fbpx

Guideline для Франківська

Суспільство 15:00, 22.02, 2015

Транспортна концепція міста – це не просто нова схема руху маршруток, це стратегічний інструмент для якісного розвитку Франківська.

Днями у місті презентували нову транспортну стратегію – “Івано-Франківськ мобільний”.

Місто – це цілий комплекс елементів, які складають одну структуру. І всі вони пов’язані між собою. Наприклад, генплан впливає на розташування вулиць, а це в свою чергу впливає на схему руху в місті, а це – на те, де люди проводять більше часу, а де лише проходять транзитом, і так далі. Все взаємодіє. Все взаємозв’язане. Тому варто зразу уточнити, що ця концепція – це не нова схема руху маршруток і тролейбусів. Це значно ширший аналіз всіх тих факторів, які роблять місто таким, яким ми його бачимо. Враховувались навіть житлові забудови останніх років, фінансові можливості жителів міста, шумові та екологічні навантаження в різних районах. І вже на основі такого аналізу будуть втілюватись якісь конкретні зміни в тій чи іншій сфері (система маршрутів, мережа велодоріжок, розвантаження центру від транспорту і так далі).

Тобто метою концепції є – покращити комфортність пересування в місті, але при цьому ще й підвищити його екологічність. В Європейському Союзі для цього використовують принципи SUMP (sustainable urban mobility planning) – принципи сталої міської мобільності:

Зміни в інфраструктурі, спрямовані на покращення якості життя (зручне добирання на роботу, навчальний заклад; зв’язок околиць не тільки з центром, а й з іншими районами; хороше сполучення житлових масивів з місцями відпочинку і розваг – парків, скверів, торгових і розважальних комплексів).
Забезпечення рівного доступу до мобільності всім городянам, підвищення безпеки транспортної мережі (врахування потреб дітей, людей похилого віку, людей з обмеженими можливостями).
Зниження впливу транспорту на здоров’я жителів і навколишнє середовище; розвиток економних і екологічних видів транспорту (електромобілі, велосипеди, громадський електротранспорт).
Побудова транспортної мережі таким чином, щоб це сприяло економічному розвитку міста. Зокрема, керування вантажними перевезеннями і транзитним транспортом.
Стратегічне бачення розвитку міста в майбутньому (наприклад, врахування того, як будуть розвиватись окремі райони, планування комунікаційних мереж “на виріст”, тощо).
Формування структур і організацій, які будуть відповідати за ту чи іншу сферу. Тобто щоб в разі виникнення необхідності було зрозуміло, до кого звертатись з тим чи іншим питанням.
Організація мережі парковок і громадського транспорту, велосипедних і пішохідних маршрутів таким чином, щоб зменшити інтенсивність дорожнього руху, але не зменшуючи комфорту пересування.
Врахування міжміського сполучення (зокрема, вирішення проблеми приміських маршруток, які заповнюють центр).

І знову ж таки – всі ці окремі пункти діють як єдина система, і впливають один на одного. Тобто вдала схема руху громадського транспорту в якомусь районі збільшує його привабливість для жителів міста, район заселяється щільніше, і в залежності від того, наскільки грамотно його запроектували, він успішно розвивається, покращується інфраструктура, будуються нові сквери, торгові центри. Це впливає на вантажні перевезення, бо збільшується торгівля. З’являються нові офісні центри, більше кваліфікованих спеціалістів. Все це сприяє росту економіки району і міста загалом. З іншого боку, якщо при проектуванні цього району щось з цих пунктів не було враховане чи сплановане погано – район занепадає.

Враховувались, звичайно, і особливості нашого міста  його площа, форма, історична забудова, розміщення житлових масивів. Дуже важливими є контроль і аналіз за впровадженням проектів, стежити, як вони виконуються, враховувати позитивні і негативні їх наслідки.

Ця концепція – це стратегічний документ. Це guideline – план дій, для міста, згідно якого треба діяти міській владі. Німці насправді виконали великий об’єм роботи, проаналізувавши дуже багато даних, врахувавши купу нюансів. Скрупульозно структурували все це в систему і дали в руки інструмент. А вже конкретні пункти цього плану будемо втілювати ми. До речі, одне з важливих завдань для міської влади, прописаних в цій концепції, – це покращення якості комунікації між чиновниками і жителями міста, підвищення рівня інформованості населення, діалог з активістами, підприємцями.

Останнім часом в Івано-Франківську відбувається досить багато змін, які, на перший погляд, можливо, не помітні, але мають дуже великий вплив на те, яким буде місто в найближчі роки. Це і розробка рекламної концепції міста, перегляд генплану, поступова зміна розмітки на дорогах, прийняття транспортної концепції. До цього додаються громадські ініціативи, велоактивісти, які допомагають організовувати велоінфраструктуру, Тепле Місто, яке розвиває культурний і туристичний імідж міста. В купі зі змінами в законодавстві (про доступ до інформації, про боротьбу з корупцією, про місцеве самоврядування) в руках громади з’являються величезні можливості самій впливати на зміни в місті. І це поступово набирає обертів. І хоча поки що ми лише вчимося, за кілька років місто сильно зміниться в кращий бік. Все буде добре, тільки не само собою. 

Денис Квасов

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: