fbpx

Лемінги

Політика 17:05, 29.11, 2014

Різниця між пересічним українцем і олігархом на рівні світогляду відсутня. Вони однакові.

Таку історію мені вчора розповіли. Працює один чоловік будівельником. Отримав замовлення, добрий підряд. Чудово йому платять за нинішніми мірками. А потім він дзвонить знайомим і пропонує цемент за низькою ціною. Який вкрав у своїх замовників. А ще клей. І ще якісь дрібниці. 

Це до питання про те, що в усьому винні олігархи. А чим така людина відрізняється від олігарха? Тільки масштабом крадійства. Олігарх виймає з бюджету, а простий робітник із власності своїх замовників. А потім увечері, переглядаючи Шустера, плюється і матюкається відносно "злодюг".

Я це до чого? Недавно я написав пост про необхідність самообмеження, який багатьох обурив. Мовляв, як, проста людина, в якої крадуть олігархи, повинна відмовляти собі в елементарному? Але на такому прикладі ми бачимо, що різниця між пересічним українцем і олігархом на рівні світогляду відсутня. Вони однакові, тому відтворюють одні й ті самі патерни поведінки. 

Тому криза в Україні – це меншою мірою економічна криза, чи політична, чи яка завгодно. Це передусім світоглядна криза. Це криза людей і стосунків між людьми, які ніколи не здатні зупинитися у своїх потребах. Нема самоконтролю, нема розуміння межі. Врешті-решт такий народ-лемінг біжить до прірви і падає в неї. 

До речі, здається, вона вже поруч. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: