fbpx

Франківськ не з першого крана. 6000 сантиметрів під повітрям

Стиль життя 12:41, 31.01, 2015

Все цікаве загорнуте у широкі сучасні будівлі так, що жодним об'єктивом не розгорнеш, поки не зануришся...

Цього літа ми 2 тижні подорожували Європою і майже 5000 км розбили на відрізки між важливими містами, де залишались по 2 доби. Майже в кожному з них ми з фотокамерою піднімались на найвищі доступні точки.

І ось тепер – Франківськ з вершечка 60-метрового крана. І виявилось, що для погляду згори наше місто сьогодні є, мабуть, одним з найнецікавіших міст Галичини і відрізняється від, скажімо, Житомира в основному наколишніми горбами. Бо звідси не відкривається його суть і справжній стан. Ну, не любить Франківськ зверхнього погляду, його важко сфотографувати зовні: потрібен допуск зсередини, ментальна акредитація.

Все цікаве загорнуте у широкі сучасні будівлі так, що жодним об'єктивом не розгорнеш, поки не зануришся. Місто-криївка, точніше місто у криївці. Привид Неприступності Станіславівської фортеці досі тут, тобто  назавжди. Просто тепер він опікується співмовним із собою: хмарами і фотографами, яким залишається лише нарікати в унісон з Бродським:

Жаль только, что теперь издалека
мы будем видеть не нормальный купол,
а безобразно плоскую черту.
Но что до безобразия пропорций,
то человек зависит не от них,
а чаще от пропорций безобразья.

У цих сучасних наростах, що нависають і затуляють, місто  ніби тіло сплячої красуні, яку вчасно не розбудили, натомість під'єднали до апарата штучного живлення гамбургерами. І тепер, щоб докопатись до суті, – треба розсовувати складки товстої шкіри. А за бетонно-пісочними патлами, покритими метало-керамічним гелем, не видно лиця.

Зате можна вважати процес природнім: чим організм старший, тим більше зайвої ваги. Так само зайво звинувачувати забудовників, бо це все одно що скаржитись: "мій домашній песик поводиться як тварина".

Якшо й можна комусь нині дорікнути  то хіба нашим австро-польським предкам, які не спромоглись набудувати нічого 30-метрового.

І взагалі, той, хто вміє нервуватись назовні, довше тримається, ніж той, хто нервується всередину. Франківськ гірше випускає назовні, а краще тримає в собі. Тому житиме довго. Як прокинеться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: