 130 випадків суїцидів дітей – учасників цієї гри", – повідомила Алла Бойчук. В Україні досі це не відстежували, хоч випадки відомі. Два місяці тому в Маріуполі стрибнула з багатоповерхівки 15-річна дівчинка – виконувала квест і записала це на мобільний телефон, який залишила на даху.

Департамент кіберполіції на цей час заблокував українську спільноту "Синій кит", до якої входило 209 користувачів.

Проте кіберполіція попереджає, що можливий апгрейд. На місці однієї "групи смерті", закритої поліцією, дуже швидко виникає інша. "Пул" учасників кочує з групи в групу – дітей вчать, як тримати зв’язки, коли спільноту закриють.

Такі групи щодня блокуються адміністрацією соціальних мереж за зверненнями правоохоронних органів або користувачів, повідомляє кіберполіція.  Але останнім часом у мережах поширюються також і флешмоби, які прямо не пов’язані з самогубством, але підштовхують дітей до незворотних вчинків.

Саме зараз набирає популярності гра "Біжи або помри". Суть вуличного флешмобу – перебігти дорогу перед авто. Поки одні біжать, другі – фільмують. З такими випадками стикнулися у поліції Полтавщини. За непідтвердженими даними, гра також принесена з Росії, де вже є її жертви. Тому поліцейські просять водіїв бути дуже уважними, якщо на узбіччі – діти.

Також кіберполіція відреагувала на звернення батьків, які знайшли у гаджетах своїх дітей зображення листівок із закликом "стати феєю вогню" – ще одна небезпечна гра для фанатів мультфільму "Феї Вінкс". Дитині пропонують серед ночі, – так, щоби ніхто не побачив, бо магія зникне, – піти на кухню, відкрити газові комфорки і глибоко вдихати. "Батьки! Перевіряйте телефони своїх дітей!" – попередила у Фейсбук Юлія Алєксандрова з Дніпра.

Непокоїть і батьків, і правоохоронців гра "Піди і заховайся" або "Зникни на 24 години", аналог американської "24 hours challenge". Діти ховаються у публічному місці: у супермаркеті, в школі, на заправці – і знімають відео. Один із восьми випадків зникнення дітей на Івано-Франківщині, що сталися від початку цього року, обласна поліція у справах дітей пов'язує саме з цією грою.

Відрізнити участь у грі від справжнього зникнення практично неможливо. В обох випадках підлітки раптово щезають з дому і не виходять на зв'язок. І хоч ці хованки поки що не особливо поширені, у ВКонтакте вже є декілька пабліків, де діти діляться відеороликами та обговорюють гру. Боротися з такими екстремальними розвагами під силу тільки батькам, вважають поліцейські. Саме вони повинні пояснювати усю небезпеку таких забав дітям. "Більше говоріть із дітьми!" наголошує Алла Бойчук.

 

Без паніки

Кіберполіція поширила звернення, в якому просить при виявленні груп, які пропагують серед дітей і підлітків самогубство чи небезпечні розваги, негайно повідомляти про це адміністрацію мережі та правоохоронців – cybercrime.gov.ua – цілодобово, телефон гарячої лінії (044) 374-37-21 (з 8:45 до 19:30 в робочі дні). 

Щоб не допустити потрапляння дітей у такі групи, кіберполіцейські рекомендують батькам:

– приділяти більше уваги психологічному стану дитини;

– перевіряти, чи не пошкоджене тіло дитини. Якщо таке є, з’ясовувати обставини, за яких з’явилися пошкодження;

– звертати увагу на коло спілкування дитини;

– перевіряти аккаунти дитини в соцмережах та групи, до яких входить аккаунт. Звернути увагу на приватні чати;

– намагатися змістовно зайняти вільний час дитини;

– контролювати, які фото- та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини;

– встановлювати функцію "батьківський контроль" на всіх гаджетах дитини.

"Однозначно треба контролювати дітей в інтернеті, – погоджується психолог, методист обласного Інституту післядипломної освіти Оксана Хомин. – Часто батьки хвилюються, що вони втручаються в приватне життя дітей. Але поки діти неповнолітні, відповідальність за них несуть саме батьки. Варто старатися, щоби батьківський контроль був не надто жорстким і нав’язливим. Чим менше батьки моралізують, тим більше діти будуть їм довіряти".

Психолог радить батькам дружити з дітьми в соцмережах, щоби бачити  їх сторінки. Додаватися в групи, якими цікавиться дитина, ходити за її лінками, намагатися дивитися відео, кіно, слухати музику, читати, те, що її цікавить. Тобто жити разом із дитиною та інтересами дитини не лише у реальному, а також і у віртуальному світі.

"Підліткам в силу особливостей психіки дуже цікаві квести, флешмоби, програми, ігри, експерименти. Коли вони бачать щось нове, раніше невідоме, то цікавляться, підхоплюють і втягуються в дію. Підлітками найлегше маніпулювати, оскільки вони хочуть самостверджуватися, – нагадує батькам психолог. – Тому варто забезпечити дитині таку можливість і такі дії".

Оксана Хомин перелічує, що саме у поведінці дітей може бути тривожним дзвіночком для батьків:

– раптова зміна поведінки, поява таємниць, враження, що дитина щось приховує;

– коли дитина відмовляється спілкуватися, не йде на контакт;

– якщо істотно зростає час, проведений в інтернеті, коли дитина починає спілкуватися в мережах уночі;

– агресія і різкі емоції загалом притаманні підліткам. Але слід звертати увагу на кількість "надмірних" емоцій. Вони не повинні переважати;

– западання в розчарування, сум, смуток і депресії;

"Коли дитина хоче зробити останній крок,  а суїцид діти сприймають передовсім як спосіб демонстрації,  то, як правило, намагається про це повідомити. Розповідає друзям, у соціальних мережах, говорить з іншими людьми, пише повідомлення, есемески, підбиває підсумки, завершує справи. Роздаровує, наприклад, дорогим людям якісь свої речі. Тому будь-які незвичні дії мають привертати увагу батьків",  зазначає Оксана Хомин.

Психолог акцентує, що батьки повинні вміти самі розпізнавати небезпеки і вчити цьому своїх дітей.

 

Підготувала Наталія Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: