fbpx

Назвати очевидності

Політика 09:44, 25.06, 2015

Ми наближаємось до кризового перевалу української історії, заглядати за який не дуже хочеться.

Найчарівнішим в теперішній ситуації є наступне: все, що українське суспільство чверть століття ховало під сподом, лакувало, фарбувало та забріхувало, тепер якось одночасно повилазило з мішків і з-під віників, сповзло з язиків та нахабно вистромилось із заліплених дірок. Такою є ціна фарисейства – рано чи пізно, але з недомовок та замовчувань починає непомітно й невідворотно складатись підсумкове послання. Мене текел фарес. Ви зважені й визнані непристойно легкими.

Яка ж реакція на таке послання суспільства, що звикло до фарисейства, як риба до води? Реакція прогнозована. Офіційні речники суспільства вдають, що не чують. Що ніякого підсумкового послання й на горизонті не проглядається. Що державна форма, створена у 1991-1996 роках та заточена на крадіжки з труби, все ще зберігає актуальність та життєздатність. Мовляв, підрихтуємо, підфарбуємо, дезодоруємо, поміняємо "райони" на "повіти" – і все буде файнюсько.

От знову міркують про те, яку саме систему виборів застосовувати восени. Люди, котрих нам подають як експертів, тіпа міркують: може, пропорційну з відкритими списками, а може, обирати мерів у два тури? Хочеться запитати: а що насправді зміниться? Нічого. Колись так само кричали, що пропорційна система звільнить нас від засилля "потрібних чоловічків" на мажоритарних округах. Не звільнила. Так само і всі пропоновані відкриті списки – до одного, всім відомого, місця. Якими б вони не були відкритими, а складати їх будуть у кабінетах малих і великих олігархів, ставлячи навпроти прізвищ числа з нулями.

Але питати насправді немає в кого. Всі ці експерти із зомбоящика лише озвучують "опорні меседжі". Та й не експерти вони насправді. А щось типу того легендарного Семена Семенченка, уся магічна сила якого була в балаклаві. Зняв балаклаву – й миттєво здувся до нестерпно випадкового Кості Грішина. Заберіть у телевізійних балакунів таблички з написами "експерт", "аналітик", "радник" – й ви побачите, як нагло вони здрібніють, змиршавіють і стануть тими, ким і є насправді: випадковими наймитами грошових мішків.

Проблема ж не в тому, як саме розставити ліжка у борделі. Проблема в тому, що старі повії ліниві, страшні і заражені, а молоді – ще страшніші, нічого не вміють і гордують ходити до ванни. Й всі спроби вирішити проблеми борделю перевішуванням фіранок, перевдяганням у камуфляж та прийняттям на роботу незайманок – безперспективні та смішні за своєю суттю. Бордель приречений. Питання в тому, що далі.

Суспільно значуща відповідь на це питання можлива лише за умови відмови від брехні. За умови, що ми чесно визнаємо певні базові очевидності, від яких нас постійно відвертають спеціалісти з НЛП-програмування та доморощені фарисеї, заробітки яких залежать від повторення нафталінових "істин".

Отже, спробуємо назвати ці базові очевидності.

Очевидність перша: державна форма, створена у 1991 році як ситуативний компроміс між регіональними групами чиновників та, врешті-решт, затверджена Конституцією 1996 року, вже не відповідає потребам сьогоднішньої України не лише в окремих деталях, але й як цілісність. Цю форму за двадцять чотири роки не вдалось наповнити якісним змістом, вона збанкрутувала (як у фінансовому сенсі, так і в суспільно-історичному) і треба шукати нову. Про це колись попереджав Георг Вільгельм Фрідріх Гегель: "Форма, що вчасно не наповнюється змістом, вмирає".

Очевидність друга: євроінтеграція виявилась процесом більш складним та багатоетапним, аніж це ще кілька років тому здавалось нашим некомпетентним "елітам". Теперішній Євросоюз, як виглядає, не є остаточною формою солідарності європейських націй ХХІ століття, і треба визнати, що перспективне місце України в перспективному ЄС не знайдене. Окрім того, значна (якщо не переважна) частина українців й досі не сприймає базові принципи життя в ЄС – від гендерної толерантності до необхідності щоденно економити та впроваджувати у побут прагматичну логістику. А якщо згадати, що процесам входження в Європу буде протидіяти наш найбільший сусід…

Очевидність третя: політичний клас України (сукупність теперішніх кримінально-бюрократичних владних еліт та великий бізнес) не здатний ефективно вирішувати державні питання в режимі парламентської демократії. Всі депутатські "набори" ВР за останні десятиліття зайшли до глухого кута і немає жодної впевненості, що майбутні парламентські вибори не приведуть у депутатські крісла щось притомніше.

Очевидність четверта: переважна частина українського електорату знаходиться під впливом синтетичних варіантів суспільно-політичного популізму, у яких постмодерністська "обгортка" органічно єднається з архаїчними (якщо не дикунськими) базовими змістами. Це відкриває шлях авторитарним і тоталітарним ідеологіям та сприятиме у майбутньому встановленню відверто диктаторських форм правління.

Очевидність п’ята: Російська Федерація як сусід у найближчі десятиліття нікуди не дінеться (одночасно й ми від них нікуди не дінемось). Відповідно, до всіх проблем України додається ще й сусідство з країною, яка в силу системних тенденцій та некомпетентності тамтешньої бюрократії обрала роль новітньої Ассирії, тобто держави, організованої переважно як військовий табір та такої, що претендує на повагу в першу чергу через залякування військовою силою, а вже потім через економічні, соціальні або ж культурні досягнення.

Якщо ми підсумуємо всі ці очевидності, то виникне доволі сумна картина. Є підозра, що ми наближаємось до кризового перевалу української історії, заглядати за який не дуже хочеться.

Проте прийдеться.   

 

Вперше опубліковано на сайті Збруч

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: