fbpx

25 тисяч для громад Прикарпаття: оголошено конкурс на найкращі проекти розвитку

Суспільство 19:27, 01.09, 2017

Оголошено конкурс серед громад Івано-Франківської області, де ведеться видобуток нафти чи газу, на найкращий проект використання рентних коштів. Загальний призовий фонд 25 тис. гривень розділять між п'ятьма переможцями.

Директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, професор ІФНТУНГ Максим Карпаш розповідає, що прийнятий в Україні законопроект про децентралізацію ренти, який набуде чинності з 2018 року, вплине на формування місцевих бюджетів.

"Проводимо конкурс за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, відбулися також зустрічі-навчання з представниками громад Івано-Франківської області. Фахівці з різних галузей розповіли, як формувати бюджет розвитку, – каже Максим Карпаш. – Основне завдання зараз – підвищити рівень обізнаності представників органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, жителів сіл, містечок, на території яких видобувають нафту, газу чи газовий конденсат, щодо можливостей використання доходів від рентних платежів та про ініціативу прозорості у видобувних галузях".

На Прикарпатті є близько три десятки населених пунктів, де ведеться видобуток вуглеводнів. Поки на законодавчому рівні не врегульовано, на що саме місцеві органи влади використовуватимуть додаткові "рентні" кошти. Чимало громад вже вирішили витратити додаткові гроші на соціальні потреби. 

Нагадаємо, згідно із законопроектом про розчеплення ренти у наступному році місцеві бюджети по всій Україні отримають 5%, за приблизними підрахунками 100 млн гривень надійде в Івано-Франківську область, по 2% поділять в обласний та районний бюджети, 1% залишиться громаді. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: