fbpx

Забужко, Андрухович, Прохасько, Малкович – письменники закликали говорити рідною мовою. ВІДЕО

Суспільство 21:41, 08.11, 2016

Прикарпатські письменники Юрій Андрухович, Тарас Прохасько та Іван Малкович знялися в проекті до Дня української писемності та мови.

До Дня української писемності та мови українські письменники розказали, чому вони спілкуються рідною мовою, та закликали робити те саме усіх українців, пише Буквоїд.

Участь у зйомках взяли Оксана ЗабужкоЮрій АндруховичТарас Прохасько та Іван Малкович.

"Ідея відеороликів була в тому, щоб російськомовні українці зрозуміли абсурдність факту – чому вони розмовляють не своєю мовою. Тому ми задавали лише по два питання кожному письменнику, з яким спілкувались, – чому вони говорять і пишуть українською. На це питання багато хто реагував здивовано – а як інакше, це ж природно? І тому ми сподіваємося, що так само природно виникне питання у всіх російськомовних українців, і вони таки перейдуть на нашу мовну сторону", – коментує режисер відеороликів Юлія Капшученко-Шумейко.

Оксана Забужко зазначила, що вона щаслива бути спадкоємицею дуже сильної мови, і закликала глядачів відео не боятися говорити українською.

 

Юрій Андрухович розповів, що для нього говорити українською – це такий же природний процес, як дихати, і запросив говорити разом з ним – рідною.

 

Тарас Прохасько відзначив, що говорить українською заради збереження себе і свого психологічного здоров’я, та закликав переходити на українську.

 

Іван Малкович відзначив, що говорити державною мовою – безпечно, адже нашу мову з обох боків охороняє – Ангел та Янгол.

 

Зйомки відеороликів розпочалися в рамках святкування Дня української писемності та мови за підтримки Міністерства культури України. 

Організатори зазначили, що відеоролики були спрямовані на популяризацію рідної мови в рамках піар-кампанії культурно-мистецького свята до Дня української писемності та мови, яке відбудеться 9 листопада о 18:30 в Музеї книги і друкарства України (Київ, вул. Лаврська, 9; корп. 9). 

Надаємо, що на підтримку ініціативи громадських організацій 1997 року президент України встановив День української писемності та мови, який відзначають щорічно 9 листопада, в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора Літописця.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: