fbpx

По вуха в смітті: хто і чому хоче будувати сміттєзвалище в Надвірній

Суспільство 16:22, 04.07, 2016

Ситуація, яка сталася із сміттєзвалищем у Львові, змусила багатьох людей усвідомити: всі ми – по вуха в смітті. Кожна громада Прикарпаття переймається проблемою утилізації сміття – вивезенням відходів та упорядкуванням смітників. А влада – проведенням тендерів.

Уже протягом кількох місяців у місті Надвірна громада жваво обговорює будівництво полігону твердих побутових відходів і сміттєсортувальної лінії в урочищі "Чобіток". В цей проект обіцяють інвестувати великі кошти, його реалізація дала би змогу вирішити проблему зі сміттям не лише в місті, а й у всьому гірському районі.

Два рази міська рада оголошувала тендер і чомусь його скасовувала. Завжди виникали обставини, які спричиняли скасування тендеру. Напевно, тендерна гра веде до перемоги не того, кого би хотів бачити переможцем мер Надвірної. Власне, організатором тендерної процедури є Надвірнянська міська рада.

Хто ж бере участь у "сміттєвому" конкурсі, звідки "вуха стирчать"? Історія починається з Надвірнянського кладовища.

Так, в березні 2016 року Надвірнянська міська рада оголосила про проведення процедури закупівлі робіт із розширення кладовища для міста Надвірна – у селі Мозолівка Надвірнянського району.  

В тендері взяло участь 8 підприємств. Перемогло ТзОВ "Авалон БУДІНВЕСТ". Підприємство запропонувало найнижчу ціну – 8 396 534,40 грн.

Тендер відбувся із порушенням. Як можна бачити з протоколу розкриття пропозицій конкурсних торгів, у 3 фірм були відсутні повні пакети документів.

1

Це є порушенням ст. 16 та 17 ЗУ "Про здійснення державних закупівель", що передбачає відхилення тендерної пропозиції на підставі статті 29 цього закону. Тобто фірма "Авалон БУДІНВЕСТ" не повинна була бути допущена до участі в тендері. Але комітет з конкурсних торгів Надвірнянської міської ради чомусь не побачив порушення і оголосив її переможцем тендеру.  

Ця ж фірма "засвітилася" в тендері на влаштування полігону з ТПВ у Надвірній.

Хто стоїть за ТзОВ "Авалон БУДІНВЕСТ"?

Якщо перевірити фірму в ЄДР, то її засновниками є Заблоцький Олександр та Депутат Володимир, помічник народного депутата Апостола М. В. (депутат 7-го склиння від БЮТ).

Пан Заблоцький фігурує у засновниках ще в двох фірмах, а також є засновником громадської організації. Партнером Заблоцького в одній із фірм є Кац Олександр, помічник народного депутата Сандлера Дмитра, який три рази був обраний депутатом Верховної Ради України. Спочатку він представляв Нашу Україну, а два останні скликання – Партію Регіонів. Але якщо згадати чорну бухгалтерію Партії Регіонів, то в 2012 році регіонали фінансували виборчу кампанію "Нашої України".

2

Чому "Авалон БУДІНВЕСТ" важливо виграти обидва тендери?

Насамперед, вигравши тендер на розширення кладовища, ТОВ "АВАЛОН БУДІНВЕСТ" повинна перевезти чимало техніки та забезпечити проживання своїх працівників для виконання робіт.  Ціна, яку фірма запропонувала на послуги з розширення кладовища, є досить низькою в порівнянні з іншими пропозиціями. Тому можна припустити, що фірма або розраховує на збільшення вартості проекту (дофінансування), або має на меті "підхопити" ще один проект – як-от виграти тендер на будівництво сімттєзвалища. В такий спосіб вона отримує два великі об’єкти, які є неподалік один від  одного, й економить на техніці, персоналі тощо. Сума коштів, закладених міською радою на полігон у "Чобітку", становить ласий шматок – 72 916 852,00 грн.

Не дивуйтеся, якщо в найближчі роки почнуть з’являтися "сміттєві олігархи". 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: