fbpx

13 градусів тепла і душ раз на два тижні – волонтери порівняли психлікарню на Рогатинщині з катівнею

Здоров'я 19:24, 07.04, 2017

Представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини вважають, що в обласній психіатричній лікарні №2, що у селі Підмихайлівці Рогатинського району, порушують права людини та рекомендують облдержадміністрації реорганізувати її.

Керівник БО "Українська благодійницька мережа" Василь Футерко виклав у мережі витяг зі звіту про результати відвідування обласної психіатричної лікарні №2.

"Лікарня чи катівня?!

…У психіатричному відділенні №1 чоловіки, які проживають на 2-му поверсі, майже всі були у куртках та черевиках, тому що було дуже холодно. На другому поверсі відділення відсутній термометр, однак на першому поверсі в одній із найтепліших кімнат та в процедурній градусник вказував на 13 градусів Цельсія. …

…Молодший медичний персонал не здійснює належного догляду за хворими (як приклад, вони лежать на мокрих матрацах). …

…При спілкуванні з пацієнтами було встановлено, що у кожному відділенні Лікарні є пацієнти, які перебувають у цьому закладі досить тривалий час, навіть більше 30 років. У зв’язку з цим відбувається фальсифікація медичної документації пацієнтів (умовна виписка та повторна госпіталізація до Лікарні). …

…У відділенні №1 було відсутнє гаряче водопостачання. Пацієнти, зі слів персоналу, приймають водні процедури у бані один раз на два тижні, але пацієнти цей факт заперечували. Підтвердженням цього був неохайний вигляд пацієнтів та неприємний запах поту та сечі. …

Це цитати з офіційного звіту про результати відвідування місця несвободи "Обласна психіатрична лікарня № 2 Івано-Франківської області", складеного представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", – написав Василь Футерко у Фейсбуці.

Також у звіті йдеться про те, що доступ до свіжого повітря пацієнтам не забезпечується, приміщення не провітрюються, немає спеціальних пристосувань для осіб з обмеженими можливостями тощо.

Так, комісія рекомендувала Івано-Франківській облдержадміністрації створити робочу групу щодо розгляду питань:

‒ якості надання психіатричної допомоги в Івано-Франківській області та доцільності перебування осіб з розладами психіки у психіатричних стаціонарах;

‒ можливості реорганізації Обласної психіатричної лікарні No 2 у психоневрологічний інтернат;

‒ вжиття заходів стосовно влаштування осіб з розладами психіки, які тривалий час перебувають у психіатричних лікарнях області, до інтернатних установ відповідно до медичних рекомендації.

Також комісія радить ОДА перевірити виконання органами опіки та піклування основної функції контролю за діяльністю опікунів і піклувальників, підопічні яких перебувають тривалий час в Обласній психіатричній лікарні №2, із залученням громадськості та вжити заходів щодо виділення додаткового фінансування на харчування, забезпечення медикаментами, заміни матеріально-технічного оснащення (медичного та кухонного обладнання).

На думку членів комісії варто посилити контроль за діяльністю керівництва та персоналу лікарні щодо відповідальності за лікувально-профілактичну та адміністративно-господарську діяльність закладу.

Крім того, комісія рекомендує оформити паспорти тим пацієнтам лікарні, у яких відсутні документи, що посвідчують особу.

Детальніше з витягом зі звіту можна ознайомитися тут:

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: