fbpx

5 уроків від TEDx, які я отримала

Суспільство 13:19, 07.10, 2016

TEDx – це порятунок рядових гуманітаріїв.

Коли після події минає рік, в пам’яті лишається лише головне. Тільки зараз, мабуть, можу оцінити, хто зі спікерів TEDxKyiv-2015 по-справжньому вартував уваги.

Це був нейрофізіолог Олексій Болдирєв. Він сказав: "Замовниками наукових досліджень є ті, хто ще не народилися".

Як журналістці, мені здається, у тому, про що ми пишемо і про що говоримо, наука вперто ігнорується. Зараз, під час Нобелівського тижня, науковці знов потрапили до поля зору медіа. Але після роздачі нагород про них знову усі забудуть.

Майданчики на кшталт TEDx якраз працюють на користь популяризації науки. Навіть найбільш затятий гуманітарій у світі зможе вислухати 18-хвилинну розповідь про генетику чи квантову механіку. Тим паче, якщо вона буде простою і цікавою, як виступ Олексія Болдирєва.

TEDx вчить розуміти

Третина доповідей TEDx була англійською мовою. "Соромно вдягати навушник із синхронним перекладом, коли бачиш, що він потрібен тільки тобі", – гадала я і подумки аплодувала організаторам.

Україна швидко змінюється, і ми все рідше потребуємо перекладачів, щоб зрозуміти один одного.

 

TEDx може міняти міста і місця

У 2015 році TEDxKyiv змінив локацію. Замість Українського дому (який вже просто не вміщав усіх охочих) подію перенесли до КВЦ "Парковий". Хто не дуже орієнтується в Києві – це колишній "вертолітний майданчик Януковича". Тобто під вертолітним майданчиком, виявляється, є величезний сучасний конгрес-центр.

Як киянка я всю дорогу ненавиділа і Януковича, і його вертольоти з майданчиками. Бо це будівництво знищило найліпший краєвид на Дніпро, що відкривався з Маріїнського парку. Але час минув, треба жити далі. І мусила визнати – ліпшого місця для подібної події годі й шукати.

Так TEDx почав "чистити карму" місця, яке починалось як пам’ятник людській жадобі – а стало точкою перетину ідей.

 

TEDx – це люди

Кожен сам визначає, чим для нього є TEDx і чому на нього треба приходити (чи організовувати). Колись давно я казала, що TEDx потрібен у випадках, якщо всі натхненні колонки улюблених письменників вже перечитані (а натхнення досі бракує).

Часом для свіжої ідеї потрібен лише один імпульс, фраза чи зустріч. Під час кава-брейків учасники обговорювали та вигадували нові конференції, турніри, фестивалі. Просто на очах формувались команди та зароджувались великі ідеї. Чи могли б вони зустрітись у іншому місці, за інших обставин? Можливо. Чи склались би їхні вигадки та слова саме у такій, потрібній, послідовності? Сумніваюсь.

Цінність подібних подій, як відомо, не лише у самих виступах зі сцени. Це ще й прекрасний майданчик для знайомства та спілкування. Наприклад, саме на київському TEDx я вперше зустрілась з організаторкою цьогорічного TEDxIvanoFrankivskWomen Христиною Вінтонів.

 

TEDx є найкращою причиною приїхати

Іронія в тому, що якби не TEDxKyiv – я б не приїхала додому, до Києва, того грудня.

TEDx може стати причиною приїхати до нового, іншого, міста. Наприклад, до Івано-Франківська 29 жовтня 🙂 

TEDx Івано-Франківськ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: