fbpx

Воїни тилу: франківська ініціатива "Поранені SOS" відзначає річницю діяльності

Суспільство 13:15, 31.07, 2015

Виповнився рік, як засновано громадську ініціативу "Поранені SOS" за проектом ГО "Залізний Тризуб" у місті Івано-Франківськ.

Назва каже сама за себе: люди об’єдналися для допомоги пораненим в АТО бійцям. За рік волонтери провели величезну кількість благодійних ярмарків, мистецьких акцій, онлайн-аукціонів тощо, кошти з яких було передано не лише пораненим воякам, а й їхнім сім’ям, у військові госпіталі та на закупівлю медичних препаратів. Протягом року чимало людей, серед яких відомі вітчизняні митці, українська діаспора з різних країн світу, допомагали та долучались до спільноти, підтримували ділом та щирим словом.

Наталя Сербин, Віра Гаврильців, Галина Карпенські, Богдан Бринський, Єлизавета Масляк, Володимир Безрукий, Сергій Монолатій, Ярема Проців, Тарас Житинський, Андріан Волгін, Андрій Стандіо, Наталя Калашникова, Ольга Рибчак, Кріста Солонина, Ольга Боднарук, Галина Городівська, Леся Возняк, Анастасія Дмитрук, Наталія Лоза, Анна Заячківська, Ірина Капелюх, Христина Непеля, Мар’яна Булавінець, Іван Вовк, Андрій Гаєвський, Оксана Бринська, Михайло Мурафа, Ярослав Паньків, Христина Андрусяк, Світлана Лелик, Ірина Житинська, Наталя Кушніренко, Арсен Волосянко, Julita Hnatczak-Mahun, Sergei Sokolenko, Oksana Korposh, Andrijka Kwasny, Nataliya Malinovsky, Viaceslav Kazmiruk, Mikola Danyluk, Oksana Yanechko, Alyona Poplavska, Vitali Topolnytsky, Dusan Stefanek – це далеко не всі волонтери та благодійники, які пліч-о-пліч працювали весь рік і працюють надалі заради спільної і єдиної мети – допомогти Україні.

1

Мені пощастило познайомитися і спілкуватись з частиною цих небайдужих людей, завдяки яким більше сотні поранених бійців та їх сімей отримали грошову допомогу та моральну підтримку за час цього виснажливого року. Усі вони такі різні, але вони разом.

"Ви любите Україну і я безмежно люблю Україну! Тому я приєднався до "Поранені SOS", – так просто пояснив причину благодійництва Тарас Житинський, український співак, який провідує поранених бійців у госпіталях та надихає їх козацькими піснями.

2

"Хотіли щось робити, бо не можна лишатись осторонь.  Якщо ти сам не пішов воювати, значить, потрібно помогти тим, хто пішов. Ми тут щасливі, бо у нас нема бойових дій", – каже Надія Дяченко, регент церковного хору парафії матері Божої "В руках Марії". Аматорський хор збирає кошти для поранених бійців своїм співом по церквах Івано-Франківська. Найбільше коштів їм вдалось зібрати для пораненого Василя Рокитського.

3

"Моя зброя – пензель. Вояка з мене нікудишній",  каже Богдан Бринський, відомий художник України, благодійник, організатор чотирьох пленерів художників у Ворохті, роботи з яких були продані на онлайн-аукціонах для поранених бійців. "У своїх картинах я завжди намагався передавати українські мотиви, наповнені національно-визвольною тематикою. Я почав жертвувати власні роботи на одному з минулорічних пленерів, потім ця пожертва стала моєю постійною поміччю".

4

"У липні минулого року на Прикарпаття почали повертатися перші поранені бійці. В Івано-Франківську немає госпіталю, не було єдиного центру, який би став тим мостом з’єднання поранених хлопців та їх родичів, поранених та благодійників", – згадує Наталя Сербин, координатор та одна з засновниць "Поранені SOS".

5

"Створити  такий центр допомоги вирішило спочатку п’ятеро людей. Ми не прагнули робити благодійний фонд чи ходити збирати кошти зі скриньками. Це мала бути пряма адресна допомога пораненому бійцю, отримана за рахунок благодійних акцій, онлайн-аукціонів, перерахування коштів із рук в руки",  розповідає Наталія.

Галина Карпенські, організатор онлайн-аукціонів Euromaidan Auctions, благодійниця українського походження, яка живе у США, почала співпрацювати з "Поранені SOS" з літа минулого року: "Я шукала людину, якій можна довіряти, організацію, з якою можна працювати з-за океану в Івано-Франківську.  Так на Facebook ми познайомились з Наталею Сербин, одразу зробили перший аукціон для пораненого "айдарівця" Сухарєва. За рік онлайн-аукціонів нам вдалось зібрати більше 150 тис. доларів для усієї України".

"Усе життя я переймалась долею хворих та діток з неблагополучних сімей, допомагала дитячим інтернатам Франківщини. А коли почався Майдан, ми з колегами по роботі пошили близько 150 шт. бронежилетів, які передали на Київ. Коли почалась війна, ми спочатку допомагали хлопцям, які йшли на фронт. В кінці жовтня 2014 р. разом стали частиною команди "Поранені SOS",  каже Віра Гаврильців.  Мої колеги та подруги: Калашникова Наталя, яка власноручно за свої кошти виготовляє чудові віночки, Боднарук Ольга, яка вишиває картини для аукціонів, Ольга Рибчак, яка випікає смаколики для бійців у госпіталях…"

Галина Городівська, Наталя Калашникова, Ольга Рибчак, Ольга Боднарук, Віра Гаврильців, Непеля Христина, Кріста Солоніна, Наталія Лоза – це команда жінок "Поранені SOS", завдяки яким створено величезну кількість браслетів та янголів для бійців, які перебувають у госпіталях. Своїми руками вони власноруч виробляють мистецькі речі, які знаходять шанувальників не лише в Україні, а й по цілому світу.

6

"У мене українське коріння, тому коли почалась війна, я почала шукати методи, щоб також допомогти. Я мешкаю далеко, тому онлайн-аукціони та ініціатива "Поранені SOS" стали для мене ідеальною можливістю втілити своє бажання. Саме через Euromaidan Auctions я познайомилась з Наталею Сербин",  розповідає Julita Hnatczak-Mahun, благодійниця українського походження з Канади, яка викупила чимало лотів та організувала великі допомоги для сімей наших воїнів.

"Поранені SOS" подають прекрасні лоти для аукціонів.  Від Наталі завжди отримую перевірену інформацію та швидкі і точні звіти. Довіряю і покладаюсь на людей команди "Поранені SOS" на 100%",  про командну роботу розповідає Галина Карпенські.

Одним з перших, хто вирішив жертвувати свої мистецькі роботи на онлайн-аукціони, став Володимир Безрукий, художник з Калуша, учасник АТО, постійний благодійник ініціативи "Поранені SOS".

"Це люди, які розуміються в мистецтві. Завдяки "Поранені SOS" про відомих в Україні художників тепер знає увесь світ!"  каже Богдан Бринський.

"Лише люди з великим серцем можуть безвідмовно допомагати тим, хто не може сам собі дати ради",  коментує Ярема Проців, відомий фотограф, який приєднався до проекту "Поранені SOS" більше півроку тому.

"Це молоді, мудрі, комунікабельні, щирі люди, які знають, що робити, коли хтось потребує помочі",  додає Андрій Гаєвський, графічний дизайнер, який допоміг створити логотип для організації.

"Рік тому я познайомився з Наталею Сербин. Я тоді воював, і вона запропонувала допомогу. Я повернувся і поступово влився до колективу "Поранені SOS". Для мене це люди, які все доводять реальними справами. Це безумні люди, всі різні, кожному чогось не вистачає, але разом вони доповнюють одне одного",  коментує Андрій Стандіо, доброволець батальйону "Айдар", член ініціативи "Поранені SOS".

Julita Hnatczak-Mahun додає: "Працювати з командою "Поранені SOS"  це приємність. Шкода тільки, що причиною цієї співпраці є людські трагедії, смерті, біда на Україні…"

"Найбільшою цінністю для мене стало те, що навколо, насправді, тяжкого та болючого проекту "Поранені SOS" зібралось так багато хороших людей. Кожен з них різний, кожному довіряю, кожного полюбила. Завдяки їм ініціатива "Поранені SOS" займається конкретним напрямком роботи – допомогою важкопораненим в АТО бійцям Івано-Франківщини, як і було закладено від початку",  завершує Наталія Сербин. 

У цих людей гарячі і невтомні серця. Вони такі різні – у кожного свої справи, роботи, інтереси, але об’єднала їх спільна для всіх українців біда і, відтак, єдина мета. Вони мріють про завершення війни та розквіт України. І не просто мріють. Вони щодня, щогодини наближають цей час.

Наталія Федоришин 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: