fbpx
  • Головна
  • Публікації
  • Політика
  • Володимир Цвіль: “У моїй програмі – збільшення мінімальної заробітної плати утричі та поступовий перехід на альтернативну енергетику”

Володимир Цвіль: “У моїй програмі – збільшення мінімальної заробітної плати утричі та поступовий перехід на альтернативну енергетику”

Політика 07:19, 15.07, 2016

Володимир Цвіль особливого представлення не потребує: лікар, громадський діяч, колишній консул України в Мюнхені, людина, котра причетна до розкриття так званого касетного скандалу, який у 2000 році перевернув українську політику, більше того, описала ці події у своїй книзі “В центрі касетного скандалу. Розповідь очевидця”.

Володимир Цвіль не словами, а реальними вчинками демонструє роботу у всіх сферах: від першого дня війни допомагає волонтерам та пораненим, досліджує та вирішує проблеми екології, беручи участь у складі екологічної німецько-чеської експедиції в Непал, підтримує молодь. Є автором чималої кількості екологічних праць, статей. Більше того, брав участь у формуванні майбутньої екологічної Конституції. 

Нині він – успішний бізнесмен, якого поважають в Німеччині, разом з тим, завжди чекають у рідному селі на Калущині, про яке він не забуває ні на мить, а бере участь у вирішенні проблем, фінансово підтримує громаду. Володимир Цвіль  репрезентант баварських підприємців, які делегували йому функцію запропонувати громаді на Прикарпатті співпрацю. 

Ставши нардепом, доктор Володимир Цвіль планує з допомогою німецьких інвесторів звести нові виробництва, залучивши 2 млрд євро приватних інвестицій, створити 20 тисяч робочих місць та повернути прикарпатських заробітчан додому, забезпечивши їм гідні умови праці. Також виступає за підняття мінімальної заробітної плати утричі та  поступовий перехід на альтернативну енергетику з допомогою провідних країн світу. А ще  пропонує спроектувати європейський досвід у вирішенні екологічних проблем на проблему №1 для Калущини  Домбровський кар’єр. 

– Володимире Івановичу, в листопаді 2000 року Ви організували виїзд з України майора Миколи Мельниченка, відомого як учасника "касетного скандалу", який стосувався вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Яку роль відіграли Ви у "касетному скандалі"? Чи дізнаються, зрештою, українці про прямих замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе? 

Якщо є суспільний запит на отримання якоїсь інформації, громада рано чи пізно довідається про це. І владі не буде куди діватися. На нині для того, щоб відкрити правду, є всі передумови, але потрібне бажання як свідків цієї справи, так і органів дізнання та суду. Я у цій справі виконав свою функцію  зберіг головного фігуранта справи  майора Миколу Мельниченка, який здійснив записи у кабінеті президента Кучми. Тепер потрібно тільки, щоб Микола Мельниченко приїхав до України і взяв участь у суді. Адже основний аргумент на нині у доказовій базі  це аудіозаписи з кабінету Кучми. 
Я написав кілька книг про "касетний скандал" 1999-2000 років в Україні. Це книги  "У центрі касетного скандалу. Розповідь очевидця" і "Кучмагейт та занепад помаранчевої ідеї". Книги написані на основі документів і фактів, частково містять мої суб’єктивні судження як очевидця й учасника подій. 

 Ви  один із найактивніших кандидатів на виборах. Чому вирішили балотуватися?

Зараз відбуваються вибори на окрузі, де я народився. Більшість людей хочуть знати, за кого вони віддають свої голоси. Я  місцевий, отже, люди знають мою родину, мають довіру до мого діда, батька, можуть ділитися та обговорювати зі мною проблеми, які мені добре відомі. Вирішив балотуватися, бо співпрацюю із баварськими підприємцями через Бюро баварської економіки в Україні і через Торгово-промислову палату Німеччини. І не раз на різних економічних форумах запрошував баварських інвесторів до України. Однак інвестори прийдуть в Україну лише тоді, коли буде згода і співпраця від громади. Тому мова йде не про довіру до кандидата Володимира Цвіля, а про довіру до моєї програми дій. Й, обираючи мене, виборці мають можливість голосувати за ті пропозиції, які я репрезентую від імені партнерів у Німеччині. 

 Відомо, що йде запекла боротьба за округ між людьми Порошенка і Коломойського. Ідеї котрого з них Вам ближчі?

Я кандидат від Бюро баварської економіки у Києві. І  репрезентант баварських підприємців, які делегували мені функцію запропонувати громаді на Прикарпатті співпрацю. 

 Всеукраїнська мережа "ОПОРА" оприлюднила дані, за якими Вас підозрюють у непрямому підкупі виборців. Зокрема, йдеться про Свято прохолоди для дітей, організоване за вашої підтримки, та відкриття дитячого майданчика…

А у чому полягає підкуп? По-перше, діти  це не виборці. До того ж, дитячий майданчик зроблений як подарунок для дітей Калущини від мого давнього друга Матіаса Гепфнера, якому я, ще перебуваючи на посаді консула України у Мюнхені, розповідав про Україну, радив не боятися розпочинати тут бізнес. 

 Ви обіцяєте 2 млрд євро приватних інвестицій з Баварії та створення 20 тисяч робочих місць. Звідки такі гроші? 

Щоб створити одне робоче місце, потрібно вкласти 300 тис. євро інвестицій. Враховуючи, що у Калуші залишилася інфраструктура від колишніх промислових підприємств, то автоматично ціна інвестицій в одне робоче місце зменшується втричі. Газ ми не будемо купувати в Росії, вистачить біогазу власного виробництва. Не будемо імпортувати автомобілі з Німеччини, а складатимемо їх в Калуші. Дороги будемо будувати за баварськими технологіями. І не лише власне дороги, але й пішохідні переходи, мости, тротуари. Погляньте, як у нас проектують і будують, скільки через таке будівництво стається смертей. Бо будують за спрощеними технологіями, і багато коштів просто розкрадається. Ніколи німці не дозволили би собі такого.

Маємо приклад Баварії, де після Другої світової війни була повна розруха, проте успішне освоєння американських інвестицій за планом Маршала зробило Баварію і Німеччину провідною країною у світі з експортним потенціалом номер один. В Баварії експорт перевищує імпорт втричі. А в нас немає закону про імпортозаміщення, й імпорт перевищує експорт уп’ятеро. То чому ми нині не можемо створити робочі місця і виробництва, з яких будуть експортувати продукцію за кордон? 

 Ви виступаєте за створення комфортних умов для мешканців виборчого округу, які працюють за кордоном. Як ви це бачите? Чи не краще створювати такі умови, щоб люди взагалі не мали бажання виїжджати за кордон, а могли себе реалізувати в Україні?

Насправді, переконаний, якщо будуть створені робочі місця і гідні умови праці, якщо люди в Україні зможуть себе реалізувати, то наші спеціалісти повернуться з-за кордону і працюватимуть на розбудову своєї держави. 

Щодо українців, які працюють за кордоном нелегально. Коли я був консулом України у Мюнхені, то відвідував українських нелегалів у тюрмах Німеччини і добре собі уявляю ситуацію цих людей. Тому, після скасування туристичних віз до країн ЄС, треба звернутися до Європарламенту щодо європейських міграційних квот для громадян України в ЄС з метою спрощення процедури отримання робочих віз. Це дасть можливість українцям отримувати медичну страховку та нарахування на пенсію.

 Володимире Івановичу, Ви брали участь в екологічних програмах в Непалі, Гренландії та інших регіонах планети. Для Калущини проблеми екології  одні із найбільш болючих і нагальних. Проте навіть науковці не можуть зійтися у єдиних методах вирішення екологічних проблем регіону. Чи зможете запропонувати щось справді дієве і чи можна залучити до вирішення калуських проблем європейські інституції й інвестиції?

Такі проблеми екології, як у Калуші, вже давно не є проблемами для Європи чи світу. Німеччина має технології для утилізації розсолів. Треба тільки це все скопіювати і "перекласти" на площину Калущини.

Безперечно, можна сподіватися на грантові кошти. Але гранти можуть бути надані тоді, коли є співфінансування. Але коли ми жодної копійки не вкладаємо власних коштів і хочемо залучити гроші з Європи, то так не буває. Для будівництва укриття на Чорнобильській АЕС залучаються бюджетні кошти, хоча 90% від усієї суми є донорськими.

Хочу запевнити, що проблема Домбровського кар’єру є для мене пріоритетною. І для вирішення цього питання маю і проект, і план дій. Проте, що би ми сьогодні не робили, потрібно дотримуватися екостандартів. У Європі без цього нереально собі уявити функціонування виробництв. Мені дивно, як нині під прапором Швейцарії у Брошневі працює великий завод з переробки лісу  без фільтрів і очисних споруд, забруднюючи навколишнє середовище. Села Калущини також від цього потерпають. І це  корупційна складова нашої влади, яка не дотримується законів та "покриває" порушників.

 Ви наполягаєте на негайному припиненні війни та вирішенні питання деокупації Криму. Але якби це було так легко зробити, в Україні досі би панував мир. Звідки така впевненість, що зможете пливати на такі важливі питання? 

Нині немає злагоди і розуміння у цьому питанні між політичними силами у парламенті. Проаналізуйте, яка політична сила що декларує, а що  робить насправді. Питання припинення війни на Сході України потрібно вирішувати за участю США, ЄС. І роль Ангели Меркель і Німеччини у цьому питанні є дуже важливою. Адже якби Німеччина не взяла на себе роль миротворця, невідомо, скільки би ще загинуло людей на сході України. Я вважаю, що треба зупиняти корупцію і робити реформи не на словах, а на ділі. І тоді війна швидко закінчиться. 

 Більшість кандидатів, які йдуть на вибори, обіцяють підвищення соціальних стандартів. Ви також говорите про зростання мінімальної заробітної плати ледь не втричі та скасування "антинародних тарифів". Звідки будете брати ресурси і важелі? 

За даними ООН, за межею бідності в Україні перебуває 93% населення країни. Щоб змінити ситуацію, потрібно збільшити мінімальну зарплату втричі. Ми просто мусимо це зробити, інакше нашу країну чекає демографічна та соціально-економічна криза. Також вважаю, що в цей важкий для України час зарплата депутатів Верховної Ради повинна бути на рівні середньої зарплати в Україні. 

Щодо тарифів  це також вирішується. Нам потрібно запустити альтернативну енергетику, а не збільшувати споживання газу. Але щоб збільшувати частку споживання альтернативної енергетики, нам потрібна співпраця із успішними та розвинутими країнами світу. Такими, наприклад, як Німеччина.

 Один із ваших помічників  член політичної партії "ВОЛЯ", яка на цих виборах кандидата не висувала. Збіг чи маєте із цією партією якийсь взаємозв’язок? 

Я маю взаємозв'язок із депутатами і фракціями, які займають державницьку позицію, не є залежними від партійних лідерів, яких фінансують олігархи. Тому я співпрацюю із депутатами від “Самопомочі”, “ВОЛІ”, “Свободи” та іншими незалежними депутатами, які хочуть і можуть створити коаліцію у парламенті, за рахунок якої, врешті, буде подолана політична корупція у Верховній Раді. 

 На засіданні ОВК голова комісії припустила можливу підготовку сценарію щодо зриву виборів на виборчому окрузі. Адже до ОВК принесли "білі папки" від майже двох десятків кандидатів, яких можна вважати технічними. У списках тих папок подані люди на членів ДВК, які навіть не знають про це і вражені тим, що хтось використав їхні ксерокопії паспортів. Як вважаєте, хто і навіщо готує такий сценарій? Як можуть розвиватися події? Чи можливий зрив виборів?

Сьогодні "Батьківщина" звинувачує БПП у спробі зриву виборів, а БПП – "Батьківщину". Думаю, у цьому розберуться міжнародні спостерігачі, політики і юристи. Зрештою, немає нічого таємного, що не стало б явним. Але так гратися з виборцями, з народом і красти голоси у людей неприпустимо. У Європі чи Америці ніхто навіть би подумати про таке не смів. Чи можливий зрив виборів? Для цього висунуті технічні кандидати, яких ніхто не знає,  з Київщини, Львівщини, Житомирщини. Від їхнього імені представлені члени ДВК. І, якщо завтра влада побачить, що вона не перемагає, то може зірвати вибори завдяки неявкам цих членів ДВК. Але і цьому буде дана оцінка. Влада вже загралася, і це може закінчитися для неї погано.

 З огляду на літо і сезон відпусток, явка на виборах планується вкрай низькою, що може сприяти різноманітним фальсифікаціям. Як вберегтися від фальшування результатів виборів?

Ми зробимо все, щоб люди прийшли на вибори. І всі кандидати, які не є технічними, будуть просити про це виборців. Бо люди можуть мати різні політичні вподобання, але мають розуміти, що, тільки прийшовши на вибори, вони захистять свій голос. 

 Хто є вашою командою? 

Моя команда  це громада виборчого округу: Калуського, Рогатинського, Галицького районів, міст Калуша та Рогатина. 

 Які перші кроки плануєте здійснити у ВР у разі вашого обрання? Ви на вибори йдете самовисуванцем. Потрапивши у Верховну Раду, плануєте увійти у якесь депутатське об’єднання, пристати до якоїсь фракції чи будете вести одиночну гру? 

Ви бачите, які процеси відбуваються у Верховній Раді. Сьогодні не можна бути Дон Кіхотом і самотужки боротися з вітряками. Я знайомий з багатьма депутатами від "Самопомочі". Сьогодні потребує доопрацювання закон про реабілітацію учасників АТО, про захист волонтерів, які постраждали у зоні АТО. Ці законопроекти запропонували депутати від "Самопомочі", але у парламенті їх ігнорують. Можливо, комусь не вигідно прийняття цих законів. Або ж  не вигідно, щоб рейтинг "Самопомочі" зростав. 

Я свідомо йшов на вибори самовисуванцем, а не від політичних партій, які при владі на всіх рівнях вже 25 років. Бо такі партії в Україні створені олігархами для захисту своїх інтересів. Проте сподіваюся, що до кінця виборів отримаю підтримку різних політичних сил і громадських організацій, які мають довіру суспільства. Приміром, 1 липня Президія Головного Проводу Конгресу Українських Націоналістів ухвалила офіційне рішення підтримати мене на виборах.

Робота депутата Верховної Ради  це, перш за все, законотворча діяльність для розвитку і стабільності в усіх сферах держави. У разі мого обрання до парламенту, планую, насамперед, ініціювати закони, які наповнять змістом заяви влади про децентралізацію. Зокрема, планую працювати над Законами України “Про місцеві бюджети”, “Про компенсацію майнових сертифікатів”, “Про дороги місцевого значення”, “Про утилізацію промислових і побутових відходів”, “Про ціну земель сільськогосподарського призначення”, “Про ціноутворення медичних препаратів”, “Про імпортозаміщення з податковими канікулами та створення нових робочих місць”. 

 Дякуємо за розмову, Володимире Івановичу! 

Політична реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: