fbpx

Жити "в плюсі": шість причин зайнятися йогою з Євгенією Картушовою

Стиль життя 12:20, 15.12, 2015

Керівник йога-студії "Намаскар", франківчанка Євгенія Картушова знає про те, як привести в порядок тіло і голову. Практикуючи йогу, стверджує вона, можна назавжди позбавитися зайвого – як-от кілограмів і депресивних станів. Жінкам така практика додає здоров'я, краси і радості – вчить жити "в плюсі".

У йозі кожна людина знаходить те, що важливе саме для неї. Хтось хоче красиво виглядати в 50 років і бути здоровим у 70. Комусь у цей момент потрібна розтяжка, щоби легше народити дитину. Комусь треба зміцнити чи полікувати хребет. Хтось шукає духовного розвитку чи має на меті навчитися управляти своїм життям. Йога має різні рівні практики і від простішого до складнішого задовольняє всі запити, які формулюєш. Далі – пряма мова Євгенії Картушової.


 Найчастіше займатися йогою приходять через потребу позбутися хвороби чи додати собі здоров’я. Свого часу саме так у йогу прийшла і я. Боліла спина, й мені порадили піти на заняття. На той час я досить довго займалася фітнесом і мала до асан – так називаються комплекси вправ у йозі  стійкий скепсис. Пам’ятаю, ми робили дуже простенький комплекс  розвернутися, потягнутися, завмерти, подихати. Я чемно все виконувала тільки тому, щоби в кінці заняття сказати: "Нічого у вас зі мною не вийшло!" Та після половини асан раптом відчула, що частина спини перестала боліти. До кінця занять перестала боліти вся спина. Щоби фізичні заняття могли замінити знеболювальне  це було відкриттям. Можливість прикладного цілеспрямованого застосування асан  перша причина, яка спонукала до занять йогою.

1Через півроку я почала займатися щодня і так практикую дотепер  це найкращий ритм для тіла. Краще менше вправ щодня, ніж більше, але вряди-годи. Такий підхід, певна річ, вимагає самодисципліни. Таку скучну вимогу, яка природно викликає спротив, компенсує задоволення від занять. Задоволення є завжди, тому що немає втоми. У йозі після занять немає відчуття фізичного виснаження, і це  друга причина почати практикувати йогу.

Система йоги тонізує. Після кожного заняття є 15-20-хвилинний комплекс спеціальних, в тому числі й дихальних, вправ для розслаблення. Кінцевий результат – медитація. Коли при цьому сповільнюються чи й зовсім зникають думки, "вимикається" мозок і всі процеси в тілі затихають та гармонізуються, приходить приплив енергії і відновлюється ясність свідомості.

2Практикуючи йогу, людина змінює ставлення до свого тіла. Це дуже важливо при існуючій масовій культурі, яка накидає  а це особливо гнітюче впливає на жінок – загальне незадоволення своїм зовнішнім виглядом. Культивуючи незадоволення собою, щоби тримати на гачку споживацтва, нам "втюхують" ерзаци краси і здоров’я. Йога натомість дарує справжні здоров’я і красу – маємо третю причину займатися.

Про те, як комплекси асан впливають на м’язи, внутрішні органи і системи в організмі людини, написано багато. З-поміж десятків комплексів можна підібрати те, що потрібно, або разом із учителем скласти свій власний комплекс.

3Регулярні заняття асанами регулюють роботу ендокринної (гормональної) системи та внутрішніх органів, відновлюють нервову систему. Впливаючи на весь організм в цілому, тонізують поверхові і глибокі м’язи, повертають гнучкість хребту і суглобам.

Важливо, що йога "включає" ті м’язи, які в повсякденному житті у нас зазвичай не працюють. Наприклад, внутрішні м’язи стегна, важливі для стрункості жіночих ніжок. Є вправи, які одночасно зменшують талію і стимулюють мозкову діяльність. Є такі, що покращують осанку і одночасно зміцнюють інтимні м’язи. Головне, повторюся, підібрати для себе коректні асани.

Коректна йога не має жодних протипоказань, і це четверта причина практикувати. Йогою займаються з травмами, після переломів та операцій, з грижами хребта та зміщеними в хребті дисками, зі штучними суглобами, з каменями в жовчному міхурі та в нирках.

Йога пришвидшує метаболізм, покращує кровообіг та лімфообіг. Активізує кровотворну систему, завдяки чому проходить оновлення організму на клітинному рівні. Відтак, підвищується імунітет.

Через те, що під час занять йогою пришвидшуються обмінні процеси, людина худне. Тіло в природний спосіб наближається до ідеального – і це ще п'ята причина зайнятися йогою. Відкрию жіночий секрет: за два роки у мене дуже сильно змінилася фігура – я втратила два розміри в одязі при тому, що скинула лише кілька кілограмів. Змінилися рельєфи та об’єми. І якщо раніше у мене, як у більшості сучасних жінок, було незадоволення собою – там щось ніби зайве, а там, схоже, чогось бракує, то зараз я собі подобаюся. Навіть більше  я себе люблю.

Коли приймаєш себе і починаєш любити,  а це додає впевненості, відкритості, розкутості,  то бачиш, як змінюється ставлення людей до тебе. Стає легше комунікувати, зникають проблеми в спілкуванні з протилежною статтю. Кудись забираються недоброзичливці і заздрісники. В оточенні з’являється маса позитивних людей. Очевидно, любов, яку отримуєш з йогою, випромінюється на енергетичному рівні. А коли людина любить себе, вона здатна полюбити іншого і може любити світ – здатна віддавати, жертвувати, допомагати.

Тут саме час сказати про духовну частину йоги, яку відкривають через фізичні заняття. Шоста і головна причина почати практикувати асани йоги  це духовне зростання. Як мінімум  усвідомлення процесів, які проходять у тобі і довкола тебе. Займаючись, вчишся слухати і розуміти тіло та водночас – чистити і впорядковувати голову.

Для мене як для жінки важливо, що йога як спосіб життя – і з цього починаю заняття в клубі "Намаскар" – дозволяє досягти усвідомленості. Простіше кажучи, допомагає зрозуміти, що для чого робиш. І чи саме це тобі потрібно.

Суспільство накидає шаблон, як слід жити: народився  садочок, школа, вуз, робота, заміж чи одружився, придбав дітей, збудував будинок, бавиш онуків, відпочиваєш на цвинтарі. Всі так живуть, і тобі треба так жити. Але чому саме так? І чи так треба саме мені? Чи я від того щасливий?

Йога дає змогу зрозуміти, як на людині позначаються суспільні процеси. А також як будуються стосунки з іншими людьми. Коли бачиш причинно-наслідковий зв’язок, то можеш на все це впливати. Звідси – розуміння, що немає взагалі проблемних чи негативних ситуацій в житті. Все, що відбувається, – вчить і розвиває, відкриває нові можливості. З будь-якої ситуації можна вийти спокійнішим, мудрішим, кращим, ніж був. До того ж, більшість ситуацій, які, як нам здається, є негативними, насправді започатковують зміни і несуть позитив.

4

Поясню "на пальцях". Для щастя потрібна машина. Купляєш машину – отримуєш щастя. І купу проблем: авто треба заправляти, ремонтувати, доглядати, на все це треба заробляти, плюс машині треба віддавати не тільки гроші, але й особистий час. І де вже те щастя? А тут раптом ногу зламав. Все, думаєш, капут  три місяці викреслені з життя, поламалися плани, все зависло. А на виході – позитив: познайомився з медсестрою, закохався, почав зустрічатися. Чи просто прочитав ті книги і передивився ті фільми, до яких ніколи руки не доходили.

Йога пояснює, що немає негативних ситуацій – є тільки наше сприйняття, так звані "негативні стани". І вчить розпізнавати ці негативні стани, розуміти, звідки вони беруться, як виникають і як проходять, допомагає їх трансформувати. От у всіх жінок бувають регулярні депресивні періоди, коли вони гостро незадоволені життям – і це нормально, бо фізіологічно, так працює гормональна система. Треба знати, що це саме "той" стан, і дати спокій собі та іншим – просто перебути таку "тілесну депресію". Якщо ж депресивний стан – це незадоволення розуму, то ситуацію треба "розібрати" і "розрулити", перевести у позитив.   

Практикуючи йогу, врешті приходиш до висновку, що життя  це радість і треба дякувати за цю радість в усіх її проявах. При цьому важливо тримати баланс – не западати і в гіперпозитив, коли порівняно з цим станом все решта блякне і починає сприйматися негативно. Йога навчає бути радісним і щасливим на невеличкому "плюсі" і цей "плюсик" щодня у своєму житті знаходити.

Підготувала  Наталія Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: