fbpx

Як вчиться франківська патрульна поліція: висновки і плани

Суспільство 16:45, 21.12, 2015

Сьогодні відчитали другу пілотну лекцію (160 хв.) з безпеки дорожнього руху для майбутніх патрульних Івано-Франківська.

Лекція пройшла "на ура", копи дякували і навіть влаштували бурхливі овації. Всього курс прослухало близько 200 людей – тобто всі, хто проходить навчання. Слухали двома хвилями по 100 людей.

По змісту, ми спробували показати їм вершечок айсберга системи безпеки руху, розглядаючи аудиторію як: (1) водіїв, чиєю роботою буде водити машину, і вони повинні робити це максимально безпечно; (2) експертів з безпеки руху, чиєю роботою є пояснювати, навчати, інформувати та накладати покарання. Все, що можна було за такий короткий хронометраж, ми постарались якісно донести. Показували на стіні багато графіків та порівнянь, розбирали відео ДТП, розвінчували міфи, розповідали повчальні історії, оглядали провідний європейський досвід.

Деякі мої гарячі висновки про цей пілотний проект:

1) Перший досвід вийшов вдалим. Патрульні отримали концентровану порцію знань у доступній формі, багато конспектували, дали дуже гарний фідбек. Є більш ніж нульова ймовірність, що франківські патрульні будуть кращими водіями та агентами безпеки, ніж їхні колеги з інших міст.smiley

2) Дуже низький рівень розуміння системи і факторів безпеки на дорогах  точно такий, як серед пересічних водіїв (а звідки йому бути вищим?). Все на рівні "чуйки" та хибних стереотипів. Але добре те, що в аудиторії ми відчули великий попит на ці знання! Слухачі кажуть, контент дуже корисний для них, багато хто конспектував, ставили запитання. Ще чекаємо зараз заповнення фідбек-форм, тоді побачимо більш репрезантивну картину. Якщо оцінки будуть позитивні, а я сподіваюсь на це, треба буде такий курс в якійсь формі включати в навчальні програми для майбутніх міст, а для, тих хто вже працює без цих знань, – зробити це як тренінги підвищення кваліфікації. Давайте шукати ресурси.

3) Загалом, більшість хлопців та дівчат дуже адекватні, цікаві, світлі люди. Працюють, як папа Карло, – по 7-9 годин 6 днів на тиждень. Просто молодці! Я в них вірю і всіх їх вже люблю!

4) Водійський рівень майбутніх копів, на жаль, зараз дуже низький (хоча можуть бути винятки). Більше половини не мають власних автомобілів, дехто взагалі не їздив за кермом після автошколи, дехто купив права і не їздив навіть в автошколі. Ніхто їхній рівень не перевіряє ані при вступі, ані при випуску, зате при випуску одразу дають службові машини. Звідси  велика кількість ДТП за участю копів у Києві, Харкові, Одесі та інших містах. На нашу думку, потрібно в обов'язковому порядку включити тренінги з водійської майстерності в програму підготовки копів. Для тих, хто вже випустився,  зробити такі тренінги підвищення кваліфікації. Знову ж таки, давайте шукати способи і ресурси.

Це дуже коротко і оперативно. Пізніше сформулюю більш детально і офіційно. Поки що думаю, що з цим усім робити і готуюсь до середи.

А тепер найближчі плани:

В середу, 23.12.2015, буду в Верховній Раді на парламенстьких слуханнях з безпеки руху, а після них  на Антикорупційному форумі. Буду про це все розмовляти з політиками і чиновниками. Хто хоче зустрітися на цю тему, давайте це зробимо! Хто має ідеї партнерств чи джерел ресурсів  кажіть, будемо знайомитись і комбінувати! Разом  ми Сила!

Зауважу, що цей пілотний курс  волонтерська робота моя і Костянтина Скіпора, засновника і генерального директора "Автоакадемії водійської майстерності" (м. Київ). Спільно склали курс, зробили презентацію, а Костя ще й двічі приїжджав до Франківська, вкладаючи власний час та гроші. Я дуже вдячний йому за це, а також Насті Леухіній за підтримку і контакти. Сподіваюсь, буде якесь системне продовження цього. Давайте попрацюємо над цим! Хто з моїх читачів теж хоче подякувати Костянтину  можете лайкнути сторінку його автоакадемії і, за потреби, проходити у них тренінги для себе і для своїх працівників. Якість навчання гарантую.

На цьому все, пора нарешті зайнятись неволонтерськими справамиsmiley

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: