fbpx

Плювок в лице громаді: як головний архітектор Франківська покриває забудовників

Суспільство 20:35, 07.07, 2016

Справжній фарс демонстрували сьогодні на засіданні ̷постійної депутатської комісії з питань містобудування та земельних відносин Івано-Франківської міської ради. Від нахабства Дмитра Нижника, головного архітектора міста, в мене був шок. На питання: "Хто забудовник цієї території?" цей пан посадовець відповідав "А яка вам різниця?"

1

По суті: на комісії проголосували виносити на завтрашню сесію міськради проекти розробки детальних планів територій щодо кількох ділянок в Івано-Франківську.

Чому стільки шуму?

Бо, по-перше, вони віддають нашу землю, яка належить громаді, і все це без громадських слухань.

По-друге, віддають для "своїх". 

А по-третє, приймати пропоновані детальні плани територій просто протизаконно! Бо багато з цих ділянок – території промислових підприємств. Там заборонено будувати житло. В принципі для цього потрібно вносити зміни в Генплан міста і в цих змінах прописувати зміни цільового призначення ділянок.

Плюс треба прописувати і ревіталізацію (очищення, відновлення) території, бо, наприклад, біля шкірфірми і асфальтного заводу люди куплять собі і своїм дітям рак в комплекті з квартирами. Там ховали токсичні відходи  там маленькі "чорнобилі" в ґрунтах!

До речі, на питання щодо експертизи ґрунтів на ділянці біля шкірфірми Нижник відповів, що "нас це не хвилює. Це технічні питання". Тобто дозвіл на будівництво вони планують дати, в тому числі на будівництво дитсадка, але що там з безпекою ґрунтів  їх не хвилює. От як таке може бути?

Що стосується території біля міського озера. Головний архітектор Франківська Нижник просто ігнорує запити від тимчасової депутатської комісії з питань незаконної забудови озера. Про що теж так і сказав  "не розглядали". А тим часом проект ДПТ надав забудовник "Парусу". Звичайно, що оскільки цей ДПТ від забудовника, то зрозуміло, чиї інтереси врахує Нижник.

І так вони хочуть зробити ДПТ "від забудовника" по кожній будові на озері, а потім "благородно" нам зліпити з них "комплексний ДПТ" по всьому озеру? Це просто плювок в лице громаді. Особливо після того, як мер в Фейсбуці писав, що він категорично проти незаконних забудов, стоїть на стороні громади, буде ветувати незаконні рішення і тепе. В мера депутатська більшість і затверджуючий підпис. От і подивимось, на чиєму боці наш обранець Руслан Марцінків.

Ось витяги з закону Закону України про регулювання містобудівної діяльності, які пояснюють, чому приймати ці документи протизаконно:

Стаття 5. Обов’язковість дотримання вимог містобудівної документації

1. Програми розвитку регіонів та населених пунктів, програми господарського, соціального та культурного розвитку повинні узгоджуватися з містобудівною документацією відповідного рівня.

2. Вимоги містобудівної документації є обов’язковими для виконання всіма суб’єктами містобудування.

Стаття 17. Генеральний план населеного пункту

9. ЗМІНИ до генерального плану населеного пункту МОЖУТЬ ВНОСИТИСЯ не частіше, ніж ОДИН РАЗ НА П’ЯТЬ РОКІВ.

Стаття 18. План зонування території.

5 . Внесення змін до плану зонування території допускається за умови їх відповідності генеральному плану населеного пункту.

(вони не можуть приймати ці ДПТ. Бо там зміни генплану, які можна робити раз в 5 років)

7. За порушення вимог, встановлених планом зонування території, фізичні та юридичні особи несуть відповідальність відповідно до закону.

Стаття 19. Детальний план території

1. Детальний план у межах населеного пункту УТОЧНЮЄ ПОЛОЖЕННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ населеного пункту та визначає планувальну організацію і розвиток частини території.

Детальний план розробляється з метою визначення планувальної організації і функціонального призначення, просторової композиції і параметрів забудови та ландшафтної організації кварталу, мікрорайону, іншої частини території населеного пункту, призначених для комплексної забудови чи реконструкції.

Стаття 21. Громадські слухання щодо врахування громадських інтересів

1. Громадським слуханням підлягають розроблені в установленому порядку проекти містобудівної документації на місцевому рівні: генеральні плани населених пунктів, плани зонування територій, детальні плани територій.

2. Затвердження на місцевому рівні містобудівної документації, зазначеної у частині першій цієї статті, без проведення громадських слухань щодо проектів такої документації забороняється.

(громадських слухань по більшості ділянок просто не було!)

Стаття 24. Особливості регулювання земельних відносин при здійсненні містобудівної діяльності.

2. б) ЗАБУДОВА ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ здійснюється В МЕЖАХ ЇЇ ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ, встановленого відповідно до законодавства.

3. У разі відсутності плану зонування або детального плану території, затвердженого відповідно до вимог цього Закону, передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб забороняється. (!!!!!!!)

4. ЗМІНА ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території та/або детальному плану території, ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

5. Уповноважені органи з питань містобудування та архітектури і центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, забезпечують відкритість, доступність та повноту інформації про наявність на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці земель державної та комунальної власності, не наданих у користування, що можуть бути використані під забудову, про наявність обмежень і обтяжень земельних ділянок, містобудівні умови та обмеження в містобудівному і державному земельному кадастрах.

Ось посилання на сам закон, шоб ви не шукали:

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/3038-17/page

Те, що зараз відбувається, нагадує 16 січня 2014 року у Верховній Раді, коли приймали диктаторські закони, наплювавши на все. Масштаб, звичайно, не той, але картина така ж. Плюс матеріальна зацікавленість.

Завтра треба йти на сесію, бо вони роблять все, що ми їм дозволяємо. Не більше і не менше. Дістали вже ці комсомольці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: