fbpx

Прикарпаття-2015: оказії року

Стиль життя 15:05, 31.12, 2015

Непростий норов синьої Кози, яка була символом 2015 року за східним календарем, приніс прикарпатцям чимало неординарних трафунків і оказій. КУРС відібрав найяскравіші з них.

Падіння ялинки

Курйози у минулому році розпочалися під час новорічно-різдвяних свят. Головна новорічна ялинка міста протрималася заледве 10 днів. В ніч на 11 січня шквальний вітер її повалив, що викликало активне обговорення між блогерами та користувачами соцмереж. Хтось навіть бачив у падінні ялинки певні пророцтва. Та, на щастя, ніхто не постраждав. А встановлюючи ялинку цього року, комунальники використали нове кріплення, яке здатне витримати сильніші пориви вітру.

1

Дрес-код у суді

Наприкінці січня Господарський суд Івано-Франківської області вирішив вирізнитися поміж інших судів та запровадив дрес-код.

У наказі голова суду виписала вимоги до зовнішнього вигляду та поведінки не лише працівників суду, а й його відвідувачів. Окремим пунктом заборонила приходити до суду "у шортах, майках, спортивному одязі, одязі з прозорих тканин, у неохайному одязі, а також у одязі, який містить на собі нецензурні чи образливі вислови на адресу громадян або образливі чи зневажливі вислови на адресу суду, встановлених у суді правил та на адресу суддів чи працівників суду".

Відвідувачам також заборонили приходити до суду у цирковому, театральному чи маскарадному одязі, з розмальованим обличчям та відкритими частинами тіла. Також у правилах виписали детальний перелік того, з чим заборонено приходити до суду. До прикладу, домашніми тваринами та плакатами будь-якого змісту. Після публічного висміювання нововведених правил голова суду пом’якшила їх.

Смітникова люстрація

У Чистий четвер активісти "Правого сектору" влаштували в Івано-Франківську справжнє видовище. Правда, враження від нього залишилися двозначними. Активісти силоміць виволокли з кабінету тодішнього начальника обласного управління юстиції Василя Кавацюка і вкинули його до сміттєвого контейнера. Пікетувальники вимагали від чиновника написати заяву на звільнення у зв'язку з тим, що він допустив реєстрацію на Прикарпатті організації "Опозиційного блоку".

2

Активісти прокатали посадовця вулицями міста, облили зеленкою і закидали яйцями, але так і не змогли добитися свого – заяву на звільнення він не написав. Таким чином "Правий сектор" попередив: смітник чекає кожного чиновника, дії якого шкодитимуть Україні. Коли скандал ущух, Кавацюка таки звільнили з посади начальника Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області. Однак новий начальник не призначений досі.

З матюком до перемоги

У селі Кліщівна члени дільничної виборчої комісії зарахували на користь одного з кандидатів на сільського голову Михайла Ворони бюлетень, де навпроти прізвища було написано нецензурне слово, схоже на "Х..Й". Парадокс в тому, що завдяки цій позначці чоловіка оголосили переможцем виборів. Однак його опонент Василь Кривень оскаржив дії комісії у суді. В результаті Рогатинський районний суд  визнав бюлетень із нецензурною позначкою недійсним.

3

Згодом у Кліщівні відбулися перевибори сільського голови. А кандидат, якому зарахували перемогу на виборах 25 жовтня завдяки відмітці "Х…Й" у бюлетені, їх програв. До слова, на перевиборах комісія нарахувала сім зіпсутих бюлетенів, серед них – знову бюлетень із позначкою "Х…Й".

Освячення ліфта

Не лише в Івано-Франківську, а й далеко за її межами люди дуже здивувалися запрошенню кандидатів від івано-франківської "Свободи" освятити ліфт за їхньою участю.

4

Хоча представники цієї політсили і раніше зловживали релігійністю іванофранківців. До прикладу, на Різдво представники "Свободи" франківцям вішали на ручки вхідних дверей пакет із вітальними листівками та збірником колядок. А серед колядок – портрет Руслана Марцінківа. Або ж на Великдень франкіців вітали церковники календарями з його іменем серед церковних свят та логотипом "Свободи" .

Проте освячення ліфта, за участю Марцінківа, сприйняли як перебір. Правда, відгуки і сарказм на таку ініціативу не завадили йому виграти вибори в обласному центрі.

Петардою по чиновниках

Надзвичайна ситуація трапилася під час першої сесії новообраної Косівської районної ради. Місцевих активістів обурила пропозиція встановити голові райради і заступникам 100% надбавки до зарплати. Не дочекавшись голосування, у президію кинули петарду. Депутати в паніці розбіглися, так і не призначивши надбавки для керівництва ради. Однак косівські чиновники громаду почули і повторно це питання на голосування не виносили.

Нетверезі медики

Цього року Івано-Франківськ прославився і скандалом із нетверезими медиками, що приїхали на виклик до хворої 4-річної дитини. А на прохання батьків прислати інших лікарів диспетчер відповіла: "В нас таких немає".

5

На підтвердження своїх слів батьки хворої дитини виклали у мережу відео з п’яною бригадою "швидкої". Після цього у Станції швидкої медичної допомоги розпочали службове розслідування. А невдовзі головний лікар Станції швидкої медичної допомоги Івано-Франківська Ігор Ковалюк повідомив про звільнення лікаря та фельдшера, які нетверезими приїхали на виклик до 4-річної дитини.

Священик-браконьєр

Неприємна оказія трапилася із прикарпатським священиком. Працівники Івано-Франківської рибоохорони неподалік села Нижнів Тлумацького району спіймали його на виловлюванні червонокнижної риби.

6

Працівники рибоохорони вилучили в отця-браконьєра 16 сомів загальною вагою 50 кг, три єльця, п’ять вирозубів, 84 марени, 161 підуста, підшкури та ін. Електровудкою він наглушив більше ста кілограмів риби та завдав шкоди навколишньому середовищу на 92 тисячі гривень.

Отець Микола, якого затримали рибінспектори на браконьєрці, наразі очолює парафію у селі Поплавники Галицького району (раніше правив у Побережжі на Тисмениччині).

Проти священика-браконьєра порушене кримінальне провадження за масове знищення червонокнижної риби.

Живий мертвець

Підбірку оказій завершує історія франківського безхатченка Яківа Мокрицького, якого четвертого липня 2008-го року офіційно поховали в селі Чукалівка. Чоловік  розповів, що у свій час кілька днів перебував поза межами Франківська і в той час знайшли труп невідомого чоловіка, якого сприйняли за нього й поховали. В 2009 році чоловік подав до суду, щоб скасувати реєстрацію про власну смерть. Але рішення нема досі. Наразі чоловік живе в "коморці" та працює різноробочим на вокзалі.

Насамкінець бажаємо читачам КУРСу у наступному році позитивних новин та лише приємних оказій.

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: