fbpx

Харчосмакова фабрика чи забудова Пупса?

Суспільство 15:38, 14.11, 2016

Промислові зони, які перетворилися на пустки після занепаду фабрик і заводів, є великою спокусою для влади. Звичайно, що інтерес викликають аж ніяк не старенькі фабричні корпуси, а тільки земля, яка за ними закріплена. В Івано-Франківську, який активно забудовується, ці землі можуть принести декому мільйонні прибутки.

Скандальні плани забудови спокійного мікрорайону по вул. Крайківського – Макогона – Промислова зачепили не тільки самих мешканців, вони торкнулися також і "Харчосмакової фабрики". Громада виступила проти масштабного будівництва. Натомість керівництво фабрики на зборах громади мікрорайону чомусь підтримало потенційного забудовника.

Таким є компанія "Івано-Франківська дорожня служба" – фірма, наближена до представників місцевої владної команди з партії "Свобода". А через деяких її персонажів – до сірого кардинала партії львів'янина Ігоря Кривецького, відомого під прізвиськом "Пупс". Ця компанія і є замовником детального плану території (ДПТ). А хто платить, той і замовляє музику, тому не дивно, що громаді представили у проекті квартал з висоток до 16 поверхів і мізерну соціальну складову.

Сам  ДПТ розроблений не тільки на земельну ділянку, яка знаходиться під будівлею, яку свого часу фірма викупила на аукціоні, але охоплює і частину території Харчосмакової фабрики. Згідно з затвердженим ДПТ на землі фабрики виростуть багатоповерхівки. 

Але в чому мотиви фабрики? Що це за зміна пріоритетів? Замість того, аби розвивати підприємство, керівництво погодилося на забудову території житловими будинками. А яка думка колективу? Нас запевняють, що громадські слухання уже відбувалися, так принаймні стверджує головний архітектор міста пан Нижник, правда, присутні на них були лише 4 особи… 

Загалом, Харчосмакова фабрика орендує 3,6898 га комунальної землі, на якій розміщені її адміністративно-виробничі будівлі. Орендна плата становить 49 305 грн, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на момент укладення договору – 4 287 411, 34 грн. Договір був укладений на 2 роки і закінчився ще 7 березня 2010 року, після цього фабрика не продовжувала договір, хоча підприємство має переважне право на його поновлення.  

Фабриці потрібно було не пізніше як за 30 днів до закінчення строку договору повідомити письмово міську раду про наміри продовжити його дію. Однак з невідомих причин ВАТ "Івано-Франківська харчосмакова фабрика" не зверталася до міської ради з відповідним клопотанням.

Міська рада спрямувала претензії Харчосмаковій фабриці щодо продовження договору оренди, в тому числі 7-18 вересня 2015 року були проведені заходи із самоврядного контролю. За наслідками комісія з визначення та відшкодування територіальній громаді міста Івано-Франківська збитків, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок комунальної власності з порушенням законодавства, склала акт №73 та визначила, що громада зазнала збитків на суму 1 074 972, 14 грн. Рішенням виконавчого комітету №635 від 23 вересня 2016 року був затверджений акт про визначення збитків власнику землі. Також цим рішенням передбачено, що збитки підлягають відшкодуванню не пізніше 1 місяця після затвердження акту.

Проте "Івано-Франківська харчосмакова фабрика" збитки так і не відшкодувала. Відповідно департамент правової політики міської ради повинен звернутися до суду. Чи будуть відшкодовані збитки, побачимо, але прикро, що фабрику, якій в цьому році виповниться 70 років, мають наміри забудувати. Не так і багато у нашому місті діючих виробництв з такою тривалою історією.

Слід зазначити, що довгий час мешканці мікрорайону по вул. Крайківського – Макогона – Промислова намагалися знайти компромісне  рішення з мером Русланом Марцінківим та депутатами міської ради щодо скандальної забудови, але ситуація дійшла до абсурду. Тому громада не стала "водити козу" і просто звернулася до прокуратири.

Зараз зареєстровані дві справи, по одній з яких уже йдуть судові слухання. Наразі Івано-Франківський адміністративний суд зупинив дію рішення міськради про затведження ДПТ – до винесення рішення суду по суті. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: