fbpx

Ситуація із забудовою міського озера: все залежить від Марцінківа

Суспільство 12:12, 30.05, 2016

Непродумана, хаотична, часто незаконна забудова – ця проблема на порядку денному більшості українських міст. Франківськ – не виняток.

Власники крупних будівельних компаній демонструють неабияку винахідливість, аби знайти лазівки й прогалини у законодавстві, мають свої перевірені прийоми й "підходи" до місцевої влади…

Франківськ у цьому сенсі, на жаль, теж не пасе задніх. "Стандарти" будівельного бізнесу, які тут закріпилися впродовж останніх років, передбачають міцну прив’язку компаній з владою і політикою. Якщо "вихід" на владу і вплив на місцеву раду є – це, вважай, запорука успіху для забудовника. А вже потім всілякі ринкові переваги – ціна, якість, інфраструктура… Головне – аби з владою все було "на мазі". Про якісь там "інтереси громади" донедавна ніхто особливо й не згадував.

Думаю, поворотною точкою стала забудова біля міського озера. Це перший випадок, коли голос громади пролунав достатньо гучно, і просто відмахнутися вже не вийде.

Протягом багатьох років територією навколо міського озера, як і самим озером, влада не займалася. Минула мерія передала в оренду чимало ділянок приватним фірмам, які довго її утримували і чекали слушного моменту, щоб забудувати. Сьогодні навколо озера багато кранів і жвавих будмайданчиків, зелена зона стрімко звужується. Ось такий  благоустрій подарував минулий мер франківцям. Теперішня  влада клянеться, що на боці громади, але нічого ще не зробила, аби зупинити хаотичну забудову рекреаційної території.

міське озеро Франківськ забудова

Однак слід зрозуміти: як би ця боротьба за зелену зону не закінчилася, відповідальність нестиме мер Франківська. Міський голова Руслан Марцінків має всі важелі впливу на прийняття рішень щодо будівництва в місті. Він призначає архітектора, він призначає начальника управління архбудконтролю, виконавчий комітет сформований з його людей і він має свою більшість в міській раді.

Зараз навколо озера зводяться кілька будинків, цільове призначення яких – спортивні комплекси та готелі. Але так лише декларується, це така лазівка для забудови зеленої зони. Будівельні компанії вже продають в цих будинках квартири. Окрім забудови, в озера ще купа проблем: водойму треба вже рятувати від органічного забруднення, треба ремонтувати дамбу. Першим кроком для впорядкування улюбленої зони відпочинку франківців мав би стати детальний план території. На що спроможеться влада, спрогнозувати важко. До цього часу – це тільки обіцянки.

Проблема озера непроста: тут нема чорного і білого. Є багато прихильників компромісу з забудовниками, бо люди купують квартири, бізнес створює робочі місця, платить податки, робить благоустрій. Є багато прихильників збереження зеленої зони. І перші, і другі – мешканці міста, їхні інтереси треба збалансувати.

Хто має знайти цю рівновагу, узгодити інтереси різних сторін? Влада. От тільки у цій владі вистачає представників бізнесу, а представників, які б захищали інтереси громади, не густо. То чи вийде витримати баланс? Все залежить тільки від міського голови. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: