fbpx

Винних не знайшли: карусель, на якій травмувалися діти, працює далі

Суспільство 20:53, 02.09, 2016

"Ланцюгова карусель" у міському парку, на якій учора, 1 вересня, травмувалися дві дівчинки, сьогодні відкрита для відвідувачів. Експерти Держпраці дійшли висновку, що причина зупинки каруселі у раптовому вимкненні електроенергії, претензій до справності атракціону у них немає.

Після нещасного випадку на атракціоні "Ланцюгова карусель" журналісти КУРСу навідалися до парку атракціонів, аби перевірити, як він працює, ознайомитися з документацією про технічні огляди та дозволами на експлуатацію.

Приблизно о 12 годині у парку всього двоє відвідувачів. Про вчорашній нещасний випадок чули, але від користування атракціонами не відмовляються.1

Працівниці парку, лузаючи насіння на лавочці, в один голос звинуватили у нещасному випадку Івано-Франківський РЕМ.  

2

Працівниці розповідають, що причиною зупинки стало раптове вимкнення електроенергії у парку. За словами Слави, яка обслуговує атракціон "Кораблик", у той же час, коли зупинилася карусель, електроенергія зникла і на її атракціоні, але вона одразу ж натиснула на "зелену кнопку" і він продовжив роботу.

"Це вже не перший раз, що вони нам вимикають світло. Не завжди ми це бачимо, бо атракціони весь час працюють, але було кілька випадків, коли через проблеми з світлом знімали людей з каруселей", – говорить працівниця.  

Паспортів та інформації про технічний огляд каруселей у працівників, які їх обслуговують, немає. Показують тільки правила користування атракціонами, затверджені у 2007 році. За документами відправляють до старшого інженера, Володі.

Інженер, чоловік пенсійного віку, прискіпливо розглянувши журналістські посвідчення, заявив, що може теж собі таке придбати. Показати паспорти атракціонів може, бо вони у нього є… але не буде цього робити, бо не зобов’язаний.

3

Отримавши витяг з наказу Міністерства з питань надзвичайних ситуацій про "Правила будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки", в яких йдеться, що паспорт атракціону має постійно знаходитись у особи, яка експлуатує атракціон, та пред’являтися на вимогу відвідувачів, знову відмовив.

Цього разу мотивував тим, що на роздрукованому наказі немає печатки. І додав, "якщо б кожен хотів подивитися документи перед тим, як сісти на карусель, не було б уже й тих каруселей, напевно".

Після суперечки Володимир телефонує власнику парку атракціонів, підприємцю Олегу Олексюку для консультації, як йому діяти далі. Той запропонував особисто зустрітися з журналістами і виклав своє бачення ситуації.

4

Підприємець обурений тим, як подавалася інформація про випадок у парку атракціонів, і коментарями у соціальних мережах:

"Мені все г…вно вилізло. Особливо ці всі коментарі. Найбільше критикують ті, які нічого не роблять, і ті, які нічого не можуть, ті, які можуть і роблять, розуміють, наскільки це все складно".

Олег Олексюк переконує, що атракціон справний. Ні у слідчих, ні у експертів з Держпраці, які приїхали вчора на місце, жодних зауважень до роботи атракціону не було.

"Вони все поступово перевірили, кожен елемент і дійшли висновку, що причина зупинки – миттєве вимкнення електроенергії".

І додає:

"Заборони на експлуатацію від слідчих експертів і інспекції охорони праці немає. Атракціон міг і вчора працювати, але з етичних міркувань ми його не вмикали, бо це б виглядало некоректно".

Документи на атракціон "Ланцюгова карусель" на той час були в офісі підприємця. Робились копії, щоб надати їх слідчому поліції, який займається вчорашнім випадком. Олексюк запропонував проїхати до нього та ознайомитися з усіма документами.

Виготовлена "Ланцюгова карусель" у 2006 році. Останній дозвіл на її експлуатацію виданий управлінням Держпраці в Івано-Франківській області 3 серпня 2016 року. До слова, цього ж дня управління видало Олексюку дозволи на експлуатацію  всіх інших атракціонів "пакетом". 

5

Технічний огляд на безпечну експлуатацію карусель пройшла у червні 2016 року. І за висновками ДП "Карпатський експертно-технічний центр Держпраці" атракціон відповідає вимогам і може бути допущений до експлуатації. Наступний техогляд атракціону запланований на 2 червня 2017 року. Відповідні дозвільні документи є у підприємця на всі інші атракціони у парку.

6

Винуватцями нещасного випадку Олег Олексюк називає енергетиків та збіг обставин.

"Було на декілька секунд відключення мережі, хтось помітив, хтось ні, ми помітили так, що у мене ледь гіпертонічний криз не стався. Але вони (енергетики – ред.) скажуть, що у нас цього не зафіксовано" 

Якби світло вимкнулося на кілька секунд пізніше, нічого б не сталося, атракціон безпечно завершив би роботу. Але світло вимкнули саме у момент, коли ще муфта розганяла карусель, а не працювала по інерції.

"Усі атракціони інерційні, якщо на колесі огляду на кілька секунд вимкнеться світло, ви навіть не зрозумієте, що воно зупинилося. Дивишся на ворон, туди-сюди, а включили світло – і воно далі пішло. Особливість конструкції "Ланцюгової каруселі" у тому, що вона розганяється муфтою, муфта її розганяє і коли розігнала – зупиняється, і працює двигун напряму. Якщо тоді відключиться світло, карусель по інерції спокійно собі крутитиметься і ніяких проблем не буде. Але якщо світло зникає у момент розгону, то муфта стрімко зупиняється і ланцюги закручуються навколо штоку, це і сталося вчора", – пояснює Олексюк.

Він запевняє, що це не перший раз, коли енергетики вимикали світло у парку атракціонів.

"Минулого разу, коли вимикали світло, люди зависли на колесі огляду, добре, що там є режим ручного стягування, скручують потроху і за допомогою драбини знімали людей зі стели".

7

Власник атракціонів обдумує, як убезпечити людей від раптових вимкнень електроенергії. Можливо, придбає потужний стабілізатор напруги, але чи знайде такий і чи можна буде його підключити до атракціону – невідомо.

Роздумує Олег Олексюк і над позовом про захист честі і гідності до "Прикарпаттяобленерго". Якщо ситуація і надалі набиратиме обертів, підприємець обіцяє піти до суду.

"Я буду змушений подавати позов до «Прикарпаттяобленерго» про захист моєї честі і гідності. У зв’язку з тим, що у них було миттєве відключення і це викликало неоднозначну реакцію громадськості і вплинуло на мою репутацію", – сказав Олексюк.

У коментрі КУРСу голова правління ПАТ "Прикарпаттяобленерго" Олександр Бубен зазначив, що обленерго згідно з угодою від 30 червня 2011 р. подає електроенергію до трансформаторної підстанції (ТП -271), що належить ПП "Редакція газети "Кнайпа", директором якого є Олег Олексюк. Від трансформаторної підстанції електроенергія постачається внутрішніми електромережами на об’єкти парку, у тому числі і на атракціони, на яких сталася аварія.

"За експлуатацію та стан цих внутрішніх електромереж відповідає їх власник, у цьому випадку ПП "Редакція газети "Кнайпа". Вчора під час цього інциденту питань до якості та надійності електропостачання з нашого боку не виникало, електроенергія до підстанції нашими мережами постачалася без перебоїв, про це можуть засвідчити інші споживачі, що живляться від цієї ж електролінії. Тож причину вимкнення електропостачання на атракціонах слід шукати саме у внутрішніх електромережах парку, до яких працівники обленерго не мають ні стосунку, ні доступу", – зазначив Олександр Бубен. 

Щодо імовірного судового позову від Олега Олексюка Олександр Бубен вважає, що на це має бути причина – перебої з електропостачанням у мережах "Прикарпаттяобленерго". А їх не було.

"На мою думку, за такими об’єктами, як атракціони, має бути посилений контроль з боку відповідних органів та міської влади. Вважаю, що власник має передбачити технічно, щоб навіть у випадку екстремальних аварійних ситуацій атракціони зупинялися так, щоб ніхто не травмувався. На своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук я звернувся до міського голови з проханням особисто проконтролювати розслідування даного інциденту. Вважаю, що має бути скликана незаангажована комісія експертів, яка вивчить це питання та зробить усе для того, щоб подібні випадки не повторилися у майбутньому. Особисто я, як батько, також гуляю з донькою у парку і не дозволяю їй кататися на цих атракціонах саме через їх страшний технічний стан", – сказав Олександр Бубен.

Нагадаємо, що іванофранківці підтримують ініціативу з вимогою негайної незалежної експертної перевірки атракціонів у міському парку. Після вчорашнього інциденту на сайті електронних петицій до влади Івано-Франківська з'явилася відповідна петиція.

Василь Крайник,

фото Юри Паливоди

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: