fbpx

Активісти звернулися до Мінкультури та до мера Франківська, щоби вберегти солодовий цех Станіславівської броварні

Наша історія 14:28, 08.07, 2016

Пам'ятка національного значення, одна з п'яти пам'яток із таким статусом у Франківську, та унікальна як для України пам'ятка промислової архітектури може зникнути найближчим часом – давня будівля перебуває в стані руїни, а її власник тягне з початком реставрації.

Активісти вважають, що в цьому випадку органи охорони культурної спадщини області не виконують своїх функцій і мусять понести відповідальність за бездіяльність разом із власником пам’ятки.

Про це йшлося на сьогоднішній прес-конференції представників ГО "Поступовий гурт франківців", ГО "Моє місто" та Центру громадських ініціатив "Конкордія". Ініціативна група обґрунтувала свої звернення до Міністерства культури України та до міського голови Івано-Франківська з приводу руйнування частини комплексу броварні – солодового цеху, що на вулиці Новгородська, 28.

Читайте, будь ласка: Пам’ятку національного значення у Франківську доводять до руйнування. ФОТО

Активісти наполягають, що з реставрацією пам’ятки спеціально зволікають і умисно доводять будівлю до такого стану, щоби вона розсипалася.

1

"На прикладі варного цеху бачимо, як втілюються обіцянки про реставрацію. Припускаємо, що на території солодового цеху виросте новобудова, а пам’ятка, солодовий цех, просто завалиться. Є підозра, що свого часу вежі солодового цеху помогли впасти", – сказав представник центру "Конкордія" Олег Наворенський.

За словами активістів, ще в 2008 році одночасно із відомою повінню зринула надумана проблема, що підвали солодовго цеху заливає вода, відтак руйнація споруди неминуча. Тож краще її розібрати. Тоді таке твердження сколихнуло громадськість міста, і пам’ятці дали спокій. Але не реставрацію.

Історія з реставрацією солодового цеху, кажуть учасники ініціативної групи, тягнеться з 2002 року, відколи перший власник пам’ятки Стефурак підписав охоронний договір. В тому документі були прописані невідкладні археологічні дослідження і перший етап реставрації – він мав бути завершений в 2009 році.

В 2010 році змінився власник пам’ятки. На кожному з етапів передачі, наголосив архітектор-реставратор Ігор Панчишин, органом охорони культурної спадщини (у випадку з пам’ятками національного значення це управління культури ОДА) мав би бути складений акт обстеження стану об’єкта та бути переукладений охоронний договір із внесенням зміни в проект реставрації з огляду на фактичний стан споруди.

Нові власники до реставрації пам’ятки так і не бралися. Хоч є інформація, що проект реставрації є.

У відповіді на запит представника "Поступового гурту франківців" Сергія Адамовича начальник управління культури ОДА Володимир Федорак повідомив, що проект виготовив інститут "Західпроектреставрація" і власник пам’ятки ТОВ "Будівельна компанія "Галицька" має невідкладно його здійснити. Від січня, коли була дана така відповідь, і до сьогодні пам’ятка продовжує сипатися.

2

3

Проблема в тому, вважає Ігор Панчишин, що на різних рівнях говориться не про повноцінну реставрацію як мало би бути із пам'яткою національного значення, а про реконструкцію, ревіталізацію та інші способи пристосування споруди до сучасних потреб, що дозволяє уникнути власнику пам’ятки цілого комплексу обов’язкових витрат. 

"Останній власник методично руйнував культурне середовище на охоронній території комплексу броварні,  каже Панчишин. – Внаслідок чого було знищено 4 метри культурного шару, розібрано залишки архітектурних конструкцій, які можна було також зберегти і реставрувати. Йдеться про планомірне знищення пам’ятки, і не однієї – солодового цеху, а всього фортечного валу разом із конструкціями. Зараз це може стати вже безповоротнім".

4

Окрім загрози руйнування пам’ятки, є загроза невиконання проекту реставрації, наголошують представники ініціативної групи "Врятуємо старий Івано-Франківськ. Пивзавод".

За словами Сергія Адамовича, це ілюстує позиція структурного підрозділу з охорони культурної спадщини ОДА. Головний спеціаліст з охорони пам'яток в області Андрій Давидюк доводить, що пам’ятка національного значення в останні роки змінила статус на об’єкт культурної спадщини, а це нібито передбачає інший підхід та інші вимоги до її збереження. Мовляв, у часи Януковича перелік пам’яток не був затверджений у встановленому порядку, відтак утратив чинність. Хоч у письмовій відповіді пан Давидюк посилається на охоронний номер пам’ятки у національному реєстрі.

Активісти врахували нюанси та маніпуляції. Відтак звертаються до Міністерства культури України, головного органу з охорони національних пам’яток, щоби:

  1. Припинити всі роботи на пам’ятці.
  2. Перевірити наявність необхідної для реставрації документації та її якість.
  3. Перевірити дотримання вимог в процесі уже проведених робіт.
  4. У випадку виявлення порушень вжити заходів до відповідальних посадових осіб.
  5. У випадку виявлення порушень застосувати санкції до власника пам’ятки.
  6. Отримати роз’яснення з приводу чинності і правового статусу Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

В аналогічному зверненні до мера активісти наголошують на необхідності зберегти в автентичному вигляді будівлю солодового цеху. Та пропонують створити нарешті Консультативну раду з охорони культурної спадщини при міському голові, що передбачено діючим пам'яткоохоронним законодавством. 

Читайте також: Історія франківського пивзаводу з 1767 року в етикетках. ФОТО

Учасники ініціативної групи також зазначили, що готові до співпраці із громадськістю та чекають долучення зацікавлених у збереженні пам’ятки. 

5

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: