fbpx

Рівний рівному: До проблеми психологічної допомоги учасникам АТО

Суспільство 15:26, 10.02, 2016

На війні все залежить не так від твоєї фізичної підготовки, як від психологічної готовності.

Я інтуїтивно відчував, що потрібно читати розповіді людей, які пережили війну, мемуари солдатів. Це читання мені дуже допомогло. Виходило так, що під час бойових дій я був психічно стійкішим від моїх побратимів, міг надавати моральну допомогу, виводив хлопців із оціпеніння. Частина з них навіть не уявляла, що таке війна та що на них чекає. Реальність виявилася страшнішою від тих картин, які вони малювали в себе в голові. Вони не були морально готові.

Розуміння того, що відбувається з людиною в екстремальних умовах, уже дає певне полегшення. Коли я був на фронті, то використовував своєрідну медитацію. Я намагався в перерві між бойовими діями знайти час і просто собі десь сісти, закрити очі, відчути пустоту в голові, скинути всі емоції. Це допомагало.

У нашому підрозділі була група, яка займалася трансцендентною медитацією й намагалася допомогти бійцям. Я читав, що цю медитацію використовують у деяких арміях, вона дає позитивні результати, але в ній був релігійний момент, який відлякував хлопців. Наприклад, розмови з капеланом допомагають лише тим людям, які прийшли релігійними з мирного життя. Священик для них є авторитетом.

Зараз я долучився до Центру допомоги учасникам АТО в Івано-Франківську і практично щодня допомагаю хлопцям з різних питань. Намагаюся їх заспокоїти хоча би своїм прикладом. Звичайна розмова за правилом "рівний рівному" допомагає.

Проблема психологічної допомоги є глобальною. У нас дуже часто плутають психологічну допомогу з психіатричною, не сприймають її адекватно. Тому люди, які відвідують психологів, не афішують це. Щоби подолати цей стереотип, засоби масової інформації, громадські активісти, учасники АТО, які мають позитивний досвід, повинні про нього розповідати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: