fbpx

Франківський внесок у нову патрульну поліцію: що зроблено і що плануємо

Суспільство 10:17, 03.02, 2016

Звіт активіста про вдосконалення поліцейської реформи.

Вчора в головному офісі МВС на вул. Богомольця мав змістовну зустріч з професіоналами з команди Хатії Деканоїдзе (якщо хтось не в курсі, це шеф Національної поліції) і Еки Згуладзе (перший заступник міністра). Вдалося навіть провести розмову безпосередньо з Екою.

Ось підсумок зустрічей:

1) Про програму Співпраці патрульної поліції зі школами. Ми разом з Асоціація велосипедистів Києва та Приватна школа-садок "Перша ластівка" розробили і передали перші версії тем та планів уроків з безпеки руху (всього 6 уроків) та методичних рекомендацій щодо роботи з дітьми у початковій школі. Наші матеріали прийняті з вдячністю і отримали високу оцінку. В цього проекту є класна команда з чудовим тім-лідером і коаліцією партнерів, тому за нього я спокійний. За планом, наші уроки в школах почнуть реалізовуватися вже у травні або й раніше. Наші драфти ще пройдуть допрацювання, апробацію, потім затвердження в МОН та інші необхідні кроки. Проводити їх будуть патрульні поліцейські на запрошення шкіл. Це працюватиме в усіх містах, де є патрульна поліція.

2) Водійські навички поліцейських і знання з безпеки руху. З боку колег в МВС та Національній поліції є розуміння і принципова підтримка реплікації або масштабування на інші міста моделі, розробленої і апробованої на пілотному проекті в Івано-Франківську разом з Автоакадемия Водительского Мастерства. Коротко нагадаю: наша модель включає практичне тестування водійських навичок + лекції + розбір відеозаписів аварій + практичні заняття з безпеки руху та defensive driving. Домовились у найближчий час спільно знайти оптимальну модель реалізації, партнерів та ресурси. Грошей і людей на це немає, але це очікувано. Нема – то разом знайдемо!) Звертаюсь до тих, хто хоче реалізувати нашу модель в інших містах (наприклад, де навчання лише починається) або хоче підтримати грошима (наприклад, донорські установи), – виходьте на зв'язок. Хто перший вийде, з тим першим почнемо працювати. Окрема підтема роботи  це вже запущені міста (Київ, Львів, Харків, Одеса та ін.). Ви у нас теж в пріоритеті, і ми вам теж допоможемо)).

3) Нова тема, яку я виклав на стіл,  робота поліції з даними. Це вже на рівні лідерства і стратегічного менеджменту. Нова поліція повинна мати спроможність менеджити безпеку на дорогах, в межах свого мандату (Enforcement  один зі стовпів системи дорожньої безпеки, поряд з Education, Engineering & Emergency Response). Тобто нова поліція повинна не просто записувати дані і звітувати про ДТП, трупи і потерпілих, а докладати системних зусиль, щоб зменшувати кількість ДТП і смертей. Як сказав Друкер чи хтось ще, you cannot manage what you don't measure. Тому для нас з вами критично важливо, щоб поліція як інституція навчилась аналізувати стан безпеки руху та приймати поінформовані рішення. Для цього в поліції повинна діяти належна система збору і аналізу даних. Поліція ж насправді збирає величезний масив даних, який (майже) ніяк не використовується. А повинен! Бо з даних можна бачити тенденції, виявляти фактори аварійності, бачити проблемні точки і системні хиби в кожному місті  і знаходити рішення для кожної виявленої проблеми! Один з прикладів  нанесення даних на мапу міста (GIS-аналіз). Це досить примітивна технологія, яку почала робити поліція Нью-Йорка ще у 1990-х і яка одразу дала феноменальні результати. Зараз це, по суті, світові best practices роботи поліції, і наша поліція повинна ці практики теж взяти в роботу. На цю тему попередньо погодили  почати роботу! Хоча тут для початку ще треба розібратися з тим, що зараз є, в якій формі і обсягах. Але це потрібна і важлива тема, і тому ми її зрушимо. Тим більше, що партнерами вже погодились бути друзі і колеги з Ukrainian Center for Social Data :: Український центр суспільних даних.

P. S. Особисті враження про зустріч з Екою Згуладзе. Як і здавалося зі сторони, ця людина  супер-професіонал, я досі під враженням. При її рівні завантаження і відповідальності  абсолютна ясність мислення, організованість, ефективність. Короткі чіткі запитання і відповіді. Шкода, що я так поки що не вмію, але я навчуся. Англійська мова в неї бездоганна. Взагалі я неймовірно вдячний, що вона й інші люди її цінностей і її рівня погодились взяти на себе ці нереально складні завдання у публічному секторі в Україні. Люди, я вас люблю! (Треба лише вирішити проблему з адекватною оплатою вашої праці… "лише"….).

P.P.S. Дякую тим, хто розуміє, вірить та активно допомагає у цій діяльності: Anastasiya LeukhinaAnastacia FrankDennis Kazvan,Konstantin SkiporBogdan LepiavkoОлег ЗаковоротнийДмитро МіхалецьAndrey ChernikovЗєрщиков ОлександрТетяна МирошниченкоLesja Zagrijchuk. Кого забув – допишу. Без вас нічого б не відбулося.

P.P.P.S. Моя ініціатива з безпеки руху називається Vision Zero for Ukraine. Вона ставить за мету зменшити смертність і травматизм в містах і на дорогах України, в перспективі  до нуля. Подробиці, як почалась наша співпраця з поліцією і до чого вона веде, можна почитати у моєму інтерв'ю на КУРС, а мою загальну оцінку стану безпеки руху в Україні, хто винен і що робити  у виступі з трибуни Верховної Ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: