fbpx

Піар понад усе: скільки громада Івано-Франківська платить за рекламу Руслана Марцінківа і його команди

Політика 14:37, 01.02, 2017

Руслан Марцінків – перший міський голова Івано-Франківська, який системно і свідомо витрачає міський бюджет на рекламу себе особисто і партії, до якої належить.

Висвітлення діяльності міської влади, підтримка ЗМІ чи проведення патріотичних заходів – під такими приводами минулого року в Івано-Франківську витратили з бюджету понад 5 млн. З цих коштів виділили 3,8 млн гривень на комунальні ЗМІ, решту – на рекламу мера Руслана Марцінківа та його партійної команди в приватних ЗМІ та на агітаційні заходи.

Міського голову Руслана Марцінківа можна частенько побачити та почути не лише у комунальних ЗМІ, які фінансуються з міського бюджету. Приватні радіостанції та телеканали регулярно транслюють прямі ефіри та програми за його участю, а платить за них громада міста. Також за бюджетні кошти, окрім мера, на екранах телевізорів з’являються і його колеги з партії "Свобода". Також з бюджету оплачуються піар-заходи депутатів-однопартійців на округах.

Рахуємо, скільки франківській громаді коштує впізнаваність своїх обранців.

 

Свято для депутатів

Під час виборчої кампанії 2015 року Марцінків обійшов чи не всі двори в Івано-Франківську, влаштовував агітаційні свята з шампаном. Отримавши заповітну посаду, мер не відмовився від таких "свят". Анонсуються вони від імені партії, а проводяться за участю депутатів-"свободівців", з обов’язковою партійною символікою та під партійними гаслами. Втім, тепер за ці агітаційні свята платять не з кишень партійців "Свободи", а з міського бюджету. Розпорядження на їх фінансування підписує особисто міський голова.

Так, 21 липня 2016 року Руслан Марцінків підписав розпорядження про заходи з відзначення Дня родини. Зокрема, мер зобов’язав департамент культури провести 20 родинних свят у різних мікрорайонах міста. Фінансовому управлінню міськвиконкому Марцінків доручив профінансувати департамент культури міської ради в сумі 51 000 грн на організацію і проведення цих заходів. З них 42 тис. грн на озвучення та 9 тис. грн – на музичне забезпечення.

 

Анонси про проведення Днів родини у дворах активно поширював у соцмрежах міський голова та його однопартійці. На рекламках свят, які проводилися за кошти платників податків міста, – партійна символіка "Свободи". А не, наприклад, герб чи пізнавані символи міста.

1

Під час цих заходів франківцям роздають "свободівську" партійну агітпродукцію, встановлюють агітаційні намети. Звісно, жодні інші політичні сили, представлені у міській раді, на "святах родини" не рекламуються.   

2

Оплачується ця пряма партійна агітація з міського бюджету. Так, через департамент культури за проведення родинних свят 51 000 гривень отримав чотирма платежами підприємець Іван Галаса. Ще дві тисячі гривень цей підприємець отримав за озвучення "свободівського" заходу – відкриття дитячого майданчика по вулиці Довженка, 1. Всього: 53 000 грн.

Коли гроші на "родинні" забави освоїли, Марцінків продовжив свята для своїх депутатів – підписав 28 вересня розпорядження про проведення патріотичних заходів у мікрорайонах міста.

У додатку до розпорядження кошторис на 49 000 гривень. З них 11 000 – витрати на транспортні послуги (по 550 грн на 20 заходів) та 38 000 гривень – послуги звукооператора (1900 грн на 20 заходів).     

Згодом мер та однопартійці почали серії заходів під назвою "Свято гідності та свободи", "Свято осені", "Свято зими" тощо. Ці, якщо вірити назвам, аполітичні свята, насправді були типовими агітаційними заходами – з символікою партії мера, агітнаметами і продукцією. В цьому не було б нічого незвичайного, якби фінансувалися вони з партійної каси, а не за гроші громади.

На порталі Е-Data бачимо, що "патріотичні" свята профінансовані за кошти з міського бюджету на загальну суму 49 000 грн. Кошти освоїли підприємці Іван Галаса та Микола Данильчук.

3

Відтак 12 грудня мер підписав розпорядження про відзначення в місті Дня святого Миколая. Зрозуміло, що і Миколая зробили прихильником міської партії влади: заходи анонсувалися з використанням партійної символіки, а проводили їх партійці "Свободи".

4

Навіть відкриття новорічних ялинок на Європейській площі та в мікрорайоні "Каскад" не обійшлося без партійної агітації. На кожен святковий захід витратили з міського бюджету по 4500 грн, тобто 9000 грн

Аналогічні агітаційні "свята" у дворах Марцінків профінансував, підписавши розпорядження про проведення фестивалю "Новорічні витребеньки-2017". У кошторисі бачимо заплановані новорічні забави та концерт у мікрорайонах "Пасічна", "БАМ" та на вулиці Набережній ім. В. Стефаника. Окрім витрат на організацію фестивалю, у бюджеті заклали кошти на сувеніри. Піар мера та депутатів від "Свободи" на Пасічній, БАМі та Набережній разом з подарунками міському бюджету обійдеться у 20 010 грн.

5

Агітнамет "Свободи"  обов'язковий атрибут усіх "святкувань" за гроші громади. Концерт у мікрорайоні вулиці Набережної ім. В. Стефаника

Так, кількома розпорядженнями мер Франківська профінансував партійну рекламу з міського бюджету на 129 010 грн.

Партійна символіка давно вже стала звичною на афішах і значних загальноміських свят.

6

Ці афіші видані за кошти міського бюджету. Друкує їх підприємець Михайло Сеньків, член виконкому Івано-Франківської міської ради від ВО "Свобода".

 

Реклама у медіа

Агітаційні дворові свята – лише незначна частина витрат на рекламу міського голови і його партії з міського бюджету. Значно дорожче громаді обходиться реклама Марцінківа і міської "Свободи" у ЗМІ.

Передовсім нагадаємо, що міськрада є засновником газети "Західний кур’єр" та ТРК "Вежа". Комунальні ЗМІ отримали з бюджету 3,89 млн грн (телебачення – 2,49 млн грн, газета – 1,4 млн грн). Зрозуміло, що за замовчуванням лояльні до мерії, хто б їх не очолював. Однак нинішня владна команда вирішила, що комунальних ЗМІ недостатньо.

Тому з міського бюджету через кілька структурних підрозділів виділяються кошти "на висвітлення діяльності міської ради" в обласних та національних ЗМІ. Так, минулого року мер регулярно "трудиться" в ефірах обласних ЗМІ. Цю саморекламу за рахунок бюджетних грошей в мерії називають "відкритістю".

7

Фото з Фейсбуку Руслана Марцінківа

Про ефіри на інших каналах за участю міського голови франківці дізнавалися через партійну СМС-розсилку.

8

 
На ці телеефіри, а також на відверто "джинсові" програми (немарковану рекламу) під приводом висвітлення діяльності міської ради з бюджету виділено більш як мільйон гривень. Рахуємо.
 

9

10

Зокрема, ТРК "РАІ" отримало 100 000 гривень з міського бюджету, як йдеться у платежах, за трансляцію програм "Новий погляд". Починаючи з 22 січня минулого року, за Русланом Марцінківим закріплені ефіри на цьому телеканалі, здебільшого прямі. За рік у програмі "Новий погляд" на РАІ мера транслювали приблизно 40 разів. Інколи в програмах замість Марцінківа брали участь члени його місцевої партійної команди.

Також Марцінків використовував оплачений з міського бюджету телеефір для прямої передвибочої агітації. Так, за своєю "квотою" Марцінків взяв на ефір 1 липня лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока, який тоді заявив, що мер Франківська підзвітний партії. Того дня Тягнибок приїхав агітувати за кандидата у народні депутати Оксану Тебешевську у 85-му окрузі, де 17 липня відбулися позачергові вибори до ВРУ

У грудні Марцінків прийшов на ефір з членом політради "Свободи" Іриною Фаріон.

11

Майже стільки ж – 99 000 грн – з бюджету виділено і ТзОВ "ТРК 3-Студiя". Як бачимо з розсилки, на прямі ефіри "Третьої студії" Марцінків теж брав однопартійців. До прикладу, Олега Куцина, очільника партії "Свобода" на Донеччині, чи "свободівця" Богдана Бенюка. Фактично такі телеефіри з гостями – це зовсім не висвітлення діяльності міської ради і проблем міста й мешканців, а звичайна партійна агітація.

ТзОВ "Івано-Франківська телерадіокомпанія "Канал-402" отримало з міського бюджету 25 000 гривень за участь мера в ефірах. Ще 42 100 грн перераховано ПП Моспанюк О. А. за "висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування" та надання рекламних послуг на телебаченні, тобто на "Каналі-402". На радіо "Західний полюс" минулого року перерахували 24 000 грн. Тут щочетверга міський голова у прямому ефірі відповідав на запитання.

Редакція газети "Галичина" отримала 44 196 грнОТБ "Галичина"  50 000 грн за висвітлення діяльності міської влади та 13 000 грн за трансляцію щорічної акції "Тріумф". На ОТБ "Галичина" за Марцінківим закріпили щочетверговий ефір, а також минулого року обласне телебачення час від часу транслювало короткі програми під назвою "Вісник міського голови".

Філії НТКУ ІФ РД "Карпати" з міського бюджету дісталося 55 587,26 грн, як вказано, "за послуги з висвітлення діяльності міської ради" та "надання рекламних послуг на радіо" – вочевидь, за регулярні програми під назвою "Час міського голови".

Найбільше ж з міської казни отримали ТзОВ "Рекламна агенцiя ТВ-Комерц груп", 181 000 грн, та ФОП Лежанін Олексій Олександрович – 420 950 грн, як йдеться у платежах, за виготовлення та розміщення відеоматеріалів.

За даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, кінцевим бенефіціарним власником та керівником ТзОВ "Рекламна агенцiя ТВ-Комерц груп" є Онисович Олександр Іванович – колишній комерційний директор "5 каналу".

Олексій Лежанін є керівником та співзасновником ТзОВ "Євразія-Медіа", що займається виготовленням та розміщенням відеоматеріалів на "5 каналі". Свою продукцію для Марцінківа подають як незалежні "розслідування", не згадуючи, що це оплачена реклама. Розраховуються за ці псевдорозслідування, в яких розповідають, що у Франківську все чудово і кому з якої політичної партії за це дякувати, самі франківці з міського бюджету.

12

Так, минулого року на "5 каналі" вийшло кілька програм "Особливий погляд" за участю міського голови та його однопартійців. За них сплачено 601 950 грн.

Нагадаємо, недавно на оперативній нараді Руслан Марцінків доручив фінуправлінню розробити "план економії" бюджетних коштів, бо у виконкомі є проблеми з виплатою зарплат та розрахунками за енергопостачання. Може, варто почати економію з витрат на самопіар і рекламу рідної партії?  

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: