fbpx

У тиші

Політика 01:35, 25.10, 2015

Треш-шапіто, яке ми спостерігали протягом виборчої кампанії, – це все не про те. Це як танці з бубном вартістю в мільярди під час епідемії смертоносної хвороби.

Так відбувається не тому, що адекватних політиків не існує, а тому, що загальне виборче право ставить свої умови. І за однією з них, успішний політик повинен бути клоуном і ще й витрачати на це великі гроші – в іншому разі більшість електорату за нього не проголосує.

Тому що більшість електорату не пам’ятає, що політик робив у минулому, не буде сидіти за аналізом програм, джерел фінансування партій, не буде розбиратися в можливостях місцевого самоврядування, в тому, що політик може чи не може зробити апріорі. Більшість пам’ятає тільки те, що бачить тепер і зараз на білбордах, стовпах, маршрутках, дверних ручках і в засобах масової інформації, за які сучасні політики цілком можуть заплатити.

Будемо відверті, середньостатистичний виборець не завжди розуміє різницю між районною державною адміністрацією та районною радою чи навіть парламентом та урядом. Тим не менш, напідпитку він готовий до кінця доводити, що країну врятує лише Вітя/Юля/Петя і більше ніхто. Тому що він не був на Майдані і не знає, що коли Петя приходив на Грушевського позніматися на камеру, його завжди прямим текстом посилали звідти в іншому напрямку. Але після того, як 5% виборців в ім’я демократії зробили революцію, 55% виборців прийшли і вибрали Петю. Тому що мав гроші на рекламу, тому що пообіцяв і тому що демократія, яка урівнює голоси доктора наук та гопніка.

Те, що демократія є найгіршою формою правління, визнавав ще Уінстон Черчілль. Щоправда, додавав: за винятком усіх інших, які людство спробувало до його часу. До середини ХХ століття. Можливо, пора подумати над іншою? Або принаймні не роздавати право голосу наліво-направо. Зокрема і людям, які про нього і не згадують або готові продати за горілку, сємкі, ліфт чи лавку біля під’їзду. Навіщо таким людям право голосу? Чому право керувати автомобілем потрібно заслужити, а право голосу – ні? Невміле керування автомобілем більш небезпечне, ніж невміле керування державою? Справді?

Щоб підняти рівень дискусії над пустопорожніми обіцянками і гречками перед виборами, всього-то потрібно, наприклад, організувати в рамках ЗНО додатковий добровільний екзамен, за результатами якого і ставало б зрозумілим, чи має громадянин хоча б елементарні уявлення про життя держави та про суспільно-політичні процеси в ній. Але ж, звичайно, це "наступ на горло демократії", "повернення до тоталітарного минулого", "та це ж потрібно безліч коштів" і взагалі – заставить політиків думати не лише про те, як правдоподібно збрехати. Подумайте про це у тиші, а заодно і про те, що Гітлер прийшов до влади, вигравши демократичні вибори.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: