fbpx

Плюс тролейбуси, мінус "маршрутки": у Франківську буде нова схема руху громадського транспорту

Суспільство 13:40, 26.08, 2015

З урахуванням побажань городян складена нова схема руху громадського транспорту, яку вчора, 25 серпня, презентували у Івано-Франківську. Нові автобусні маршрути сполучать нові вулиці та мікрорайони Франківська. Тролейбуси позбудуться автобусів-конкурентів. І чотири "вузьких місця", де постійні затори, нарешті будуть розвантажені від "маршруток".

Проблеми і потреби

Нову маршрутну мережу громадського транспорту на замовлення Департаменту житлово-комунального господарства, транспорту та зв’язку Івано-Франківська розробила компанія "Проф-груп", за участю КП "Електроавтотранс", окремих перевізників та архітектурного бюро Комана. При цьому використали рекомендації німецьких фахівців, які дослідили пасажиропотоки, переваги і недоліки існуючої транспортної мережі, а також можливості її розвитку.  

Керівник проекту – доцент Івано-Франківського національного університету нафти й газу, кандидат економічних наук Віталій Цих.

"Вся ця робота коштує 90 тисяч гривень, це кошти з міського бюджету Франківська", – повідомив начальник Департаменту ЖКГ Михайло Смушак.

За його словами, попередня схема руху громадського транспорту в Івано-Франківську, якою користуємося зараз, була розроблена львівськими спеціалістами і мала багато недоліків. Відтак, перед розробниками нової схеми поставили завдання їх мінімізувати.

По-перше, артикулює вимоги, які ставилися до нової мережі громадського транспорту Михайло Смушак, слід було рівномірно забезпечити транспортним сполученням всі мікрорайони міста. Теперішня ситуація така, що на одних вулицях є надлишок автобусів, а на інших – дефіцит. До прикладу, по вулиці Максимовича ходять автобуси тільки одного маршруту, і для її мешканців є великою проблемою дістатися в іншу частину міста.

По-друге, акцентувалося на розвитку муніципального транспорту. Перед розробниками схеми поставили завдання розмежувати автобусні і тролейбусні маршрути так, щоби автобуси не забирали пасажирів у КП "Електроавтотранс".

По-третє, було завдання оптимізувати маршрути, щоби вони не дублювали один одного. Відповідно на окремих із них запровадити великогабаритні автобуси замість теперішніх "маршруток".  

І нарешті, потрібно було розвантажити від громадського транспорту так звані "вузькі місця", де скупчується найбільше "маршруток", через що виникають затори.

1

"Це Дністровська, де впродовж дня проходять понад 200 автобусів. А також Новгородська, Січових Стрільців – зупинка біля пошти та залізничний вокзал",  означив Смушак.

Теперішня мережа громадського транспорту Франківська має 10 тролейбусних маршрутів, один маршрут великогабаритних автобусів і 47 маршрутів малих автобусів-"маршруток". Відповідно до нової схеми руху пропонується залишити 8 тролейбусних маршрутів, запровадити 5 маршрутів автобусів класу "А" і скоротити до 22 маршрути для автобусів малого класу.

"Мешканцям Івано-Франківська буде дано два тижні на внесення пропозицій та зауважень до нової схеми руху громадського транспорту, після чого її розгляне і затвердить виконком. І тільки тоді, як ми плануємо, – у жовтні цього року, буде проводитися новий конкурс для перевізників. Новий, бо буде скорочена кількість маршрутів і відповідно кількість автобусів",  пояснив наслідки нововведення начальник Департаменту ЖКГ.

Тролейбуси без конкурентів

Нову схему руху громадського транспорту у Франківську розробляли з урахуванням результатів опитування мешканців міста. Анкетування в інтернеті і на зупинках дало 721 анкету і розуміння, що саме треба першочергово покращити.

"Передовсім  рух згідно з графіком. На відсутність графіка скаржилися майже всі опитані. Тож у новій схемі передбачили, що таблички з інтервалом руху транспорту, які зараз є на зупинках, замінять на таблиці з часом прибуття автобусів",  розповів, які критерії бралися до уваги, розробник схеми руху.

При розробці схеми в ній також врахували чотири пропозиції, які зустрічалися майже у всіх анкетах франківців. Покращити транспортне сполучення з вулицею Максимовича. Запровадити зворотний маршрут по Набережній. Поліпшити сполучення міської лікарні на Мазепи з обласною лікарнею в Пасічній. Влаштувати сполучення мікрорайону Майзлі з університетом Стефаника, що на вулиці Чорновола.

Нову транспортну мережу уклали по-європейському  в нумерації маршрутів розмежували тролейбуси і автобуси. Тролейбусним маршрутам присвоїли номери від 1 до 20. А з номера 21 почали маркувати автобусні маршрути.

"Це загальноприйнята європейська практика. Вона дозволяє уникати плутанини",  уточнив Віталій Цих.

За його словами, нова мережа загальноміських маршрутів має нові ділянки – відтепер транспорт ходитиме вулицями Богдана Хмельницького, Промисловою, Набережною в обидва боки, Ленкавського, Кармелюка, Деповською, Киселевською і Микитинецькою, де раніше не було руху, а також поєднає Дудаєва і Ребета.

Що стосується змін у русі тролейбусів, конкретизував Цих, то зараз на маршрути виходять 30 машин, а пропонується їх кількість збільшити до 42.

2

Нова схема руху залишає без змін маршрути тролейбусів №№ 1, 2, 3, 4, а також №№ 7, 9, 10. П’ятий маршрут, який наразі з’єднує тролейбусне депо і ринок, скасують. Залишать тільки виробничі рейси для працівників депо.

Натомість уведуть новий маршрут № 6, що об’єднає теперішній шостий і восьмий маршрути – тролейбус буде йти від автостанції 2 через вулиці Хіміків і Сахарова до Європейської площі.

"Ми зменшуємо інтервал руху на тролейбусних маршрутах,  розповів Віталій Цих. – На теперішніх маршрутах інтервал  6 хвилин, а буде 4 хвилини. На новому маршруті  12 хвилин. Графіки руху розроблені в такий спосіб, що, наприклад, "одиничка" їздить з інтервалом 4 і 8 хвилин. І там, де інтервал 8 хвилин, буде проходити інший маршрут, фактично зберігаючи інтервали руху між тролейбусами незмінними – 4 хвилини».  

Оптимальні автобуси     

Автобусні маршрути в новій схемі руху не просто позначили іншими цифрами. Переглянули напрями перевезень і уклали їх так, що отримали оптимальну кількість маршрутів – 26 і так само оптимальну кількість одиниць транспорту на кожному з них.

3

Маршрут 21 – теперішній 21-ий зазнав змін, в напрямку від Онкодиспансера автобуси будуть повертатися вулицями Петлюри і Чорновола. Це важливо, щоби зв’язати клініку та житловий мікрорайон на кінцевій зупинці із університетом Стефаника.

На 22-му маршруті, який залишили без змін, планують використовувати автобуси тільки великого класу.

Маршрут 23-ій – новий, сполучить Хоткевича і АС-3, поєднає "старі" 30-ий і 31-ий маршрути. В даному випадку маємо зв’язок мікрорайонів на Івасюка та Майзлі з університетом Стефаника.

Маршрут 24 – теперішній 24-ий частково поєднаний із 67-им. Від вокзалу пройде вулицями Максимовича і Богдана Хмельницького, з іншого боку захопить Коновальця і Чорновола.

Маршрут 25 – теперішній 85-ий плюс частково 6-ий. Автобус буде заїжджати до тролейбусного депо. "Там будується новий мікрорайон багатоповерхівок, досить багато людей заселилися. Врахували звернення франківців",  каже Цих. Також цей маршрут проляже вулицями Ребета і Дудаєва.

Маршрут 26 – теперішній 86-ий, але в обидва боки. Зберігається рух Набережною від АС-3 до вулиці Галицької, зворотній – від Мазепи по Петлюри та Чорновола через центр до ЦУМу і по Набережній в інший бік.

Маршрут 27 належить виключно великим автобусам класу "А". Це поєднання теперішніх 5-го та 11-го маршрутів із заїздом на Пулюя та поверненням по Бельведерській.

Маршрут 28 відтворює теперішній 60-ий. Так само, як і на попередньому, будуть використовуватися автобуси великого класу.

Маршрут 29 – 29-ий без змін.

Маршрут 30 – теперішній 23-ій навпаки. За новою схемою, він забезпечить зворотний зв’язок університету Стефаника із мікрорайоном Майзлі та Івасюка.

Маршрут 31 – поєднання 81-го, що йде в Микитинці, і 27-го, який мав би йти по Ленкавського, маршрутів.

Маршрут 32 – 32-ий без змін.

Маршрут 33 – 56-ий із захопленням вулиці Промислової.

Маршрут 34  це поєднання 57-го та 58-го маршрутів, з’єднає вулицю Тичини і село Вовчинці.

Маршрут 35 – сучасний 55-ий. Вулицю Симоненка сполучить через Івасюка з Коновальця і Чорновола. Цей маршрут буде відчутно підсилений кількістю машин, оскільки скасують всі решта дублюючі маршрути вулицею Івасюка.

Маршрут 36 з'єднає дві автостанції – другу і третю, але не буде проходити по Дністровській, а йтиме по Довгій і Мазепи, назад  по Чорновола. "Цей маршрут працює в комплексі з 25-им, теперішнім 85-им. Вони підсилюють один одного на ділянках найбільшого пасажиропотоку  біля університету Стефаника",  пояснив розрахунки Цих.

Маршрут 37 – теперішній 80-ий без змін.

Маршрут 38 – автобуси класу "А", до Крихівців йтиме по Чорновола. "З розрахунку на населення мікрорайону Калинова Слобода,  уточнив розробник. – Там уже заселилися багато людей, буде ще більше, що ми й врахували".

Маршрут 39 – поєднання 7-го та 69-го, що дозволить з’єднати обласну лікарню в Пасічній із АС-4. Плюс автобус буде заїжджати в Угорники.

Маршрут 40 сполучить мікрорайон Каскад і вулицю Миру, потім через Коновальця вийде на АС-3 і повернеться вулицею Мазепи через центр на Вовчинецьку.

Маршрут 41 сполучить Вовчинецьку із Каскадом та онокодиспансером  по Чорновола та з поверненням по Коновальця.

Маршрут 42 – теперішній 76-ий.

Маршрут 43 – поєднання 20-го і 20-Б маршрутів, сполучить Каскад і вулицю Симоненка через Миру по Чорновола із АС-3.

Маршрут 44 – цілком новий. "Соціальний", підкреслив Цих. Поєднає обласну лікарню, МСЕК на Шухевичів та УТОС і мікрорайон Пасічна.

Маршрут 45 проляже новими вулицями Киселевської та Деповською до вокзалу і далі на Пулюя. "У такий спосіб з’являється сполучення вокзалу з вулицею Набережною, без потреби об’їжджати півмсіта. Такого не було раніше",  деталізує Віталій Цих.

Маршрут 46 – сполучення АС-4 з вулицею Незалежності, Бандери та Довженка.

Розвантаження "вузьких місць" розробник схеми пояснив на прикладі вулиці Дністровської. Наразі по Дністровській йдуть 38 різних маршрутів, це більше 200 автобусів щодня. Нова схема пропонує 19 маршрутів, з них два тролейбусних, 5 автобусних класу "А" і 11 "маршрутних". Кількість транспортних засобів зменшується до 126, при цьому зберігається сполучення. Аналогічно – на інших трьох "вузьких" ділянках.

 

Тест-драйв для пасажирів і перевізників

Для випробування нової мережі громадського транспорту створений тестовий сервіс із можливістю пошуку маршрутів.

"Можна зайти і протестувати пропоновану мережу – з’ясувати, як добиратися містом з однієї "точки" до іншої",  пропонує розробник.

 

 

Нова транспортна схема передбачає 152 малих автобуси, 40 великих класу "А" і 42 тролейбуси. Існуюча транспортна мережа міста  це 263 "маршрутки", три автобуси класу "А" і 32 тролейбуси. Фактично це означає збільшення кількості тролейбусів і великогабаритних автобусів і натомість скорочення кількості "маршруток"  на 111 одиниць.

4

"В нових умовах Конкурсу на здійснення пасажирських перевезень, запланованому на жовтень, буде передбачено, що перевізники на визначені маршрути мають привести автобуси класу "А". Сподіваємося, що буде потрібна кількість автобусів. З іншого боку, готові до того, що таке може бути не одразу. Тому вирішили в договорі з перевізниками прописати, що вони беруть на себе зобов’язання забезпечити перевезення пасажирів тим рухомим складом, який є у них на даний момент. Але за рік повинні замінити свої автобуси на клас "А", щоби забезпечити умови роботи на маршруті",  пояснив Віталій Цих.

"Коли ми цей момент обговорювали з перевізниками, то домовилися, що використовуємо на початках малі автобуси, але більшу їх кількість. Склали пропорцію: 10 великих автобусів це 15 "маршруток". Але впродовж півтора року вони мусять бути замінені на автобуси класу "А". Якщо перевізник не зможе цього зробити, то ми будемо проводити новий конкурс",  додав Михайло Смушак.

Нова схема громадського транспорту не передбачає нічних рейсів, хоч франківці висловлювалися "за" такі. "Можливо, це було би корисно для франківців, але в даний момент немає можливості запровадити нічні перевезення",  сказав Цих.

Письмові пропозиції та зауваження до нової схеми руху громадського транспорту у Франківську прийматимуть щодня в Департаменті ЖКГ Івано-Франківського міськвиконкому впродовж наступних двох тижнів, наголосив Михайло Смушак. Ще тиждень комунальники візьмуть на узагальнення зауважень і корегування проекту, після чого винесуть його на затвердження. 

Наталія Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: