fbpx

Агросесія облради: депутати оглянули поля й корів і розжилися "бандерівською" ковбасою

Економіка 23:47, 25.06, 2016

Івано-Франківська обласна рада вчора, 24 червня, провела тематичну виїзну сесію, присвячену проблемам сільського господарства Прикарпаття. Перед засіданням депутати оглянули угіддя фермерських господарств “Прометей” та ТзОВ "Прут-Генетик".

Власники цих господарств – депутати обласної ради від "Батьківщини" Петро і Орися Книшуки. Для колег Книшуки влаштували екскурсію своїми угіддями в Снятинському і Коломийському районах.

Книшук Петро

Петро Книшук

Почали з села Турка Борщівська на Снятинщині – тут депутати оглянули машинно-тракторний парк фермерів.

1

Після цього обранці рушили в поле. Депутати оглянули ділянки з часником, різними видами цибулі, морквою, картоплею, помідорами та огірками. Всі овочі добірні – європейської селекції  вирощуються екологічно чисто, без гербіцидів.

2

3

4

Книшуки займаються агробізнесом вже 25 років. Зараз їхні фірми обробляють 6 тисяч га на території 14 сільрад у Снятинському і Коломийському районах.  Вирощують ячмінь, пшеницю, сою, ріпак, соняшник, овочі.

5

Розводять племінних корів, овець, свиней, займаються м’ясопереробкою. Ковбасний цех Книшуків виробляє 35 видів продукції, яка продається у власних магазинах.

"Наша господарка – це родинний бізнес. Моя дружина успішно, окрім ферми, займається вирощуванням овочів. Старший син відповідає за ковбасний цех. Невістка керує залом для урочистих подій та магазинами. Молодший син зі мною займається загальним керівництвом. Нам допомагають четверо онуків, старшому з яких 8 років",  розповів Петро Книшук.

Фірми Книшука допомагають сільським громадам, чию землю орендують: підтримують спорт, медицину, культуру.

Цього року, за словами Книшука, його господарства сплатять до бюджетів близько 10 млн грн. На фірмах працює 120 людей, ще 80 залучають у літній сезон. А починався бізнес у 1991 році з 60 га землі, одного трактора і трьох працівників.

Петро Книшук потішив депутатів заявою, що від сьогодні ковбаса "Московська", яку виробляє його цех, буде називатися "Бандерівською". Орися Книшук показала депутатам сівалку, яку син подарував їй на день народження, а Петро Книшук розповів, що завжди дарував на день народження дружині бичка чи теличку.

6

На молочній фермі у Книшуків працюють 8 робітників, за минулий рік отримали 6,5 тисяч літрів молока.

"На жаль, на сьогоднішній день ми не маємо доброї закупівельної ціни на молоко. 6 гривень за літр  це недостатня ціна. Вода зараз дорожча",  каже Петро Книшук.

У селі Матеївці депутати оглянули стадіон, який збудували минулого року за рахунок сільського бюджету і внеску господарства Книшуків.

7

Цього року з допомогою обласного бюджету встановили накриті трибуни, є роздягальні, душові. Загалом, фірми Книшуків підтримують в області 10 сільських футбольних команд.

Перед засіданням сесії разом з матеріалами до порядку денного депутати отримали від фермера подарунки – кульки з ковбасою, сиром і медом.

8

"Ініціюючи таку сесію облради, я хотів, щоб наші справи у розвитку сільського господарства в Україні почалися з Галичини. Я хочу побачити розвиток села на теренах Прикарпаття",  зазначив голова облради Олександр Сич.

Депутати заслухали директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Марію Савку, яка описала ситуацію в сільському господарсті області. За її словами, агропромисловий комплекс дає понад чверть валового продукту області. Основним виробником сільгосппродукції є приватні сімейні господарства  близько 80% від обсягу. Середня зарплата в агросекторі області у минулому році склала 4358 гривень, і це найвищий показник в Україні. Насправді, такий високий середній показник  через підприємства "Даноші", де середня зарплата 11 000 гривень. При цьому однією з ключових проблем прикарпатського сільського господарства є скорочення поголів’я худоби: лише за останній рік поголів’я корів скоротилося на 7%. Також потребують уваги питання плати за паї, грошової оцінки земель тощо.

Виїзна сесія ради ухвалила зміни до обласного бюджету на 2016 рік, збільшивши на півмільйона гривень видатки на Комплексну програму розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Івано-Франківської області, ще півмільйона виділили на ремонт клубу в Матеївцях. Також обласна рада звернулася до центральної влади з закликом сприяти розвитку агросектору в країні, щоправда, саме звернення навіть не зачитали.

Після сесії депутати залишилися на гостину в родини Книшуків. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: