fbpx

Саакашвілі і 2 тисячі некерованих бійців

Політика 15:15, 24.12, 2015

Антикорупційний форум – це поки прекрасна картинка і заявка на партію, де місце під сонцем отримає один відсоток від тих, хто вчора проривався на цей з’їзд.

Після вчорашнього форуму можна зробити кілька висновків:

1. Міхо створив команду попутників, які можуть стати або його квотою в іншій партії, або самі створять партію. Але треба чітко розуміти – це буде малокерована партія за інтересами. При всій повазі – Лещенко, Гацько і Саакашвілі – це всього лише попутники, кожен з яких має свій інтерес.

Саакашвілі антикорупційний форум

Фото зі сторінки Саакашвілі у FaceBook. 

2. Формат форуму, який передбачає, що робота купи активістів відразу зачислятиметься в скарбничку Саакашвілі, несе величезні ризики. Це формат неконтрольованого мережевого маркетингу, який неможливо якісно модерувати (поки що незрозуміло, хто стане модератором взагалі). Ну, нема ні в кого із учасників форуму впливу на свого сусіда. І тому, звичайно ж, зараз буде маса скандалів, переважно локальних. Але такий формат дозволить кілька місяців бути в головному тренді інформпростору. Цей проект – масштабний мережевий маркетинг, який дозволить організувати енергію "добровольців Майдану". Але він в свою чергу породить масу незадоволених, які вважатимуть, що їх позиція не почута. Проте він дозволяє Саакашвілі нічого нікому не бути винним. Це ж волонтерство, а не партія.

3. Головний ворог визначений. І він – не корупція, а Яценюк і Коломойський. Корупція – це просто красиве слово.

4. Саакашвілі явно перегнув палицю з символами. Говорити, що зараз гірше, ніж за Януковича, і починати хрестовий похід проти Яценюка з вулиці Героїв небесної сотні – це явний перебір. Найгірше, до чого воно призведе, – це до спроб почати приватизовувати Майдан. Причому, за іронією долі, половина лідерів антикорупційного форуму Майдан бачили переважно з телевізора.

5. Стратегія наступних місяців визначена. 10 топ-спікерів будуть їздити по країні і говорити про корупцію і необхідність змінювати Шокіна, наступника Шокіна і наступника наступника Шокіна. Головне питання, як до цього поставляться інші штатні борці з корупцією. Простіше кажучи, у нас виникає вороже конкурентне середовище борців з корупцією. І боротьба з корупцією перетвориться на системну війну компроматів. Головне питання, кому більше захочуть повірити люди: Лещенку, який воює з Мартиненком, чи, наприклад, Соболєву, який буде воювати з кимось іншим. І до зміни управлінської системи держави, яка є причиною корупції, це не має жодного відношення, хоча й дозволить Саакашвілі зібрати не менше 13-15% на можливих позачергових виборах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: