fbpx

Як пенсіонери вибори фінансували – ЧЕСНО про фінансові звіти кандидатів із 85 округу

Політика 13:25, 02.09, 2016

Пенсіонери "жертвують" 50 тисяч гривень на кампанію екс-нардепу. VIP-агітатор Надія Савченко. Підкуп виборців дитячим майданчиком. 4 тисячі гривень на вила та кримінальне провадження на додачу до перемоги на виборах. Саме такі підсумки виборчих перегонів на проміжних виборах на Івано-Франківщині у 85-му окрузі.

Рух ЧЕСНО проаналізував фінансові звіти кандидатів до Верховної Ради України на Прикарпатті.

17 липня на семи мажоритарних округах в Україні пройшли проміжні вибори до Верховної Ради України.

На Прикарпатті виборчий процес охопив Калуський, Рогатинський і частину Галицького районів. Зареєстровано 19 технічних кандидатів, блокувалась робота окружної виборчої комісії. За перемогу боролися брати двох політичних важковаговиків Прикарпаття – Ігоря Насалика та Олександра Шевченка. Зрештою, перемогу здобув молодший брат нардепа Олександра Шевченка  Віктор.

Скільки ж витратили кандидати?

1

Такі результати виборів стали досить незвичними, адже протягом останніх 15 років цей округ був “вотчиною” Ігоря Насалика, теперішнього міністра палива та енергетики, екс-мера Калуша, тричі народного депутата. Натомість вибори виграв Віктор Шевченко  представник “УКРОПу”, керівник туристичного комплексу “Буковель” та ставленик Ігоря Коломойського. Причин перемоги Шевченка кілька: колосальна медійна робота з використанням усіх видів ЗМІ, які наявні в регіоні, “джинса” на “1+1”, організація туристичних поїздок для виборців у “Буковель”. У поєднанні із низькою явкою виборців це дало свій результат.

Наразі 10 із 37 кандидатів, які балотувалися на окрузі №85, здали свої звіти про надходження та використання коштів виборчого фонду. Загалом, за короткий період виборчої кампанії (6 тижнів) і при великій кількості кандидатів чимало грошей вкладалось у білбордну кампанію, фактично усі основні “гравці” займали рекламні площі під свою політичну рекламу. Враховуючи специфіку округу  переважно сільське населення,  залучались періодичні видання та розповсюджувалися персональні агітаційні матеріали. Найбільше коштів з виборчих фондів кожен із кандидатів витрачав на телевізійну рекламу та ефіри на обласних телеканалах.

Враховуючи, що два основних кандидати Сергій Насалик та Віктор Шевченко до того, як прийти в політику, займались бізнесом, то кошти на передвиборчу кампанію витрачали свої. Найбільший виборчий фонд був у представниці ВО “Батьківщина” Ольги Сікори  понад півмільйона гривень. Цікаво, що окрім своїх грошей та грошей сім’ї, на кампанію перерахували гроші її син, дочка та мати, пожертви вносили і пенсіонери та працівники бюджетної сфери. Суми внесків були чималі. Не спостерігалось також і фінансування кандидатів з боку політичних партій  швидше за все, це пов’язано із жорсткішими вимогами до фінансової звітності, що набули чинності цього року.

Переможець на окрузі Віктор Шевченко виборчий фонд забезпечив сам, і склав він 361 304 грн. На друковану продукцію штаб Шевченка витратив 28 374, ще 25 030 витрачено на розміщення матеріалів на носіях зовнішньої реклами. Використання ЗМІ обійшлось уже чинному нардепу у 307 600 грн і ще 300 грн на оренду приміщень. Новоспечений нардеп підійшов до роботи на окрузі, де мав майже нульову впізнаваність, досить широко  для політичної реклами використав майже усі можливі телеканали, від обласного масштабу до районного. Також Шевченко, згідно з розшифровкою фінансового звіту, охопив усі районні друковані видання та зробив акцент на одну газету обласного рівня. На зовнішню рекламу витратив лише 3600 грн, однак на окрузі проводили приховану білбордну кампанію у стилістиці партії “УКРОП” та з акцентом на патріотизмі. Партія цю рекламу також не оплачувала, принаймні у звіті за перше півріччя ці витрати відсутні.

Однак Віктор Шевченко зазначив у звіті не всі витрати на агітацію. 18 липня відкрито кримінальне провадження стосовно організації Шевченком безкоштовних поїздок для виборців округу на курорт “Буковель”. За даними “Української Правди“, Віктор Шевченко часто проводив зустрічі на окрузі, однак основну частину часу спілкувався з людьми, які відвідували ТК “Буковель”. Також було зафіксовано факт організації майже 30 автобусів для поїздки в туристичний комплекс (приблизно півтори тисячі виборців) за день до виборів. Наступного дня (у день виборів) учасників екскурсії обдзвонювали працівники кол-центру і розпитували про враження від поїздки.

2

Також у фінансовому звіті Шевченко не вказав вартість проведення соціологічних опитувань на окрузі, яке Громадська Мережа “ОПОРА” також розцінила як маніпулятивне.

Один із лідерів передвиборчих перегонів, кандидат від БПП “Солідарність” і брат чинного міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Насалик у передвиборчий фонд вкладав лише власні кошти  437 762 грн. Цікаво, що декларація міського голови Рогатина на сайті Рогатинської міської ради так і не опублікована. До перемоги на місцевих виборах 2015 року Сергій Насалик займався бізнесом, був співзасновником спільного українсько-польського підприємства “Галпласт”, наразі є членом його наглядової ради. На виготовлення друкованих агітаційних матеріалів штаб Насалика витратив 90 360 грн. Найбільшу кількість коштів з передвиборчого фонду було витрачено на ЗМІ  215 527 грн., 1875 грн  витратив на оренду приміщень для проведення зустрічей та прес-конференцій. Інші витрати на передвиборчу агітацію кандидата склали 40 000 грн.

Загалом, від самого початку виборчих перегонів Сергія Насалика вважали беззаперечним лідером. Судячи з розшифровки його фінансового звіту, основні сили він кинув на ЗМІ районного масштабу. Був розроблений та надрукований спецвипуск рогатинської районної газети “Голос Опілля” (засновниками газети є Рогатинська міська та районна ради), витративши на неї 47 520 грн. Також Насалик витратив 40 000 грн на зовнішню рекламу. Цікаво, що кандидат не використовував у передвиборчій кампанії ресурси друкованих і телевізійних ЗМІ обласного масштабу.

3

Сергій Насалик, попри пророковане йому лідерство на окрузі, зайняв 2-ге місце. Розрив між ним та Віктором Шевченком склав трохи більше 1000 голосів.

Екс-депутат ВРУ, представник ВО “Батьківщина” Ольга Сікора замкнула трійку лідерів на 85-му окрузі. Як VIP-агітатора Сікора використала Героя України Надію Савченко, яка мала провести дводенний тур селами Прикарпаття, однак Савченко після першого дня зустрічей перервала візит та повернулася до Києва.

Сікора стала лідеркою передвиборчої кампанії за обсягами витрат, що загалом склали 736 050 грн. Власних внесків до виборчого фонду вкладено лише  66 750 грн. Решту суми додали 18 людей. 21 000 грн скинула пенсіонерка Лілія Височан. На переможних для Сікори виборах 2012 року жінка була її довіреною особою. Згодом  помічницею на громадських засадах. 22 000 грн пожертвувала кандидату членкиня окружної виборчої комісії від “Батьківщини” Тамара Мигович. 25 000 грн до виборчого фонду перерахувала Леся Воловчак  викладачка спецдисциплін Рогатинського аграрного коледжу. 17 000 грн перерахувала підприємиця із Калуша Марія Луцан. Ще 50 000 грн перерахувала кандидатці мати Ірина Серняк, а рідні син  Сергій Мелентьєв та донька  Оксана Тенюх по 100 000 грн. Обидва мають власний бізнес. Перший є власником ПП “Мелентьєв В. І.”, що займається вантажними перевезеннями, а остання  ТРК “Шанс”, очільницею якої раніше була сама Ольга Сікора. Таку ж суму  100 000 грн пожертвувала членкиня “Батьківщини” та директорка “Шансу” Світлана Якименко, а також місцевий адвокат Сергій Якименко, який теж входить до лав партії.

На білборди Сікора витратила всього 10 710 грн. Акцентувала увагу переважно на бренді “Батьківщини”, на бордах не було зображення самої кандидатки  лише фото Юлії Тимошенко і Надії Савченко. Медійний акцент Сікора робила переважно на Калуші і Калуському районі  території, на якій вона взяла найбільшу кількість голосів у 2012 році. Серед обласних ЗМІ використовувала лише послуги недавно створеного ОДТРК “Карпати”. Цікаво, що найбільшу суму Сікора витратила на політичну рекламу Телерадіокомпанії “Шанс“, очільниця якої, нагадаємо, є однією з найбільших донорів її кампанії.

248 616 гривень Сікора витратила на виготовлення та друк агітаційних матеріалів, ще 10 710 було витрачено на розміщення агітації на зовнішніх носіях, 416 723 грн  на ЗМІ.

Екс-прокурор чотирьох областей та 3-ій найбагатший прокурор 2010 року Микола Гошовський на виборах зайняв четверту позицію, набравши понад 11% голосів. Востаннє до ВРУ він балотувався ще у далекому 1998 році. Цього разу представляв на окрузі Політичну партію “ПАТРІОТ”, яка лише набирає обертів та “прокачує” політичну впізнаваність. Згідно з поданим до ЦВК звітом, Гошовський витратив на кампанію 276 925 грн.

На виготовлення агітаційної продукції (друкованих матеріалів) він витратив 68 241 грн, на ЗМІ  206 688 грн, ще 1980 грн кандидат витратив на інші агітаційні послуги, пов’язні із організацією та проведенням масових заходів.

100 000 грн у виборчому фонді склали власні кошти екс-прокурора. Найбільшу суму до фонду  120 000 грн внесла Пустова Віолетта Володимирівна. У відкритих джерелах відомостей про жінку знайти не вдалося. Ще 30 000 грн вніс Якименко Олексій Володимирович  помічник одразу трьох екс-нардепів VI скликання від “Блоку Литвина”  Миколи Рудченка, Валерія Ремеза та Ігоря Головченка. Ще майже 27 тисяч перерахувала на рахунок кандидата Кисіль Ольга Михайлівна  керівник народного дому в селі Побережне, що на Львівщині.

Судячи з перерахованих коштів виборчого фонду, Гошовський також не розпорошував увагу на 3 райони, які входять у 85-ий округ, а міцно закріпився в Калуші, рекламу транслювали переважно у калуських ЗМІ. Очевидно, що кандидат працював на свій імідж та імідж партії “ПАТРІОТ” для наступних місцевих виборів.

Згідно з розслідуванням, опублікованим на сайті “Ні корупції“, 3 липня у себе на фейсбук-сторінці спеціаліст інформаційно-аналітичного відділу апарату РДА Василь Паращак написав про те, що кандидат у нардепи Микола Гошовський “купив Святі Мощі Св. Варвари і подарував церкві у Новиці”. Із допису Василя Паращака зрозуміло, що не одна церква на Калущині отримала такий подарунок від кандидата.

4

Кандидатка від ВО “Свобода” Оксана Тебешевська власних коштів на передвиборчу кампанію не залучала. Працює вона заступницею керівника Калуського міськрайонного товариства “Просвіта”. На заробітну платню бюджетника фінансувати передвиборчу кампанію було б нелогічно. Натомість виборчий фонд кандидатки склав 125 678 грн. На виготовлення агітаційних матеріалів Тебешевська витратила 3530 грн і ще 4580  на розміщення агітації на зовнішніх рекламних носіях, 500 грн на оренду приміщень та 1600 грн  на інші агітаційні продукти. На ЗМІ кандидатка витратила 115 198 грн.

Тебешевська майже не використовувала білбордів  витратила лише 2850 грн на поклейку матеріалів, однак активно використовувала телебачення обласного рівня  витратила 48 066 грн на оплату ефіру ТРК “РАІ”. На телеекранах кандидатка з’являлась у супроводі відомих “свободівців”: Василя Поповича  керівника фракції ВО “Свобода” в обласній раді, Руслана Марцінківа  міського голови Івано-Франківська та лідерів партії Руслана Кошулинського та Олега Тягнибока.  

Профінансували кампанію Тебешевської 4 людини  пенсіонер, уповноважена особа ВО “Свобода” по 85-му округу на позачергових виборах 2014 року. Чоловік вніс 11 700 грн. Молодий депутат Калуської міської ради від ВО “Свобода” та інженер ТОВ “Карпатнафтохім” Андрій Кравчук вніс 10 880 грн. Ще один “свободівець”, Ігор Кравчук, вніс 10 000 грн. Найбільшу суму Тебешевській перерахував місцевий підприємецьчлен правління ФК “Калуш” Андрій Білецький  81 698 грн.

Наразі Оксана Тебешевська є депутаткою Івано-Франківської обласної ради.

Андріан Волгін на проміжних виборах балотувався під прапорами партії “Сила Людей”, що трохи збаламутило місцевих журналістів та активістів. Річ у тім, що на місцевих виборах 2015 року “Сила Людей” ішла об’єднаним списком з “Народним Рухом України”, а очолював список молодий активіст Олег Савка. Було досить очікуваним, що саме він балотуватиметься до Верховної Ради, навіть зареєстрував до ОВК своїх однопартійців від “Сили Людей”, однак на вибори пішов від НРУ.

Андріан Волгін, будучи депутатом Івано-Франківської міської ради від БПП “Солідарність”, мав майже “нульовий” антирейтинг: атовець, який пройшов два полони і показав себе в Івано-Франківську як продуктивний громадський активіст. Під час агітаційного туру Надії Савченко на підтримку кандидата від ВО “Батьківщина” Ольги Сікори Савченко, поспілкувавшись із Волгіним, наголосила на тому, аби виборці голосували розумом, і зазначила, що Волгін також достойний кандидат.

На свою передвиборчу кампанію Андріан Волгін витратив досить невелику суму грошей  33 700 грн. Найбільше коштів, 20 250 грн, Волгін витратив на ефірний час. Ще 9613 грн  на друковану продукцію. За час передвиборчої кампанії встановив аж один білборд, та й то після закінчення виборів, на якому подякував усім, хто проголосував за нього. Коштував білборд 1100 грн. Понад 26 000 грн, згідно зі звітом Волгіна, на рахунок його передвиборчого фонду перерахував львівський юрист, член “Сили Людей” Сергій Устюков.

5

Молодий кандидат, депутат Калуської міської ради Олег Савка зайняв 7-ме місце у виборчих перегонах. На кампанію він витратив 51 807 грн. 2457 грн склали власні кошти кандидата. Кошти до виборчого фонду кандидата внесли 10 людей, найбільша перерахована сума  10 000 грн. Гроші перераховували переважно “рухівці” з Калуша Володимир ТимківТетяна БудзанЮрій Погинайко чи інших міст України  Юрій Бутковський. 2000 грн перерахував Андрій Рибалко  помічник нардепа від “Народного Фронту” Олега Медуниці.

Кандидат від “Радикальної Партії Олега Ляшка” Анжела Яровата зафіксувала у звіті суму виборчого фонду у розмірі 129 537 грн. З них 58 884 грн  власні кошти кандидата (варто зазначити, що сама кандидатка вказала, що тимчасово не працює), решту суми 70 653 внесли Юрій Жолоб та Любомир Стрингалюк. Цікавим фактом є те, Юрій Жолоб є помічником на громадських засадах нардепа і керівника політичної партії “Воля” Юрія Дерев’янка. У той же час Жолоб, як свідчать підписи у звітах, є розпорядником поточного рахунку виборчого фонду Яроватої. Любомир Стрингалюк, у свою чергу, на останніх місцевих виборах очолював список ПП “Воля” до Городенківської районної ради та був помічником нардепа від “Самопомочі” Ірини СусловоїЗа даними видання “Ні корупції“, зустрічі з виборцями Анжели Яроватої у селах Калущини супроводжувались роздачею вил, закупівля яких, згідно зі звітом, обійшлась у 4100 грн.

6

12 липня нею був організований мітинг, що закінчився концертом гурту Kozak System. На концерт з виборчого фонду кандидатка витратила всього 5000 грн.

7

Фігурант “касетного скандалу”, екс-довірена особа Олександра Мороза на президентських виборах та екс-консул України у Мюнхені Володимир Цвіль розгорнув на окрузі широкомасштабну передвиборчу кампанію, витративши на неї 267 180 грн і зайнявши аж 10-те місце за підсумками голосування. Лише 24 000 грн з фонду кандидата  внесок від Романа Малярука.

На виготовлення агітації Цвіль витратив 41 067 грн, на ЗМІ  157 175 грн. Інші послуги, пов’язані з проведенням агітації, склали 27 600 грн. Залишок на рахунку склав 32 267 грн.

Громадська Мережа ОПОРА припустила, що Володимир Цвіль здійснював підкуп виборців під час відкриття дитячого майданчика.

Загалом проміжні вибори на 85-му окрузі стали наймасштабнішими за останні роки  реальну боротьбу вели понад 10 кандидатів, а це майже на половину більше, ніж на всіх попередніх виборах. Несподіваною стала поразка Сергія Насалика, адже зазначений округ був політичною “вотчиною” для їхньої сім’ї впродовж багатьох років. Також Прикарпаття вперше стикнулося з “пачками” технічних кандидатів  їх було 19.

Цікавою видається тенденція, за якою кандидати вкладають свої власні кошти в передвиборчі кампанії, і повна відсутність фінансування з боку політичних партій, які висували кандидатів. Очевидно, що ці люди готують для себе достойний плацдарм для роботи на місцевих виборах.

Віталій Світлик,
координатор руху ЧЕСНО в Івано-Франківській області
Михайло Джогола,
аналітик кампанії “Стеж за грошима” ЧЕСНО
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: