fbpx

Сім заповідей виборця

Політика 13:00, 23.10, 2015

До виборів залишилося два дні, і часто питають, за кого варто голосувати. Моя порада проста.

Недавно у мене була зустріч, де був один молодий чоловік, якого я бачив вперше. І він спитав мене, з ким я збираюся співпрацювати в майбутньому. Я назвав кілька прізвищ. Хлопець почав говорити: "Ну от з цим я не хочу, з цим також, кажуть, він гандон, а ось цей теж якийсь не такий…"

Я його послухав, а потім відповів так. Розумієш, друже, справа в тому, що ми живемо в гівні. І люди у нас в країні теж повне гівно. На кожного з нас можна вказати пальцем і сказати – це гівно. Ось сидить навпроти мене мужчина, я стільки про нього чув гівна, що можу напевно про нього подумати, що він гівно. Про мене теж пишуть багато всякого гівна, виходить, я теж гівно. А якщо покопати на тебе, то я точно знайду інформацію, що ти гівно. Таким чином, ми встановили, що всі присутні в цій кімнаті виглядають як гівно. Це не означає, що ці люди насправді гівно, просто в країні гівна дуже важко не виглядати гівном. Повсюди відповідний запах і субстанція. Тому якщо ти хочеш знайти кришталево чистих людей, які не виглядають як гівно, то ти навряд чи знайдеш. Або знайдеш, але надто мало, щоб втілити зміни на краще. Або витратиш на це все життя, постарієш, а потім побачиш, що ти так і стоїш в цій самій коричневій субстанції. А ще гірше – ти усвідомиш, що поки боровся з гівном на білому коні чистих переконань, то сам перетворився на нього. Не на коня, а на гівно. Коротше кажучи, перебуваючи в гівні, треба з нього таки виповзати. А для цього потрібно використовувати підручні засоби. Ми, звісно, можемо змінити людей, коли-небудь, якусь частину і через якийсь час, але сьогодні ми повинні відштовхнутися від дна і почати вилазити на берег. І на нашому шляху нам доведеться використовувати гівно, щоб його ж позбутися. 

З огляду на таку складну санепідеміологічну ситуацію – ось мої сім заповідей для виборців в Україні. 

1. Дивіться на політиків як на повне гівно. І ви ніколи не помилитеся і не розчаруєтеся.

2. Дивіться на політиків, виходячи з результатів їхньої діяльності. Судіть по ділах. Це означає, що ви повинні не лінуватися перевіряти, що вони обіцяють і що вони раніше зробили. Коли ви побачите, що вони вже робили, ви зрозумієте, чого вони точно не зроблять з того, що вам пообіцяли. 

3. Дивіться на політиків, виходячи з їхньої перспективи. Краще дати шанс недосвідченому, ніж старому коню, який давно ходить по колу. Що більше старих шкап попаде на бійню, то швидше буде рухатися наша фіра по бездоріжжю змін. На жалійте старого коня, адже час, який ви витратите на шляху до світлого майбутнього,  це ваше життя.

4. Дивіться на політиків, виходячи з того, що ніхто з них не повинен мати монополії. Тому що, коли вони отримують монополію на владу, то ми перестаємо бути їм потрібні, нас ставлять раком і отримують два, а то й три роки задоволення. Але ми жодного задоволення не отримуємо. 

5. Дивіться на політиків крізь призму своїх інтересів, вчіться їх формулювати. Поки не усвідомите свій реальний інтерес, ви будете служити інтересам інших.

6. Дивіться на політиків крізь призму ресурсів. Політики  не чарівники, і задоволення будь-яких ваших бажань потребує грошей, часу і людей. Якщо політик не може відповісти вам, звідки він візьме гроші, людей і скільки треба часу на його обіцянки, то він вас обдурює. 

7. Дивіться на політику крізь призму цінностей. Якщо людина декларує одне, а все його життя свідчить про інше, то вона вам бреше. Це не означає, що політик не має вам брехати: брехня в політиці може бути рятівною. Однак цінності політика визначають ту межу, через яку він не перейде, а здатність триматися в рамках означає, що він може виконувати угоду з вами. 

Вперше опубліковано на Хвиля

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: