fbpx

Археологи-любителі передали у франківський краєзнавчий музей унікальні знахідки з давнього поховання. ФОТО

Наша історія 19:50, 28.04, 2017

Вже вдруге експозиція Івано-Франківського краєзнавчого музею поповнилася цінними археологічними експонатами, що їх знайшли поблизу Бурштина учасники групи пошуковців BANDA IF.

Пошуковці – так називають себе учасники групи BANDA IF – передали за описом в експозицію Івано-Франківського краєзнавчого музею 14 предметів із давнього воїнського поховання.

Шпора від взуття,  розбирають принесене разом із музейними працівниками Сергій і Володимир,  пряжки, замок, ножі, наконечники списів. Розбита бронзова посудина із частинкою вушка, ручка, ймовірно, якраз від неї. "Видно, що посудину розбили по швах",  демонструє Сергій.

Дві фібули, менша – інкрустована сріблом. Повністю цілі – зі шпильками, збережений механізм застібки.

1

Меч, на якому можна розпізнати клеймо – латинські S та P і крапочка між ними.

2

"Бачите, меч ніби зібганий. Це не ми його поламали. Таким був давньослов’янський обряд поховання: воїн помер – зброя складена, війна для нього закінчена назавжди", – коментує Сергій.

Ножі і наконечники списів, роблять спробу попередньої ідентифікації музейники, схожі на знайдені поблизу Галича на Крилоській горі. Крилоські віднесені до XII століття, тож і ці артефакти можуть бути такого ж "віку" чи давніші. "Це припущення, має бути підтвердження спеціалістів. До якої культури належать ці знахідки і яким часом датуються, зможемо сказати вже після експертизи",  зазначає  завідувач відділу археології музею Марія Вуянко.

До Івано-Франківського краєзнавчого музею, розповідає головний спеціаліст з археології, часто передають цікаві знахідки. От тиждень тому франківець приніс цілісіньку керамічну люльку, знайшов на батьківському городі, XVII століття, зазначає пані Марія.

"Музей співпрацює з багатьма пошуковцями-любителями, краєзнавцями, археологічними експедиціями. І вони передають нам свої знахідки. В останні роки маємо багато нових поступлень. У нас – багатющі фонди. Але ми не можемо все це виставити в загальну експозицію – обмежені площі. В експозиційних залах маємо змогу час від часу робити виставки. Однак розширити експозицію поки що у нас немає можливості,  розповідає спеціаліст музею.  Маємо досить матеріалів і могли би навіть цілий археологічний музей зробити. Але для цього потрібні приміщення. В цьому мала би бути зацікавлена в першу чергу влада. Ну а музейні працівники – ми завжди відкриті до співпраці…"

Речі з давнього воїнського поховання учасники івано-франківської групи пошуковців BANDA IF знайшли поблизу Бурштина.

3

Це вже їхня друга велика знахідка, передана в музей.

"За Бурштинським морем було село Людвиковка. Зараз на тому місці немає нічого, просто зоране поле. Побачили на картах, що ця територія не належить до Галицької заповідної зони, а ми принципово не копаємо на території заповідників, тому й поїхали туди в розвідку. Розраховували "повернутися" на 250-300 років у минуле, шукали монети і неочікувано натрапили на дуже цікавий "кольоровий" сигнал. Першою трапилася бронзова миска. Це здивувало. Обкопуючи місце, натрапили на рештки чорного розбитого глечика. І тоді я зрозумів, що знайшов, бо є практика. Чорний глечик – це урна з прахом воїна, за візерунками, за лініями  черняхівська культура",  розповідає про те, як знайшли поховання, Сергій.

"Перші знахідки, як визначили спеціалісти, належать до двох культур, – "пшевори" і "черняхи", період 400 років до н. е. – 200 років н. е. Зброя – пшеворської культури. Як буде цього разу, ми не знаємо, експерти та історики скажуть своє слово. Цей комплекс знахідок дуже схожий на попередній, але багатший",  додає Володимир.

Пошуковці пояснюють, що цінність теперішнього комплексу знахідок – меч і фібули, стародавні прикраси-шпильки.

4

"Для нас це дуже приємна знахідка, бо фібули ми знаходимо переважно поламані. Механізму і голки здебільшого немає. Часто знаходимо частинки механізму або застібок. А щоб у такому доброму стані знайти  то рідкість. Маленька фібула, інкрустована сріблом,  це просто унікальна річ",  радіють вони.

Учасники BANDA IF наголошують, що для команди археологів-любителів передати знайдені речі в музей було принциповим рішенням.

"Це захоронення, там була похована людина, як видно з супутніх речей – доблесний воїн. Це наша історія, вона має досліджуватися, тому ці речі повинні бути в музеї. Кожна людина, яка приходить в музей, повинна бачити, що є на теренах України, на території Прикарпаття. Це важливо, поважно. І це надзвичайно приємно",  каже Сергій.

"Через якихось років п’ять це поховання люди розтягнули би, самі про те не знаючи,  плугами рознесли би по полю. Частинки знаходили би, сприймали як лом. І так втратилися би дуже цінні історичні артефакти. Ми не можемо усвідомити, що на звичайному полі може трапитися важлива археологічна знахідка. Хоч на території області маємо дуже багато таких прецедентів,  зазначає Володимир. – Ми витрачаємо на своє хобі час, маємо відповідне професійне обладнання. І готові брати участь у офіційних археологічних експедиціях, допомагати спеціалістам".

5

"Коли в інших місцях по Україні піднімали такі поховальні комплекси, то зазвичай ще знаходили бронзову серцевину щита воїна. Перший раз ми його не знайшли, і цього разу не трапилося. От цікаво було би таки докопатися",  каже  Сергій. І додає, що ця знахідка також обов’язково поповнить фонди Івано-Франківського краєзнавчого музею. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: