fbpx

Amnesty International заступилися за франківського блогера Коцабу, якого підозрюють у держзраді

Суспільство 09:47, 16.04, 2015

Журналіст Руслан Коцаба зробив ніщо інше, як реалізував своє право на свободу вираження.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявила директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур. 

"У справі Коцаби ми покомунікували з представниками української влади, і, звичайно, не мають цього представники української влади заперечувати – вони все ж наполягають на тому, що був факт державної зради, було якесь співробітництво з російськими спецорганами, і тому зараз ми стежимо за судовим розслідуванням. Очевидно, у процесі судового розгляду ми почуємо більшу кількість деталей, але принаймні ті документи, які доступні для громадськості, це рішення суду відповідно, яке застосовується до Руслана Коцаби, – запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, дає нам підстави вважати, що Руслан Коцаба робив ніщо інше, як реалізовував своє право на свободу вираження. Він висловив свою думку, яка може бути не популярна, з якою можна не погоджуватись, але переслідувати його за цю думку не можна, бо право на свободу вираження, воно є фундаментальним, воно є базисом будь-якого демократичного суспільства", – заявила Мазур.

Нагадаємо, СБУ затримала журналіста Руслана Коцабу за підозрою в державній зраді і шпигунстві (ч. 1 ст. 111 і ч. 1 ст. 114 КК України). За даними відомства, під час затримання у нього вилучено матеріали, які можуть вказувати на вчинення злочинів, передбачених вищезазначеними статтями КК. 8 лютого суд заарештував його на 60 днів. 6 квітня арешт був продовжений ще на 60 діб.

Кримінальне провадження стосовно Коцаби було відкрито після того, як він ініціював акцію під назвою "Я проти мобілізації".

Стаття звинувачення ч. 1 ст. 111 КК України карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років, а 1 ст. 114 КК України – позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.

Зазначимо, що міжнародні правозахисні організації, а також український омбудсмен закликали звільнити журналіста. 31 березня стало відомо, що прокуратура завершила розслідування і направила до суду матеріали справи щодо журналіста. Сам Коцаба не вважає свої дії протизаконними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: