fbpx

Берлін. Місто для людей - 2

Стиль життя 20:25, 27.09, 2015

Природа в місті – дуже важлива частина середовища. Бо ми все-таки не роботи. І в Берліні це розуміють дуже добре.

ІІ. Місто-парк.

Чи місто в парку?..

Насправді, хоча власне парків і скверів в ньому багато,  Берлін сам, в цілому, виглядає часто як парк, прямо посеред якого розташовані будинки. Як ось тут: просто напроти – невелика зелена зона, яка схожа на справжній дикий ліс. Там навіть ні листя, ні гілки, що попадали, не прибирають. Бо це ж середовище життя для цілої екосистеми!

(Першу частину розповіді читайте тут: Берлін. Місто для людей – 1)

1

Або так:

2

Це відчуття підсилюють також і вулиці. Кілька фото нижче – це типові вулиці житлових районів. Саме так переважно виглядає "спальний" Берлін.

3

Фото, зроблене з вікна автобуса. З другого поверху автобуса:) (Зверніть увагу: по цій вуличці цілком спокійно проїжджає двоповерховий автобус! Але про це в наступних розповідях). Особисто мені дуже нагадує нашу вулицю Шевченка. Ще до того, як її перетворили на "пішохідну". Якось так затишно… І хто б сказав, що це тримільйонний мегаполіс?:)

4

Ще аналогічна вулиця в зовсім іншій частині міста.

5

Але і багатоповерхові райони теж густо засаджені деревами і не потопають в них лише тому, що будинки вищі.

6

Я зауважив, що фактично всі ці дерева – вже повністю дорослі. Чи навіть старі. І ростуть без конкретного плану посадки. Тобто це не показові посадки під лінійку, за проектом архітектора, який малював схему на аркуші в клітинку. Саме це і додає отого затишку. Немає відчуття штучності. На це не звертають увагу, але це дуже важливий нюанс в плані сприйняття і відчуттів людини, що знаходиться в тому місці.

Дуже цікавою є також організація простору міжбудинкових територій (коли мова йде про багатоквартирні будинки) і зелених зон посеред вулиці (в районах з особняками, де для цього є достатньо місця).

Прибудинкова територія багатоквартирних будинків – це теж такий собі міні-сквер. Максимум зелені.

78910

Часто навіть доріжки з газонами:)

11

Автомобілі при цьому паркують з іншого боку, де простору значно менше. (Це вже більше стосується теми транспортної інфраструктури, так що про це детальніше розповім в наступних частинах).

А ось вулиця, де зелень прямо посеред дороги. І це не бульвар в центрі. Я ще такого не бачив, але мені дуже сподобалось!

12

Те саме місце. Вид "з вікна".

13

Аналогічна вулиця, але місця менше. Зверніть увагу: ніяких бруківочок, рекламочок і навіть лавочок (тут вони просто не актуальні). Це місце для прогулянок, бігу… І, до речі, оскільки це житлові райони, то автомобільний рух тут мінімальний, і він зовсім не заважає.

14

Але місцеві не сильно паряться, навіть коли зелень знаходиться посередині великої вулиці, а навколо ганяють сотні машин. Вони і там цілком можуть влаштувати собі чілаут:)

15

Ще в Берліні багато різної живності. В парках і скверах живе багато птахів і тварин. І вони зовсім не лякливі! Наприклад, в районі Dahlem є невелике озеро. Це навіть толком і не парк. Просто гарне озеро, а навколо особняки. Але прохід до нього з вулиці відкритий для всіх перехожих.

16

І в ньому живуть качки, які не бояться підходити прямо до людей:)

17

А в районі Shöneberg є парк, в якому живе купа кроликів. І вони захоплюють територію навколо, наприклад, цей кролик живе під балконом будинку, що знаходиться біля парку:)

18

А ще в Берліні часто можна побачити навіть лисиць, але я, на жаль, не бачив:)

В мене склалось враження, що в цьому місті в людей якийсь пунктик на дерева. І це прекрасно! Вони садять їх всюди, де тільки можна. Навіть на дахах.

1920

2122

23

2425

В центрі багато дахів використовують як кафе, і там теж купа дерев.

26

27

І не тільки на дахах. Буває, будинки навіть будують так, що там є місце для зелені.

28

І не тільки житлові будинки. В урядовому кварталі теж люблять зелень.

29

Зверху цей будинок виглядає ось так:

30

Ну, а якщо ні на даху, ні в середині місця нема, то можна озеленити фасад!

31

323334

3536

А якщо вже зовсім біда, і нема будинку, на який можна висадити дерево, то можна посадити виноградник! І немає значення, що це ділянка в найцентральнішому центрі – всього 5 хв. від Бранденбурзьких воріт, а навколо купа хмарочосів:)

37

Ну, і коли навколо так багато краси, то просто гріх не сісти на одну з тисяч спеціально поставлених лавочок, щоб полюбуватись нею.

38

На десерт кілька зелених видів на різні райони Берліна з висоти 204 метри – з Berliner Fernsehturm.

394041

4243

444546

Про природу, згрубша, розказав:) На мою думку, це чи не найважливіша частина, бо ми все-таки ще не роботи, і людям, як не крути, завжди приємніше жити серед дерев, ніж серед бетону. Тому природа в місті як частина середовища – дуже важлива складова інфраструктури.

Наступна розповідь буде про те, якими мають бути автобуси і автобусна інфраструктура в Івано-Франківську. Тобто про Der Busverkehr in Berlin.

Першу частину розповіді читайте тут: Берлін. Місто для людей – 1

Вперше опубліковано на персональній сторінці у Facebook. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: