fbpx

Війна, котики, любов

Суспільство 13:59, 18.06, 2015

Ставлення до тварин на охопленій війною території – це ще одне випробування людини на людяність.

Пані Неля з Донецька до війни мала невеличкий зоомагазин. Тепер це притулок для покинутих тварин. У час війни людям стало не до братів менших, і магазин жінка перетворила на притулок, в якому рятує, як може, покинутих переселенцями собак і котів. Аби хоч якось прогодувати своїх підопічних, 60-річна пані Неля продає на барахолці свої речі.

Зараз лише котів у притулку більше півсотні. Під час обстрілів тварини переховуються разом з господаркою в сусідньому бомбосховищі.

Попри те, що притулок пані Нелі працює на території сепаратистів, їй допомагають не вони, а потужна волонтерська організація – Всеукраїнська ініціатива "Не залишай нас в АТО", яка спеціалізується на допомозі для тварин. Ці волонтери кажуть, що нехай навіть комусь здається, що такі ініціативи не на часі, але милосердя до тварин – це також тест на людяність. Остання передача для Нелі – 20 кг кормів.

1

Мені пощастило спілкуватися з координатором Ініціативи Катериною Ковалюк. Вона розповіла, що в зоні АТО, як це не дивно, вдалося зберегти більшість притулків з тих, що функціонували раніше. Люди, попри скруту, все-таки допомагають тваринам – і місцеві мешканці, і військові. Підгодовують чим можуть.

Катерина розповіла, як саме виникла ідея допомагати тваринам в зоні АТО – помогли підприємці. "Не залишай нас в АТО" була започаткована вітчизняним виробником кормів для тварин компанією "Кормотех" спільно з волонтерами у листопаді минулого року. Займаються порятунком тварин і у прифронтових містах, і навіть на тимчасово окупованих територіях. Ситуація там складна: в одну мить притулок на кілька сотень тварин залишається без підтримки місцевої влади, без допомоги благодійників. А при цьому і кількість тварин, покинутих людьми, постійно збільшується. Такі забуті притулки і намагається підтримати Ініціатива. За який рік волонтери передали на Донбас 20 тонн сухих кормів. Протягом минулої осені та зими 20 г з кожного кілограма проданих сухих кормів компанії "Кормотех", а саме "Клуб 4 Лапи", "Гав!" і "М’яв!", скеровувались на потреби тварин в зоні АТО.

На сьогоднішній день кількість волонтерів та закладів, яким допомогла ініціатива, перевищує сотню. Люди з Донецька, Луганська, Макіївки, Горлівки, Красноармійська, Димитрова, Волновахи та інших міст Східної України постійно отримують корми з вільної території для тисячі тварин.

Катерина Ковалюк каже, що багато з тамтешніх друзів (а за цей час вони справді стали друзями!) говорять, що такої масштабної ініціативи вони ще не бачили.

Волонтери також підтримують своїх колег на Донбасі інформаційно. На сторінці Всеукраїнської ініціативи можна знайти корисну інформацію та поради фахових ветеринарів, актуальні для зони бойових дій.

Лише за останні кілька днів команді Ініціативи вдалося доставити вантажі у притулки для тварин у Волновасі і окупованому Дебальцевому. Вага вантажів складає  360 і 140 кг сухих кормів відповідно.

Волонтери закликають небайдужих долучатись до ініціативи: невеликий внесок кожного в результаті стає масштабною доброю справою.

Знаю, що до Ініціативи ставляться по-різному: когось дивує, що в час, коли гинуть люди, хтось ще переймається котиками і песиками, ще й не тільки на наших, а й на сепарських територіях. Але я вважаю, що нам усім таки є чому повчитися в українців, які зараз живуть у жахливих умовах війни, але не загубили гідності й людяності, зокрема й у ставленні до братів менших. Вони пам’ятають про відповідальність за тих, кого приручили. 

2

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: