fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • 71% прикарпатців задоволені роботою дільничних терапевтів і лише 43% медичною допомогою у стаціонарі, – дослідження

71% прикарпатців задоволені роботою дільничних терапевтів і лише 43% медичною допомогою у стаціонарі, – дослідження

Здоров'я 16:11, 10.12, 2016

Рівень задоволеності роботою дільничних терапевтів у різних областях України помітно відрізняється: найвищий – у Миколаївській (83%), Чернігівській (83%) та Тернопільській (84%) областях, найнижчий рівень – у Кіровоградській області (47% задоволених).

Про це йдеться у результатах дослідження проекту "Індекс здоров’я. Україна".

Проект "Індекс здоров’я. Україна" започаткований Міжнародним фондом "Відродження", Київським міжнародним інститутом соціології та Школою охорони здоров’я Національного університету "Києво-Могилянська академія" для щорічного визначення фактичного рівня задоволеності громадян України медичною допомогою.

healthindex_stepurko_ucmc-pptx-1

Щодо стаціонарної допомоги, найбільш задоволеними є опитані Тернопільської (76%) та Миколаївської (76%) областей, найменшою мірою задоволені жителі Кіровоградської області (29%). Низький рівень задоволеності спостерігається серед мешканців Києва (40%), Івано-Франківської (43%), Сумської (45%) областей. "Задоволеність медичною допомогою – це суб’єктивна оцінка, але вона вкрай цінна для зворотного зв’язку з жителями області при проведенні реформ, а також для поширення успішних практик з реформування галузі між областями", – коментує Тетяна Степурко, керівник магістерської програми "Менеджмент в охороні здоров’я" Національного університету "Києво-Могилянська академія".

healthindex_stepurko_ucmc-pptx-2

Витрати громадян на ліки – ще один фактор оцінки функціонування галузі охорони здоров’я. У середньому при амбулаторному зверненні лікар призначав пацієнтам 4 лікарські препарати. Компенсацію за них від страхової компанії отримували лише 2% опитаних, від лікарняної каси – 1%, від держави – 2%. Середня вартість придбаних ліків складала 822 гривні (найнижчий показник у Житомирській області – 238 гривень, найвищий у Рівненській – 1001 гривня).

healthindex_stepurko_ucmc-pptx-3

Пацієнтам на стаціонарі призначали у середньому 6 препаратів. Лише 17% тих, кому призначали ліки у стаціонарі, отримали бодай частину препаратів безкоштовно; 83% опитаних мали купувати усі призначені препарати самостійно. Середній розмір сумарних витрат на ліки (придбаних в лікарні або куплених самостійно в аптеці) у випадку госпіталізації становив 2892 гривні.

На питання "Від кого більшою мірою залежить покращення функціонування медичних закладів?" опитані відповіли таким чином (можливі декілька варіантів відповіді): президент – 37%, прем’єр-міністр – 38%, міністр охорони здоров’я – 74%, голова обласної державної адміністрації – 10%, мер Вашого міста або сільський голова – 15%, голова районної адміністрації – 8%, головний лікар (керівник) закладу охорони здоров’я – 47%, лікарі – 18%.

healthindex_stepurko_ucmc-pptx-4"Оцінка і досвід громадянина – потенційного чи фактичного споживача медичної допомоги – є ключовими для реформування системи як такої, що фокусується на потребах людей. Дослідження будуть продовжуватися у наступні роки та вимірюватимуть динаміку покращення надання медичних послуг у регіонах і в Україні загалом. Таким чином ми побачимо, як змінюються оцінки людей в кожній окремій області у залежності від того, яким чином в ній впроваджується реформа", – підкреслила Вікторія Тимошевська, директор Програмної ініціативи "Громадське Здоров’я" Міжнародного фонду "Відродження".

"Особливу цінність дані Індексу матимуть у динаміці – після того, як ми отримаємо результати наступного року. Різниця у показниках по областях покаже нам наслідки управлінських рішень регіональних керівників галузі охорони здоров’я на місцях", – вважає Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я України.

"Індекс здоров’я. Україна" – це інструмент, який допоможе управлінцям галузі охорони здоров’я, а також тим, хто формує політику на національному рівні та в областях, районах, містах, – оцінити вплив реформи на пацієнтів та громаду. З другого боку, громадські організації та активні громадяни отримають аргументи у діалозі з органами влади заради змін на краще.

Дослідження стану здоров‘я населення України та задоволеності наданням йому медичних послуг було проведене Київським міжнародним інститутом соціології у співпраці з Фондом "Соціальні індикатори" завдяки підтримці Міжнародного фонду "Відродження" з серпня 2015 року по серпень 2016 року. Польовий етап дослідження тривав з 16 травня по 30 червня 2016 року.

Вибірка, розроблена для дослідження, є випадковою та репрезентативною для дорослого населення (18 років та старше) України у цілому та кожної з 24 областей України та міста Києва. У Донецькій та Луганській областях дослідженням охоплені лише території, підконтрольні Уряду України. У результаті польового етапу зібрали 10224 опитувальники й опитали принаймні 400 респондентів у кожній області. Опитувальник дослідження узгоджувався міжнародною Науковою радою, створеною для проекту, а претест анкети проводився шляхом опитування 24 респондентів у Києві та кількох містах та селах Київської області з 31 березня по 5 квітня 2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: