fbpx

Поєднувати непоєднуване: Ілля Разумейко запрошує франківців на оперу-реквієм "IYOV"

Стиль життя 16:33, 16.05, 2016

Перша в історії світової музики опера-реквієм "IYOV" для препарованого роялю, ударних, віолончелі та голосів стане хедлайнером театральної програми фестивалю PORTO Franko ГогольFest, що пройде в Івано-Франківську.

Про ідею та створення опери "IYOV", гастролі та участь "IYOV" у PORTO Franko ГогольFest , про родзинки фестивалю розповів композитор та один із творців опери Ілля Разумейко.

– Розкажіть історію "IYOV". Кажуть, оперу-реквієм творили в рекордно стислий термін – три тижні перед ГогольFest-2015, що не завадило їй стати однією з найгучніших подій української музично-театральної сцени останніх років…

Все правильно, "IYOV" виник дуже спонтанно. У Влада Троїцького була ідея замовити молодим композиторам оперу на тему "Енеїди". І тому артист і радіоведучий Андрій Кошман нас запросив у театр "ДАХ", де ми показували різні шматочки музики, але вони виявились занадто серйозними для "Енеїди". Нам запропонували біблійну тематику, де були на вибір або Книга Соломона, або Апокаліпсис, або Книга Іова. Ми зупинились на останньому, і за три тижні написали першу в історії музику до опери-реквієму.  А нас запросили як композиторів, працювати уже такою  готовою маленькою оперною трупою.

– Які люди у складі "IYOV"? Розкажіть про ваші перші гастролі.

"IYOV" – це 10 музикантів, 6 вокалістів, віолончелістка, піаніст, диригент, ударник і читець. Ідейним натхненником проекту є Влад Троїцький, легендарний режисер та засновник фестивалю ГогольFest, який є обличчям сучасного українського мистецтва у всьому світі. Всі музиканти неповторні як артисти та особистості: Жанна Марчинська, найкраща віолончелістка України, без якої не обходиться жоден серйозний музичний проект в Києві, культовий рок-музикант, ударник Андрій Надольский, універсальна співачка Мар’яна Головко, володарка янгольского сопрано Анна Марич, драматичне меццо-сопрано Олександра Мельє, яка приїхала з Парижа спеціально для участі в проекті, прекрасні чоловічі голоси: баритони Андрій Кошман та Руслан Кірш, бас Євген Рахман, ну і, звичайно, геніальний диригент та композитор Роман Григорів, який, крім того, є засновником, мотором, серцем та душею проекту PORTO Franko. Над текстом ми працювали разом із відомою українською актрисою Єлизаветою Курбанмагомедовою. Крім того, дуже важливі люди, які виконують не просто технічну, а й артистичну функцію, це віджей, який робить Life Video, та звукорежисер. Це така невелика команда, яка робить цю камерну оперу. І 13 травня, в п’ятницю, "IYOV" було представлено в Любліні на престижному міжнародному фестивалі старовинної та сучасної музики "KODY". Там грали артисти з Польщі, Данії, Франції, США. Також  була оперна сцена, на якій представили польську прем’єру "IYOV". Біблійний текст з Книги Іова читав відомий польський актор Йожев Регальский. І поки це перший повноцінний виїзд "IYOV" за кордон та перші повноцінні гастролі. Раніше у нас були відеопрезентації та виконання окремих номерів в Китаї та США.

опера-реквієм IYOV

– Як вважаєте, чим "IYOV" важливий для PORTO Franko ГогольFest та й загалом фестиваль – для Івано-Франківська?

Ідея Porto Franko – це поєднувати непоєднувані речі. Саме це і відбулось у "IYOVі". І це перший проект, у якому Porto Franko пересіклось із ГогольFest у такому творчому форматі. Тому "IYOV" – це відправна точка для того, щоб ГогольFest відбувся у Франківську, і це є важливо. Загалом, Porto Franko проводять для того, щоб створити нову публіку, і ми готові працювати над цим. Пам’ятаю, що коли у Франківську нічого не відбувалось, ми робили акції за кордоном. У Гонконзі, Шеньжені, Харбіні, Нью-Йорку, Філадельфії, Відні ми проводили концерти. Вони не були такими великими, але там завжди був логотип Porto Franko, містичний ключ, народжений у Франківську. Тобто Porto Franko  вже подорожував, і через це ми набирали контактів, ми працювали над нашим брендом весь цей час. І коли фестиваль повернувся, він вже набагато потужніший, ніж 5 років тому. До нього доєднався ГогольFest та ціла сила людей.

 Яке враження справляє на вас місто та що найбільше подобається у ньому?

Ілля РазумейкоМісто дуже круте. Воно створене для сучасного фестивалю, усі локації дуже цікаві. Цікава архітектура.  Але необхідно ще побудувати оперний театр, музей сучасного мистецтва та новий аеропорт.

Ми разом із Володимиром Гайдаром були майже на всіх локаціях експериментальної та класичної музики, були в кінотеатрі "Люм'єр", у художньому музеї, у клубах "Бардак" та "Бібліотека", на площі в книгарні "Є". Але найбільше сподобались дівчата (сміється). Фестиваль відбувається у дуже потужному форматі, залучено масу людей – і це вже прогрес. Адже 5 років тому ми це робили фактично вдвох-втрьох і теж було багато артистів, багато акцій. Але нам тоді мало хто допомагав, навпаки, часто ставили палки в колеса, ми збирали по копійці у кожного спонсора, щоб тоді це зробити. Сьогодні теж є труднощі, але загалом все відбувається набагато легше. Є підтримка сильної команди.

 Що, на вашу думку, буде найцікавіше у цьогорічному фестивалі Porto Franko ГогольFest?

Всі наші акції – унікальні, все буде дуже цікаво. Наприклад, наша оперна співачка Лєна Бєлкіна, колишня солістка Віденської опери, яка вже в 22 роки нею стала, виступала на всіх провідних оперних сценах театрів світу, зі всіма провідними диригентами, режисерами. Вона буде виступати у приміщенні івано-франківського вокзалу. Знаю, що вона у своєму житті ще такого не робила.

 А як вона погодилась на цей формат?

Мені прийшлось над цим попрацювати. Це новий формат, і її це зацікавило. Коли я електронним музикантам показував таку локацію як Художній музей, я просто показав фото і вони одразу сказали: "Супер! Хочемо тут грати, робити інсталяції, хочемо тут виступати". Франківськ надихає усіх, навіть на фотографіях. І люди сюди приїдуть, і вони всі закохаються у це місто та будуть повертатись.

 Які локації ви відвідаєте особисто та що вам імпонує найбільше?

Ілля РазумейкоМи відіграємо нашу оперу на закритті, заберемо усіх наших музикантів і підемо із ними на фінальний концерт BRUTTO на рок-сцену танцювати. Але крім того, є ще багато чого цікавого – це альтернативна сцена, художники, перформери, еко-програма, літературна сцена, івано-франківські письменники Прохасько, Андрухович, потужна театральна програма.

Також у нас ще є дуже цікава літературна акція у "Експериментальній та класичній" музиці. Вона пов’язана із музикантом, професором Віденської консерваторії Карлхайнцем Есселем. Він працював із Андресом Окопенком (письменник, помер у 2010 році, він українець на половину за походженням, його батько був дипломатом в Карпатській народній республіці, потім вони емігрували до Австрії, він постмодерністський письменник номер 1, перекладений багатьма мовами світу), а у нас він практично невідомий. От і у нашого гостя, електронного музиканта є твір за романом Окопенка (Андре́ас Окопе́нко – австрійський письменник-авангардист українського походження  КУРС), він добре його знав і з ним спілкувався. І він зробить презентацію спільно з Юрком Прохаськом. Буде розказано про Окопенка, про його Лексикон-роман, написаний в 1970 році. Дуже цікава  книжка, роман, який можна читати задом наперед або ще в будь-якій завгодно комбінації окремих фрагментів. Це один з перших прикладів тотального гіпертектсу у світовій літературі, і це зробив український письменник, і цього практично ніхто у нас не знає. Тому ми хочемо це відкрити, щоб цей роман переклали. Це буде у нас в експериментальній музиці на фестивалі в неділю.

Розмовляла Тетяна Кривченко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: