fbpx

Привітання з 8 Березня

Стиль життя 17:05, 08.03, 2016

Моє ставлення до цього дня календаря еволюціонувало разом з моїм власним розвитком.

Від дитячих листівок і привітань, без пояснень і сенсу, до “свята краси, весни, любові” з переоціненими тюльпанчиками в целофані, і потім ставлення змінилось на помірно негативне – як до чогось незрозумілого й трохи радянського. Тому я останні років 7 взагалі намагався нікого не вітати, окрім випадків, коли це загрожувало негативними наслідками. :)) А зараз мені 32, і я свідомо вважаю, що це важливий день, з яким варто вітати. І, до речі, не лише жінок, але й самого себе. Ось чому.

З мого досвіду пізнання різних країн світу, існує зв’язок між роллю жінок в певному суспільстві й успішністю цього суспільства. Там, де роль жінок велика, суспільства є більш справедливими, гармонійними, ефективними, інноваційними, і навпаки. Погляньте на Швецію, Данію, Британію, Швейцарію, з одного боку, і на Індію, Росію, Арабський світ, Африку – з іншого. Я вважаю, що причинно-наслідковий зв’язок саме такий  роль жінок допомагає суспільствам стати сталими і успішними, а не навпаки. Чим більше впливу мають жінки на різні сфери життя, тим краще для всіх. Я бачу цьому різні пояснення. Наприклад, коли жінки беруть участь у прийнятті рішень, то ці рішення часто мають вищу якість. В групах чи інституціях, де є достатньо жінок, рішення мають більше зваженості, людяності, менше конфліктності і агресії. Я не є експертом з гендерних студій, це лише мої припущення, оцінки і вірування, але я схильний думати, що вони принаймні частково науково обґрунтовані. Якщо я десь неправий, виправляйте і доповнюйте smiley.

Я радий, що в Україні роль жінок зростає, а гендерні стереотипи досить швидко відходять у минуле. І з цим я вас вітаю! Вітаю не лише жінок, а всіх нас взагалі. Бо це значить, що ми стаємо більш успішним і сталим суспільством. У нас вже ніхто не дивується, коли жінка є керівницею чи власницею підприємства, депутатом, стоматологом, архітектором, міністром, навіть прем’єр-міністром у нас тривалий час була жінка. У нас це вже норма, що жінки служать у Збройних силах і забезпечують фронт усім необхідним. Жінки працюють водіями таксі і автобусів, якщо хочуть. Працюють юристами світового рівня. І так далі.

Останнім великим проривом в ламанні стереотипів і піднятті ролі жінок в Україні стала наша з вами нова патрульна поліція. По-перше, без жінок її би просто не було, бо її зробили жінки – Ека, Хатія, Anastasiya LeukhinaAnastacia Frank та їхні колеги-жінки з МВС, донорських інституцій, іноземних партнерів і т. д. І це не святковий комплімент, я справді впевнений  якби не ви, не було б ніякої нової поліції. Аваков, Яценюк, Ярема і Ківа і близько не спромоглися би двічі збудувати цей проект: спочатку в планах, потім в реальності. Так що патрульна поліція для мене на 100% має жіноче авторство, хоча чоловіки, безумовно, допомагали і, звісно, їхня роль в реалізації проекту і щоденній роботі є критичною  ну, як мінімум тому, що їх більше;) По-друге, одна з ключових причин, чому нова поліція є новою за якістю роботи, є те, що в неї зайшло так багато жінок. Нова поліція працює добре саме завдяки тому, що тисячі жінок прийняли сміливе і небанальне рішення піти на цю виснажливу і складну службу, несуть її на високому рівні й не планують звільнятися. І вони там не якась “окраса”, “берегині” чи ще якісь такі пасивні другорядні об’єкти, а реально важливі суб’єкти дій, які роблять величезний внесок в зміст і якість роботи. Наприклад, вони деескалують конфлікти  працюють словами і переконанням, не доводячи справу до застосування сили, вони проявляють емпатію та емоційний інтелект, будують довірчі стосунки з людьми, знаходять оптимальні рішення і часто підказують чоловікам, що і як найкраще зробити в непевній ситуації. Вони навіть більш обережно і спокійно їздять за кермом, ніж колеги-чоловіки. Без значного представництва жінок нова поліція не була б справді новою. І нам з вами потрібне таке ж оновлення в інших інституціях і сферах, де поки що домінує чоловіча стать.

Отже, вітаю всіх знайомих і незнайомих мені жінок України з Восьмим березня, а всіх нежінок  з тим, що у нашому соціумі зростає роль жінок, стереотипи відходять у минуле, а країна стає кращою! Мої святкові побажання жінкам і нежінкам на найближчий час:

1) Щоб Надія Савченко повернулася додому жива і здорова –‪#‎FreeSavchenko‬!
2) Щоб Svetlana Sova виграла вибори мера Кривого Рогу! Аби збільшити її шанси, я завтра перекажу в її виборчий фонд 500 грн і вас запрошую!
3) Щоб Гіларі Клінтон стала першою жінкою-президентом США!
4) Щоб мені і вам пощастило цього року потрапити на авіарейс, пілотом якого буде жінка! 

Гаумарджос! Будьмо! Всіх зі святом! smiley

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: