fbpx

У Франківську американські хірурги прооперували бійця АТО і консультували місцевих лікарів

Здоров'я 10:06, 02.06, 2016

Протягом тижня в Івано-Франківську працюють лікарі зі США. Вони приїхали з Чикаго, щоб консультувати франківських медиків та надавати методичні рекомендації нашим спеціалістам.

За словами головного лікаря Центральної міської клінічної лікарні Тараса Масляка, ці американці вперше в Україні. Візит відбувся завдяки приватним зв'язкам.

"Нам цікаво почути їхню думку про нашу роботу, над чим треба допрацьовувати", – зазначив Тарас Масляк.

Директор департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА Мирон Матейко подякував американським лікарям за благодійну місію

"У процесі реформ, які ми проводимо повільно, нам потрібна ваша допомога,  сказав Мирон Матейко.  Дякуємо за технічну та практичну підтримку наших лікарів".

Провідник місії Маркіян Кузич подякував українській стороні за прийом і додав, що зі США сюди приїхали фахівці, які змогли взяти вихідні, а якби була можливість привезти більше спеціалістів, то це зробили би.

"Наша місія хоче довгої співпраці з вами, ми хочемо мінятися з вами досвідом, ми хочемо допомагати людям на всій планеті, а не тільки у США",  констатував Маркіян Кузич.

Команда американських медиків складається з 18 осіб: 7 хірургів, кілька медсестр. Вони привезли з собою чимало обладнання для операцій. Приємно здивувало іноземців те, що у франківській клініці працюють багато молодих спеціалістів, які з обмеженими технічними можливостями все ж працюють досить добре.

"За цей короткий період нашим лікарям з американськими колегами вдалося проконсультувати понад 150 осіб,  розповів Тарас Масляк.  Це були різні травми. Оглядали хлопців, які повернулися з війни. Вчора була зроблена операція бійцю".

Загалом, американські хірурги провели кілька операцій. Зокрема, пластичну операцію на шиї у хлопчика, який отримав важкі опіки. 

Хірург зі США Юрій Кузич зазначив, що таку місію організувати досить тяжко і майже рік збирали інструменти, яких тут немає.

"Важко зорганізувати людей, щоб в один час приїхати. Деяких речей нам тут бракувало, ми уже знаємо, що треба. Ми маємо різні перепони від держави, то у вас така система. Дуже тяжко перевезти через митницю медичні інструменти,  пояснив американець.  Ми пробуємо, заохотити й інших лікарів, але це важко. Усі ми це робимо за власний кошт. Я говорив з іншими хірургами, щоб поїхали наступного разу. Хочемо наступного року заохотити більше спеціалістів, щоб приїхали сюди".

В ЦМКЛ американські лікарі надаватимуть консультації ще два дні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: