fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Активісти Косівщини домоглися проведення перевірки фактів незаконних рубок у НПП "Гуцульщина" і зафіксували нові порушення

Активісти Косівщини домоглися проведення перевірки фактів незаконних рубок у НПП "Гуцульщина" і зафіксували нові порушення

Суспільство 16:28, 14.08, 2016

Попри заборону міністра екології проводити санітарно-оздоровчі рубки, керівництво НПП "Гуцульщина" продовжує незаконно вирубувати здорові дерева. Нещодавно активісти Косівщини зафіксували факти незаконних рубок сироростучих дерев на території нацпарку. За їх зверненням проходить перевірка Державної екоінспекції Івано-Франківської області, яка триватиме впродовж тижня.

Та не минуло й тижня, і перевірка екоінспекції ще не завершена, а парк продовжує здійснювати рубку сироростучої деревини. 
 
Сьогодні косівські активісти вкотре зафіксували факти незаконної рубки на території НПП "Гуцульщина".
 
"Сьогодні ми стали свідками чергових злодіянь керівництва нацпарку. Вчора вони вирубали, а сьогодні ми зафіксували 30 соток зрубаних буків у Шешорах. Зафіксували порушення і представники поліції та прокуратури", – повідомляють активісти.
Цього тижня активісти разом з інспектором уже оглянули одну з ділянок незаконних рубок та показали зафіксовані факти.
"Працівники національного парку грубо порушують статтю 119 Лісового Кодексу України, тому що вони не є постійні лісокористувачі, а займаються лісовою господаркою. При тому, підставляючи під це своїх лісничих. За 14 років господарювання вирубали більше 100 тис. кубів, позиціонують себе із захисниками лісу. Ми хотіли сьогодні бачити тут керівництво, писали звернення до Держекоінспекції України, але вони вкотре не виходять на контакт", – розповідає активіст "ВОЛІ" Андрій Ониськів.
6 липня активісти "ВОЛІ" та мешканці села Пістинь стали свідками незаконної рубки та вивозу сироростучих дерев з території нацпарку. Зафіксували порушення і працівники поліції, які приїхали на місце події.
"Ми разом з активістами села та сусідніх сіл, почувши сигнал, що на території 14 кварталу ПНДВ проводиться рубка і вивозиться деревина, одразу виїхали на місце та викликали працівників поліції, – розповідає лісничий Кутського лісгоспу Петро Пліхтяк.  Це після того, коли приїжджав міністр і після цього візиту заборонив проведення санітарних рубок на основі нових правил. Натомість вони проігнорували вказівку міністра і почали знову вирубувати, що найгірше  сироростучу деревину".
Працівники нацпарку доводять протилежне: працюють у рамках закону і керуються лісорубним квитком. Тоді ж на місці події вони представили активістам лісорубний квиток, виписаний від 16 червня, у якому майже 900 кубів деревини призначено для рубок, квиток виписаний самим нацпарком, який не має на це права. Згідно зі ст. 19 лісового кодексу лише постійний користувач має таке право. Після цього з Києва дано розпорядження, що для рубок у нацпарку квитки може видавати лише лісгосп (цього року було передбачено 50 лісорубних квитків для НПП "Гуцульщина", які мав би виписувати лісгосп, – всі ці квитки на місці, жодного квитка не було виписано).
"Це є ресурс збагачення. Ринкова ціна сироростучої деревини в середньому становить до 1 тис. грн, коли дрова – 200 грн. Насправді парк має бути збережений і відтворений, а мета керівництва парку одна – взяти сировину, намітити рубку і вже в процесі нібито узаконеним способом забрати цю сироростучу деревину. Це не є завданням національного парку заготовлювати деревину. Їх перше завдання – це збереження та відтворення, а займатись господарською діяльністю це не входить в його функції. Але ми бачимо протилежне. Практично всюди зрубали сироростучу деревину. У нас є зафіксовані колоди, які були зрубані якраз на місці, де ця сиростуча деревина",  відзначають активісти. 
Активісти наголошують, об’єктивно встановити порушення зараз без зафіксованих фактів доволі складно.
"По факту констатувати по цих зрубах, яка це була деревина, чи зламана, чи зрубана – важко. Тому якраз цим і користуються – швидко збирають деревину, а потім вже перевіряє комісія, яка вже може встановити, яка це деревина, пошкоджена чи здорова. Ми зафіксували, де ще здорова смерека стоїть, але вона вже відтаврована і готова для рубки дерев. Якщо б не було таких випадків, як зафіксовано, то довести практично було б неможливо. Це вже просто констатувати факт, що от зрубано, але доказова частина якраз в тому, що ми зафіксували".
Активісти заявляють: "найбільше обурює той факт, що незважаючи на заборону міністра і навіть експедиції Руслани, масова вирубка сироростучих дерев та нищення карпатських лісів керівництвом НПП "Гуцульщина" не припиняється".
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: