fbpx

Україна має стільки зброї, що не знає, що з нею робити. Там треба людей, готових вбивати і гинути, – експерт

Політика 13:51, 30.01, 2015

Україна фатально веде свою військову кампанію, владі бракує стратегії щодо закінчення конфлікту, а українська розвідка нашпигована росіянами, вважає експерт у справах безпеки Марк Галеотті. Він підкреслює, що на відкрите вторгнення Росія не піде, але ймовірним є сценарій створення "Мега-Придністров’я", якщо Україна втратить Маріуполь.

Британський професор Нью-Йоркського Університету Галеотті, спеціалізацією якого є новітня історія Росії, справи безпеки і організованої злочинності, підкреслює, що не був зненацька заскочений загостренням бойових дій між підтримуваними Росією сепаратистами і урядовими силами на сході України, які – на тлі відносно спокійного грудня – значно посилилися.

"Ніхто не вірив у складання зброї. То було звичайне затишшя у воєнних діях. Обидві сторони хотіли перегрупуватися. Крім того, Москва сподівалася, що Київ більше зацікавиться тим, що Москва пропагує як "дипломатичне вирішення", а по суті означає капітуляцію Києва", – заявив Галеотті.

 

Україна не має воєнної стратегії.

Експерт дуже критично висловився щодо політики української влади. – Ця вся війна є результатом 20 невдалих років державотворення в Україні, яка є більш корумпованою, ніж Росія. Не дивно, що Крим так хотів відділитися внаслідок насправді не надто доброго ставлення Києва до його населення. Викликає тривогу те, наскільки погано ведуться Києвом бойові дії. Немає стратегії, не знають, як закінчити цю війну, немає плану боротьби. Якщо вже йдуть битися, то в дуже малих масштабах: кількасот солдатів тут, 10 танків там. А це саме такий вид війни малими масштабами, в якому ополченці виглядають краще,  говорить Галеотті. 

"Українське військо має якихось 50 тис. солдатів. Іспанія, відносно велика країна, що живе в мирі і є членом НАТО, має сили на рівні 75 тис. Свого часу Боснія, яка перебувала в стані дуже схожої війни із сербськими ополченцями, збільшила кількість солдатів до 150 тисяч", – додає Галеотті.

Порошенко озирається на колег-олігархів

Експерт дорікнув президентові Порошенкові, що його слова "про тотальну війну" не підкріплені діями.

"Якщо дослівно сприймати його риторику, що це є війна з екзистенціальним значенням, то мали б збільшити армію до 250 тис. солдатів. Якщо це має означати загальну мобілізацію, то так і має бути. Мають бути широкомасштабні військові операції і відчуття того, що українці мають намір їх виграти",  сказав експерт.

Коли Порошенко прийшов до влади, зазначив Галеотті, він очікував, що той буде в стані послужити українцям, приймаючи важкі і непопулярні рішення.

"Він неймовірно багата людина, тож не повинен перейматися переобранням. Але ж ні. Він поводиться як політик, що прагне знову бути обраним, і тому не хоче влазити в особисті інтереси колег-олігархів. А оскільки не хоче цього зробити, то мусить іти на змову з росіянами, що буде убивчим для кар'єри будь-якого українського політика", – сказав Галеотті.

 

Служби? Нашпиговані. Зброї? Багато.

Інша компрометуюча проблема – українські служби розвідки, які, за висновками експерта, потужно нашпиговані росіянами.

"Росіяни досить добре знають, якими є українські плани. Мають багато агентів на місцях",  додав він.

Експерт вважає, що навіть доставки зброї, про що апелюють до НАТО і США українці, не переламали б ситуацію.

"Україна має стільки зброї, що не знає, що з нею зробити. Проблема в тому, що немає магічної зброї, яка сама виграє цю війну. Це війна, яка точиться в містах, війна на коротких дистанціях. У таких війнах хтось мусить бути готовим іти вбивати і бути вбитим. Тепловізори чи якісь вишукані карабіни – означають лише те, що ти трохи краще підготований для убивання, але найважливішою все ж є готовність нести втрати",  сказав експерт.

Галеотті підкреслює, що помилково вважати, ніби росіяни мають якусь велику стратегію.

"Вони часто лише реагують на дії, до яких вдається якийсь локальний командир на тій чи іншій місцевості,  сказав він,  але я думаю, вони також знають, що загрузли в тому і то надовго. Можливо, росіяни вважають, що потужніше атакуючи, змусять Київ до  капітуляції, і припускають, що після захоплення Маріуполя Донецька Народна Республіка матиме більш реальні обриси. Матиме не тільки функціонуючий аеродром, але також сухопутний коридор до Криму".

 

Путін може бути більш безжальним, ніж Порошенко 

Експерт визнав, що "Росія має значно більше ресурсів, які може застосувати в цьому конфлікті, ніж Україна, а Путін більше схильний до безжального ставлення до свого народу, ніж Порошенко". Попри це Росія не наважиться на відкрите вторгнення в Україну.

"Вдавшись до такого кроку, Росія може втратити все і не здобути нічого. Росія не хоче захоплювати Україну. Якщо вона піде на це, то  не кажучи вже навіть про міжнародну ізоляцію  мусила б витратити колосальні кошти на пацифікацію і контроль в країні, яка ще й потребує дотацій. Ні, вона намагається добитися зміни політики Києва. Путіну потрібне щось таке, аби він міг оголосити свою перемогу. Він чекає моменту, коли зможе сповістити: "Місію виконано, ми взяли в тому участь, і ми отримали те, що хотіли",  сказав Галеотті. 

"Чи Порошенко дасть йому це зробити?  Це питання. Якщо Маріуполь впаде, то Росія зможе створити щось на кшталт "Мега-Придністров’я". А якщо ні, то ми знову стоїмо у початковій точці. Це болюче, але Росія може витримати і цей конфлікт, і санкції ще досить довго",  сказав Галеотті, разом з тим наголошуючи, що саме світове падіння цін на нафту найбільше шкодить Росії, а не західні санкції.

Експерт оцінив шанси сепаратистів на захоплення Маріуполя як значні. – Крім сил місцевих сепаратистів, там є кілька тисяч російських солдатів. Це елітарні підрозділи. Щоразу, коли українці починали широкомасштабну війну з російськими силами, то росіяни перемагали, – сказав він. Але, як зазначив Галеотті, це залежить від того, які засоби захоче використати Росія, усвідомлюючи, що за це доведеться платити свою ціну, тобто, найімовірніше, Захід накладе чергові санкції.

 

Джерело: Gazeta Wyborcza

Для КУРСу переклав Володимир Гарматюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: