fbpx

Архітектори і художники проситимуть Марцінківа не зносити пам'ятник страченим націоналістам

Суспільство 17:15, 01.02, 2017

Заміну пам'ятника страченим націоналістам в Івано-Франківську, яку ініціював міський голова Руслан Марцінків, обговорили сьогодні на засіданні архітектурно-містобудівної ради.

Члени ради виступили категорично проти знесення та заміни пам’ятника "Страченим", що на вулиці Страчених Націоналістів. 

Нагадаємо, 3 січня на оперативній нараді мер Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що пам’ятник страченим націоналістам треба переробити. На його думку, там "невідомо, що зображено".

Члени ради зауважили, що питання ймовірного знесення цього пам’ятника є ганьбою на всю Україну. Адже він один із небагатьох у місті, який не соромно показати гостям.

Як відомо, Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини міської ради оголосив конкурс на визначення переможця ескізних пропозицій пам’ятника "Страченим" на вул. Страчених націоналістів в Івано-Франківську. Заявки на участь у конкурсі приймаються до 10 лютого, а конкурсні проекти – до 1 квітня.

Заступник директора департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Світлана Лосюк зазначила, що оголошення конкурсу ще не означає, що пам’ятник знесуть.

"Ще мають бути учасники, можливо, не буде кому брати участь", – сказала Лосюк.

Голова Івано-Франківської обласної спілки архітекторів Микола Капак зауважив, що не можна з такою байдужістю відноситися до того, що було збудовано 14 років тому.

За його словами, сьогодні у нас у Франківську два пам’ятники, які дійсно мають цінність. Це пам’ятник "Страченим" і новий пам’ятник, присвячений Небесній сотні.

"Виявляється, сьогодні у нас є люди, які кажуть, що немає лиця і тому треба замінити. Та треба ж думати, аналізувати, розуміти", – говорить Капак.

Він запропонував звернутися до міського голови з вимогою припинити вандалізм.

"Не можна ж так. Хтось прийшов, сказав, що їм не подобається, бо немає обличчя, і без обговорення зі спеціалістами приймається рішення – зносити. Я просто дивуюся, що є такі думки у міській раді", – сказав Микола Капак.

Архітектор повідомив, що уже готуються звернення до міського голови про недопустимість заміни пам’ятника "Страченим".                

Під таким зверненням уже готові підписатися обласна спілка художників, спілка архітекторів та обласне товариство охорони пам’ятників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: