fbpx

ГогольFest у Франківську: між "вшануванням Незалежності" і Незалежністю

Культура 10:36, 24.02, 2016

"І розповісти б Гоголю про нашу жизь убогую", тобто про "першорішення" не фінансувати ГОГОЛЬFEST з бюджету по причині війни...

Головна функція місцевих чиновників – не у тому, щоб бюджетом оплачувати власні рейтинги, щось "намацальне", що можна в потрібний час пред'явити як електоральний борг. А у тому, щоб створювати клімат, шукати інвестиції, приваблювати кошти від імені громади і для громади, даючи дорогу бізнесу і слідкуючи, щоб вона пролягала не через "людські городи". Все інше могло б робитись без цього багатотисячного персоналу, який не в стані сам себе ні скоротити, ні оптимізувати, вивільнивши кошти з процедури заворожливого паперотворення.

Так от: Росії не було б тут, якби Україна була абсолютно непробивною. Росія тут є тому, що велика частина населення пробивна, без світоглядної основи, з половинчастим ставленням до будь-якої колаборації. Бо опір починається з голови і потребує голови цілої і цілісної. Тому більшість визначних полководців і державотворців були різносторонньо освіченими людьми: бо дурість, як кожна біда, не ходить одна, і якщо людина безнадійно відстала у чомусь – то обов'язково це ж проявиться ще в чомусь іншому і спливе на отруєних водах загального результату, перемоги не вийде. Тобто, може, й вийде, але як у малограмотних радянських воєначальників  знеціненою ціною нелічених людських втрат, в сотні разів більших, ніж у противника.

Бо без тонкотілої "психодуховної складової" м'язи сприймаються і працюють лише як м'ясо. І навіть якщо все, що не українське,  не для кожної "правлячої" партії авторитет, то нагадаю, що Шухевич вчився у музичному інституті, був "фаном" Шопена та Ґріґа і як відмінний піаніст виступав у Львівському оперному театрі, а Бандера тим часом грав на гітарі та мандоліні. 

А ГОГОЛЬFEST, вже наступним часом, був одним з першоджерел спротиву Януковичу  як розсадник Європи в Україні, котру тоді взули в зимові колеса, відправляючи геть. Був однією з необхідних передумов, без котрих колеса би вчасно не запалились. 

Тому "безпрограшна" пропозиція чиновників заощадити гроші на ГОГОЛЬFEST заради "гідного вшанування" Незалежності суперечить її суті. Бо Незалежність  це не лише спосіб наповнення бюджету без данини, а перш за все спосіб наповнення мізків.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: